Katinas – didvyris: išgelbėjo gyvybę infarkto ištiktai šeimininkei

Moteris tiki, kad jos katinas išgelbėjo jai gyvybę, kuomet pažadino ją ištikus širdies priepuoliui. Sam Felstead teigia, kad ji būtų mirusi miegodama, jei jos katinas Bilis nebūtų ant jos užšokęs ir pradėjęs miauksėti.

Katinas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Katinas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 12:07 PM

Pabudusi S. Felstead suprato, kad negali pajudinti savo dešiniosios pusės, todėl mama padėjo jai nuvykti į ligoninę. Du kačių elgsenos ekspertai BBC sakė, kad Bilis galėjo reaguoti į S. Felstead elgesio ar fiziologijos pokyčius.

„Gydytojai sakė, kad gerai, jog laiku patekau į ligoninę. Jis (Bilis) paprastai nesėdi su manimi, bet žinojo, kad kažkas negerai, nes nepaliko manęs vienos. Manau, kaip ir visi kiti aplinkiniai, kad jis išgelbėjo man gyvybę“, – pasakojo Notingamšyro grafystėje Stapleforde gyvenanti S. Felsted.

Kačių elgsenos specialistė Lucy Hoile mano, kad Bilis galėjo užfiksuoti fiziologinius ponios S. Felstead pokyčius arba pasikeitusį jos elgesį, dėl to jam kilo nerimas.

„Gali būti, kad tai, jog jis šoko ant jos ir miauksėjo, buvo jo nerimo ženklas. Tikiu, kad jis tikriausiai išgelbėjo jai gyvybę, nes dėl to ji galėjo gauti medicininę pagalbą, tačiau nesiimčiau teigti, kad jis tai padarė tyčia. Tai buvo jo reakcija į situaciją“, – sakė ji.

Ponia L. Hoile sakė, kad katinas Bilis galėjo pastebėti, jog S. Felstead labiau prakaitavo, judėjo kitaip nei įprastai, skleidė garsus, neramiai miegojo ar net pasikeitė jos kvapas.

„Aš buvau šlapia nuo prakaito, tad galbūt jis tai ir pajuto. Jis buvo gana protingas, dėkui jam. Jis visą laiką norėjo būti šalia manęs. Paprastai jis visą laiką sėdi šalia mano mamos, aš jam neįdomi. Jis myli mano mamą ir dovanoja jai daug meilės“, – sakė S. Felstead.

Sertifikuota klinikinė kačių elgesio su gyvūnais specialistė Linda Ryan, sakė, kad S. Felstead galėjo elgtis taip, kad Billiui būtų buvę įdomu arba jam keltų nerimą.

„Galėjo būti, kad katinas buvo išsigandęs arba sutrikęs. Judesys ar trūkčiojimas atkreipė jo dėmesį, nes katės yra stimuliuojamos judesio. Tikėtina, kad tai susiję su elgesio pokyčiais, manyčiau. Katės nepasižymi tokiu pat socialiniu elgesiu kaip kitos gyvūnų rūšys, pavyzdžiui, šunys, arkliai ar triušiai, nes jos yra labiau vienišos. Nors lengva patikėti, kad tai buvo sąmoningas altruizmo aktas, koreliacija nėra lygi priežastiniam ryšiui, todėl mažai tikėtina, kad tai buvo sąmoningas jos gyvybės gelbėjimas“, – sakė ji.

S. Felstead ligoninėje gulėjo nuo rugpjūčio 8 d. iki rugpjūčio 11 d. Jai buvo atlikta angioplastika, kai balionėliu buvo ištempta siaura arterija. Jai taip pat reikės vartoti vaistus.

„Kai išėjau iš ligoninės, jis geras kelias valandas nenorėjo prie manęs artintis. Galbūt nuo išėjimo iš ligoninės jautė keistą kvapą, nežinau“, – sakė ji.

Moteris jaučiasi labai dėkinga Billiui, tačiau jis ir toliau yra jai abejingas.

„Manau, kad jis nė nenutuokia, koks yra didvyris“, – sakė S. Felstead.

Parengta pagal bbc.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.