Pasitikrinkite, kiek žinote apie savo geriausio keturkojo draugo uodegą

Šunų uodegytės: jos mojuoja, nukreipia, šluoja grindis ir pinasi tarp kojų, o kartais net pliaukšteli per veidą. Ir jos gali pasakyti tiek daug apie šuns , prie kurio yra pritvirtintos, asmenybę ir nuotaikas.

 Pasitikrinkite, kiek žinote apie savo geriausio keturkojo draugo uodegą.<br> Lrytas.lt koliažas
 Pasitikrinkite, kiek žinote apie savo geriausio keturkojo draugo uodegą.<br> Lrytas.lt koliažas
 Pasitikrinkite, kiek žinote apie savo geriausio keturkojo draugo uodegą.<br>  123rf.com nuotr.
 Pasitikrinkite, kiek žinote apie savo geriausio keturkojo draugo uodegą.<br>  123rf.com nuotr.
 Pasitikrinkite, kiek žinote apie savo geriausio keturkojo draugo uodegą.<br>  123rf.com nuotr.
 Pasitikrinkite, kiek žinote apie savo geriausio keturkojo draugo uodegą.<br>  123rf.com nuotr.
 Pasitikrinkite, kiek žinote apie savo geriausio keturkojo draugo uodegą.<br> 123rf.com nuotr.
 Pasitikrinkite, kiek žinote apie savo geriausio keturkojo draugo uodegą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 2, 2020, 10:55 AM

Pasitikrinkite, kiek jūs tikrai žinote apie savo geriausio keturkojo draugo uodegą.

Keletas įdomių faktų ir svarbių dalykų, kuriuos reikia žinoti apie šuns uodegą, kuri yra komunikacijos priemonė, svarbi žaidimo dalis ir netgi gali nukentėti dėl perdėto naudojimo, rašo rover.com

1. Komunikacijos priemonė

Galvodami apie šuns uodegą, paprastai įsivaizduojame ją vizgančią ore kaip laimės ženklą. Tačiau laimė nėra vienintelė emocija, kurią išreiškia šuns uodega. Šunų uodegos gali perduoti jausmų sprektrą nuo smalsumo iki baimės. Tarp kojų paspausta uodega gali reikšti drovumą ar paklusnumą. O tiesiai į orą pakelta – gali būti pasitikėjimo ar net agresijos ženklas.

Svarbi ne tik padėtis: šuns uodegos vizgėjimo greitis taip pat svarbus: pasirodo, „kuo greičiau uodega juda, tuo labiau jūsų augintinis yra susijaudinęs“. Lėtas arba labai švelnus vizgėjimas gali atskleisti nesaugumo jausmą, o labai greitai vizginama ir aukštai iškelta uodega byloja, kad jūsų šunelis yra pasiruošęs bet kam.

Visi geriausiai žinome vieną reikšmę: atsipalaidavusi, greitai vizginama uodega, lydima užpakaliuko judėjimo byloja – „Man labai malonu jus pamatyti!“.

2. Šunys greičiausiai nevizgina uodegos būdami vieni

Tai tiesa! Uodegos pirmiausia naudojamos bendravimui, todėl šunys nėra linkę jų vizginti, nebent šalia yra kažkas, su kuo jie nori bendrauti.

Kaip rašė „Šunų kalba: žmogaus ir šuns komunikacijos menas“ autorius: „Kai šunys yra vieni, jie nevizgina uodegos, taip pat kaip žmonės būdami vieni nesikalba su sienomis“.

3. Uodega – svarbi dalis

Greita šuns uodegos anatomijos pamoka: uodegos yra sudarytos iš slankstelių, kaip ir stuburas. Uodegos turi 5-20 slankstelių, kurie yra didesni prie pagrindo ir mažesni link galiuko. Kaip ir nugaros slanksteliai, uodegos kaulai yra atskirti minkštais diskais, kurie suteikia lankstumą.

Galimi uodegos lūžiai, priklausomai nuo jų vietos, jie gali būti nuo nedidelio iki rimto. Lūžis uodegos galiuke gali išgydyti savaime, nors uodega gali būti likti sulenkta ten, kur lūžo. Lūžę kaulai, esantys šalia uodegos pagrindo, gali pažeisti nervą ir būti rimtesni. Bet kokį uodegos sužalojimą turi įvertinti veterinaras.

4. Šuns uodegos forma yra išskirtinė

Yra keletas uodegų tipų, kurias galite pasakyti negalvodami: ilga, trumpa, sukta, lenkta. Šie žodžiai paprastai apibūdina šunų uodegos formą. Špico tipo šunų veislės, tokios kaip Shiba Inu ir Akitos, turi „pjautuvines“ uodegas, pavadintas todėl, kad jos užlenkia ties šuns nugarą ir yra nukreiptos į galvą kaip pjautuvas.

Grynaveisliai šunys buvo veisiami tam, kad turėtų ypatingą formą ir praktiškumą. Pavyzdžiui, Labradoro retriveriai turi „ūdrų“ uodegas, kurios yra storos prie pagrindo ir siaurėjančios link galo, aptrauktos storu, trumpu kailiu. „Ūdros“ uodega pavadinta dėl panašumo su ūdra, be to, ji padeda labradorams geriau plaukti.

5. „Laiminga uodega“ nėra jau tokia laiminga

Nors skamba gerai, bet taip vadinama uodega, kuri yra sužalota nuo intensyvaus vizginimo. Tai būdinga šunims plonomis uodegomis, pavyzdžiui pitbuliams ir kurtams. Kai šuo labai intensyviai vizgina uodegą ir ji nuolat atsitrenkia į grindis, sienas ar baldus – jos galiukas gali pradėti net kraujuoti.

Kai kuriems šunims „laiminga uodega“ yra nedidelė kančia, o laikui bėgant tai galima išgydyti arba tiesiog apsaugoti ją tvarsčiu. Tačiau rimtesnius sužalojimus kartais gali tekti ir siūti.

Kai kuriems šunims „laiminga uodega“ yra lėtinis sužalojimas, o kai kuriais atvejais netgi gali sukelti uodegos amputaciją. Jei įtariate tai savo augintiniui, geriau pasitarti su veterinaru dėl tolesnių veiksmų.

6. Šuns uodega gali padėti jiems judėti

Ar kada nors stebėjote greitai bėgančio šuns posūkį? Galbūt pastebėjote, kad jų uodega styro už jų. Kai kuriems šunims uodega yra atsvara, padedanti jiems išlaikyti pusiausvyrą ir atlikti tikslų posūkį greitai bėgant.

Šuns uodega, tarsi vairas, gali veikti ir jam plaukiant vandenyje, ne tik sausumoje.

7. Gali vizginti ir be uodegos

Kai kurie šunys neturi uodegų, nes gimė be jų arba ją teko amputuoti dėl sužalojimo, tačiau jie puikiai gyvena ir bendrauja.

Uodegos neturėjimas reiškia, kad šuo bendraus kitais būdais. Pavyzdžiui, korgis turi dideles, išraiškingas ausis, kurios padeda perteikti nuotaikas.

Ir, be abejo, tai, kad jie neturi uodegų, nereiškia, kad negali vizginti savo užpakaliuko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?