Kinologijos šventėje – ir tarptautinius medalius skinančių Alytaus keturkojų sportiniai triukai

Šis savaitgalis Alytuje – ypatingas tuo, kad pirmą kartą čia vyks didelė kinologijos šventė visai šeimai, kur šunų parodoje, varžybose, įvairuose pasirodymuose, edukacijose ir net kaniterapijos seansuose dalyvaus apie tūkstantį keturkojų ir 130 jų veislių.

Alytiškiai Audronė ir Kęstutis Rutkauskai su belgų aviganiais terviurenu, malinua, griunendaliu ir lakenua.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Alytiškiai Audronė ir Kęstutis Rutkauskai su belgų aviganiais terviurenu, malinua, griunendaliu ir lakenua.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Baliukonienė

Jul 30, 2022, 6:51 PM

Vienas iš pasirodymų – sportinių šunų triukų bei sportinės naujovės „Frisbee“ Alytuje pristatymas. Apie tai, kuo šis užsiėmimas yra ypatingas bei apie savo augintinių parvežtus medalius iš šios sportinės veiklos pasakoja Alytaus sportinių šunų klubo „Cerberis“ pirmininkas Kęstutis Rutkauskas.

Augintiniai skina laurus „Frisbee“ rungtyse

Kinologijos šventėje Alytaus sportinių šunų klubo „Cerberis“ atstovai pristatys sportinių šunų sporto šaką „Frisbee“, kurią pats K. Rutkauskas atrado vos prieš pusantrų metų ir su savo augintiniais jau skina tarptautinius šių varžybų medalius.

„Tai nėra visiškai naujas dalykas, nes Alytuje jau turėjome dvejas tokias varžybas. Tai labai smagus ir tiek šunis, tiek jų šeimininkus užburiantis užsiėmimas. Jis nereikalauja ypatingų žinių ir pastangų. Aš pats pirmą kartą svaidymui skirtą lėkštę į rankas paėmiau prieš pusantrų metų ir jau dalyvaujame Baltijos čempionate, kurio yra šeši etapai ir nė iš vieno jų dar negrįžome be medalių“, – pasakojo K. Rutkauskas.

Į tokias varžybas iš Alytaus kol kas važiuoja du keturkojai – 2,5 metų amžiaus belgų aviganis terviurenas Vini, kurio sąskaitoje yra septyni medaliai ir 2 metų amžiaus belgų aviganis lakenua Tango, kurio pasiekimai kol kas kuklesni, tačiau šeimininkas įžvelgia benlogų ateities perspektyvų.

Tokių varžybų entuziastų ratas Alytuje plečiasi ir tikėtina, kad jau artimiausioje ateityje dar daugiau sportinių šunų parveš šio sporto medalių į Dzūkijos sostinę, galbūt Alytus net artimiausiu metu galės vadintis sportiškų šunų miestu. Vien Alytaus sportinių šunų klubas „Cerberis“ vienija apie per 200 narių.

Sportas tinka aptingusiems šeimininkams

Sportinių šunų varžybomis K. Rutkauskas domėtis pradėjo dar prieš ketvirtį amžiaus, dalyvavo daugyboje varžybų, parodų, tačiau su „Frisbee“ sportu susipažino visai netikėtai prieš pusantrų metų.

„Pažįstami sportinių šunų augintojai parodė keletą metimų ir man labai patiko, kad su šia veikla galima labai lengvai fiziškai iškrauti šunį pačiam neįdedant didelių pastangų. Mes net juokėmės, kad lėkštės mėtymas atsirado iš tingėjimo pačiam kažką aktyviai veikti. Tai tikrai labai patogu. Be to, ilgiau treniruojantis, tobulėja ir pačių šunų įgūdžiai gaudyti lėkštę ir taip galima išdresuoti iki galimybių dalyvauti varžybose“, – pasakojo K. Rutkauskas.

Šunų sporto šakų yra gausybė, o apie jas pasakoti Kęstutis galėtų daug ir ilgai. Populiariausios – sekimas pėdomis, paklusnumo, apsaugos pratimai, greitis, vikrumas, šokinėjimas per kliūtis, kanikrosas (bėgimas su šeimininku).

Deja, tikrai ne visi šunys gali sportuoti ir dalyvauti varžybose, mat yra tokių veslių, kurių fizinės savybės nėra pritaikytos aktyviems fiziniams krūviams.

Pasak Kęstučio, lyderiai sportinėse varžybose dažniausiai būna belgų aviganiai malinua, bordekoliai, australų aviganiai, vokiečių aviganiai, dobermanai.

Šventę planuoja paversti tradicija

Pirmoji tokio didelio masto kinologijos šventė prasidės jau šiandien, šeštadienį, 10 val. ryto, Alytuje, Centriniame miesto stadione, Birutės g. 5. Ji tęsis ir sekmadienį.

Jau dabar planuojama, kad ši šventė Dzūkijos sostinėje taps tradicija.

Šventėje vyks veislinių šunų parodos „Alytaus miesto mero taurei 2022“ ir „Baltosios rožės taurei 2022“ laimėti. Keturkojai varžysis dėl Lietuvos čempionų titulo.

Renginio metu netruks veiklų ir vaikams, kurie bus kviečiami dalyvauti piešinių konkurse, turės galimybę pasipuošti piešiniais ant veidų, o renginyje susitikti ir su policijos draugu Amsiumi.

Renginio svečių lauks ir reabilitacijai naudojamos kaniterapijos užsiėmimai, tarnybinių šunų pasirodymai, veiklų ir sporto su šunimis pristatymai, dresūros triukų demonstravimas.

Per dvi kinologijos šventės dienas pasirodys apie tūkstantis keturkojų ir apie 130 veislių.

Renginį organizuoja Alytaus šunų mylėtojų klubas „Bosko“ kartu su Alytaus miesto savivaldybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.