Po 31-erių metų – pokyčiai tarp populiariausių šunų veislių: labradoro retriveriai prarado pirmąją vietą

Po trijų dešimtmečių buvimo mylimiausia Amerikos šunų veisle, labradoro retriveriui buvo laikas užleisti vietą naujam geriausiam šuniui. Taigi, kuris iš keturkojų perėmė karūną?

 Labradoro retriveris.<br> 123rf.com nuotr.
 Labradoro retriveris.<br> 123rf.com nuotr.
Prancūzų buldogas<br>M.Patašiaus nuotr.
Prancūzų buldogas<br>M.Patašiaus nuotr.
Labradoro retriveris<br>V.Balkūno nuotr.
Labradoro retriveris<br>V.Balkūno nuotr.
Prancūzų buldogas<br>M.Patašiaus nuotr.
Prancūzų buldogas<br>M.Patašiaus nuotr.
Prancūzų buldogas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prancūzų buldogas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prancūzų buldogas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prancūzų buldogas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 7:03 AM

Labradoro retriveriams tenka trauktis į šoną, lyderio poziciją perėmė nauja mylimiausia šunų veislė! Pasak Amerikos veislynų klubo, labradoro retriverio veislė prarado karūną po to, kai 31-erius metus buvo užvaldžiusi Ameriką.

Nuvertimas nuo sosto įvyko po trijų dešimtmečių, o dabar JAV mėgstamiausiu augintiniu tapo „žaismingas“ ir „prisitaikantis“ prancūzų buldogas, skelbia „Sky News“.

„Bėgant metams prancūzų buldogų populiarumas išaugo ir dėl to yra priežasčių“, – sakė Amerikos veislynų klubo vykdomoji sekretorė Gina DiNardo.

Daugeliui gali būti netikėta, kad labradoro retriveris taip ilgai išsilaikė viršūnėje, tačiau prancūzų buldogas pamažu žengė į aukščiausią vietą.

Klubas teigia, kad prancūzų buldogai iš 14-os vietos 2012 metais pakilo į 1-ąją vietą 2022-aisiais ir pridūrė, kad naujų šios veislės gyvūnų registracijų skaičius per tą laikotarpį išaugo „daugiau nei 1000 proc.“.

Ar prancūzų buldogai gali būti tobulas kompanionas?

„Prancūzai yra žaismingi, lengvai prisitaikantys, ištikimi ir bendraujantys. Jie yra puikūs kompanionai įvairiems žmonėms, tačiau labai svarbu pasidėmėti būsimu augintiniu, kad ne tik rastumėte tinkamą jūsų gyvenimo būdui veislę, bet ir užsitikrintumėte, jog gausite gerai išaugintą šunį iš atsakingo veisėjo“, – įspėja G. DiNardo.

Pasak Amerikos veislynų klubo, kitos veislės, taip pat kopiančios į populiarumo viršūnę, yra amerikiečių beplaukis terjeras, Gordono seteris, italų kurtas ir Anatolijos aviganis.

Nors prancūzų buldogų veislė išmušė labradoro retriverius iš populiariausių viršūnės, buvo atvejų, kai šie augintiniai buvo sutikti daug su kritikos ir susirūpinimo.

2017 m. Britanijos veterinarijos gydytojų asociacija paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad „primygtinai rekomenduoja potencialiems savininkams nepirkti brachicefalinių (plokščiasnukių – mopsų, prancūzų buldogų ir anglų buldogų) veislių; vietoj to skatiname potencialius savininkus prieš perkant šunį pasikalbėti su vietiniu veterinarijos gydytoju, kad geriau suprastų, kuri veislė jam būtų tinkamiausia, daugiau sužinotų apie veisles ir jų ypatybes ir kaip geriau suprastų kiekvienos veislės poreikius“.

Dėl brachicefalijos atsiranda daugelis sveikatos sutrikimų, tokių kaip kvėpavimo sutrikimai, akių ligos, odos infekcijos ir dantų problemos.

Anot naminių gyvūnėlių reikmenų bendrovės „VioVet“, prancūzų buldogo silpnybė – regos sutrikimai; tačiau žinoma, kad gyvūnas turi pastovų ir lengvą temperamentą.

Įmonės svetainėje taip pat teigiama, kad prancūzų buldogai demonstruoja „ištikimybę ir atsidavimą savo šeimininkui ir šeimai, be baimės ir dvejonių elgdamiesi taip, kad apsaugotų savo artimuosius numanomo pavojaus atveju“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.