Ištyrė, kodėl šunys nekalba kaip žmonės: lygina su kūdikiais

Kai mokote šunį komandų ar duoti leteną, tikriausiai laikote jį protingiausiu ir, žinoma, mieliausiu augintiniu. Tačiau per savo gyvenimą šunys gali išmokti atpažinti tik ribotą žodžių skaičių – tai paaiškina neseniai baigtas tyrimas.

 Kodėl šunys nekalba kaip žmonės?<br>„123rf.com“ nuotr.
 Kodėl šunys nekalba kaip žmonės?<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2021, 5:29 PM

Tyrimo metu paaiškėjo, kad šunų smegenys nesugeba atpažinti žodžių, kurie skiriasi tik vienu kalbos garsu – tokių kaip „sėsti“ ir „ėsti“ arba „vesti“ ir „versti“.

Tuo šunys panašūs į kūdikius, kurie negali atskirti beveik vienodai skambančių žodžių.

Tačiau sulaukę 14–20 mėnesių vaikai jau ima suprasti, kad garsai žodžiuose yra svarbūs, o „vesti“ ir „versti“ yra du skirtingi žodžiai.

Tai, anot tyrimo autorių, leidžia kūdikiams stipriai praplėsti savo žodyną. O šunys, pasirodo, niekada neatskiria tokių panašių žodžių.

Vyriausiasis tyrimo autorius Attila Andicsas iš Budapešto (Vengrija) Eotvoso Lorando universiteto Etologijos departamento sakė, kad šunys klausydamiesi žodžių neįsiklauso į kalbos garsus.

Mokslininkai tyrinėjo 17-os labai paklusnių šunų smegenų bangas naudodami elektroencefalografijos metodą. Šis tyrimas buvo pirmasis, kurio metu sąmoningiems ir specialiai neapmokytiems šunims buvo naudojama elektroencefalografija.

Šunys laboratorijoje lankėsi kartu su savo šeimininkais. Vos keturkojai apsiprasdavo naujoje aplinkoje, jie su savo šeimininkais atsisėsdavo ant čiužinio, o mokslininkai prie jų galvų prijungdavo elektrodus.

Tuomet šunys klausėsi iš anksto įrašytų žodžių, kuriuos jie jau žinojo. Pavyzdžiui, „sėsti“ (angl. „sit“) ir labai panašiai skambančio, tačiau visiškai nesusijusio savo reikšme „ėsti“ (angl. „eat“). Taip pat visiškai nesusijusio žodžio, kuris ir skambėjo visiškai kitaip – pypsėti (angl. „bep“).

Šunų smegenys labai greitai sugebėjo atskirti žinomus žodžius – „sėsti“ nuo nesusijusio reikšme ir visiškai kitaip skambančio „pypsėti“.

Tačiau keturkojų smegenys nesugebėjo atskirti jiems žinomų žodžių nuo nesusijusių, kurie skambėjo panašiai, – „sėsti“ ir „ėsti“.

Mokslininkai panašias tendencijas matė ir tyrinėdami jaunesnius nei 14 mėnesių vaikus.

Tai nereiškia, jog šunys negirdi kitokių garsų, – tyrimai parodė, kad keturkojai geba atskirti individualius kalbos garsus, tokius kaip d, o ir g.

Tačiau jie neturi pakankamai dėmesingumo ir supratimo, kuris leistų jiems skirti dėmesio visiems žodyje esantiems garsams.

Kad šiame tyrime užfiksuoti rezultatai būtų patvirtinti, mokslininkai turi atlikti išsamesnius tyrimus su didesniu skaičiumi dalyvių ir daugiau žodžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.