Tokį augintinį namuose auginti išdrįstų ne kiekvienas

Atkeliavęs iš Afrikos, šis skorpionas gana greitai tapo egzotinių gyvūnų numylėtiniu ir populiariu naminiu gyvūnėliu. Kadangi žmonės žavisi šiais padarais, prekyboje atsirado ir nepavojingų skorpionų. Yra viena auksinė taisyklė: skorpionų įgėlimas priklauso nuo žnyplių dydžio!

Yra viena auksinė taisyklė: skorpionų įgėlimas priklauso nuo žnyplių dydžio!<br>123rf nuotr. 
Yra viena auksinė taisyklė: skorpionų įgėlimas priklauso nuo žnyplių dydžio!<br>123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

tavogyvunas.lt

Sep 30, 2019, 10:22 AM, atnaujinta Sep 30, 2019, 10:23 AM

Skorpionas su mažom ir gležnom žnyplėm, turi turėti galingą geluonį, nes priešingu atveju jis, sugėlęs grobį, ilgai nesugebėtų jo pagauti. Skorpionų patinai ir patelės gyvena maždaug 8 – 10 metų. Suaugęs jis gali siekti ir 20 cm. Patinai yra truputį didesni. Apačioje skorpionas turi išsikišusius kvėpavimo organus, norint juos pamatyti, skorpioną reikėtų apversti.

Kiek šviesos ir šilumos reikia?

Šviesa jiems nėra būtina. Skorpionams reikia tik žinoti, kada diena ir kada naktis. Terariumą galima apšviesti raudonųjų spindulių lemputėmis, nes nariuotakojai raudonos šviesos tiesiog nemato.

Imperatoriškasis skorpionas gyvena karštoje pasaulio dalyje, todėl tam, kad gerai jaustųsi, jam reikalinga papildoma šiluma. Prekyboje galima rasti idealų šildytuvą – kilimėlį skorpionams. Jis turi būti pakabinamas ant galinės terariumo sienos arba galima padėti ir po terariumo dugnu. Šildomoje zonoje temperatūra turi siekti apie +29°C, o šaltojoje – +22°C.

Substratas

Substratas turi būti maždaug 2,5-5 cm gylio ir susidėti iš tokių medžiagų, kad terariume būtų dvi erdvės: sausoji ir drėgnoji zona. Tai galima sukurti drėkinant tik pusę terariumo, o kitą pusę paliekant sausą. Substratui dažnai naudojamos medžio pjuvenos ar drožlės, tačiau verta žinoti, kad drėgnas medis greitai pūva. Rekomenduojama naudoti 50 proc. kokoso palmės pluošto mišinį su 25 proc. perlito ir 25 proc. vermikulito.

Drėgmė skorpiono terariume

Drėgmė skorpiono terariume turėtų būti 70 proc., nes Afrikos vietovės, kur aptinkami skorpionai, yra atogrąžų miškų zonoje. Šiam skorpionui reikalingas priėjimas prie drėgnosios zonos. Taip pat reikėtų neužmiršti įstatyti vandens indelio. Indelis neturėtų būti labai gilus, jis reikalingas, kad skorpionas galėtų atsigerti. Į indelį įdėti keletą mažų akmenukų, kad skorpionas nenuskęstų.

Slėptuvės būtinos

Jei skorpionas laikomas žmonių lankomoje vietoje ar judriame kambaryje, slėptuvės yra būtinos. Per didelis judėjimas kambaryje jiems sukelia stresą. Gražiai atrodo slėptuvės, sukurtos iš kokosų riešutų ar akmens. Tačiau visų pirmiausia saugumas, reikėtų užtikrinti, kad slėptuvės iš akmens nesugriūtų ir neužspaustų jūsų terariumo gyventojo.

Ar įgėlimas mirtinas?

Klaidingai manoma, jog skorpiono įgėlimas yra mirtinas žmogui. Iš tikrųjų šis skorpionas atrodo pavojingesnis nei yra. Įgėlimas labai panašus į 2 ar 3 bičių įgėlimą, taigi nėra mirtinas, nebent žmogus yra jam alergiškas. Kol kas nėra buvę atvejo, jog nuo šios rūšies skorpiono būtų žuvęs žmogus. Nereikėtų nuvertinti žnyplių, nes jos gali labai skaudžiai sužnybti. Toje vietoje gali pradėti bėgti kraujas.

Imperatoriškieji skorpiono nėra agresyvūs, todėl juos lengviau prižiūrėti nei kitas skorpionų rūšis. Jie yra ramūs ir pakankamai lėti. Šiuos skorpionus galima auginti nedidelėmis grupėmis, po 3-5 individus viename terariume. Jie nėra kanibalai – tai išimtis tarp kitų skorpionų ir vorų paukštėdų.

Maisto racionas

Racioną turėtų sudaryti 3-4 svirpliai per savaitę. Skorpionai taip pat dievina zoofobusus, skėrius ir žiogus. O pilnai suaugę jie gali sudoroti ir rožinį peliuką. Neišsigąskite, jei skorpionas nustos ėsti ir atsisakys siūlomo pašaro. Jie kartais taip elgiasi ir nieko blogo neatsitiks, jei skorpionas nevalgys mėnesį ar daugiau. Bet vis tiek kas savaitę būtina pasiūlyti bent po svirplį. Dažniausiai jie nustoja ėsti per nėrimąsi ar po jo.

Įdomybės

Gimę skorpioniukai visada būna balti ir patamsėja tik po pirmojo išsinėrimo

Jaunikliai nulipa nuo motinos nugaros tik išsinėrę

Skorpionai atsiveda atsiveda 10–25 jauniklius

Skorpiono įgėlimas prilygsta 2–3 bičių įgėlimams

Tai vienas didžiausių skorpionų pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.