Okupantų paskandintame Chersone – lietuvio pasiaukojimas: nuo mirties gelbėja silpniausius Specialiai lrytas.lt iš Charkovo

Rusijos kariams susprogdinus Kachovkos elektrinės užtvanką Dniepro upėje bei jos intakuose pakilęs vanduo spėjamai pražudė kelis šimtus žmonių. Tikslus aukų kiekis turbūt niekada nepaaiškės, nes kairiame upės krante įsitvirtinę ir gyventojų negelbėję okupantai neįleido tarptautinių stebėtojų, o aukas apiformina, kaip mirusius nuo ligų, o ne skenduolius.

Per okupantų sukeltą potvynį Chersone išgelbėtus gyvūnus gydė veterinaras lietuvis.<br> E.Butrimo nuotr.
Per okupantų sukeltą potvynį Chersone išgelbėtus gyvūnus gydė veterinaras lietuvis.<br> E.Butrimo nuotr.
V.Židonis kartu su „Animal rescue Kharkiv“ vadovėmis H.Shpak ir Y.Vintoniuk.<br> E.Butrimo nuotr.
V.Židonis kartu su „Animal rescue Kharkiv“ vadovėmis H.Shpak ir Y.Vintoniuk.<br> E.Butrimo nuotr.
Kalės Liusi operacijai lietuvis vadovavo nuotoliniu būdu.<br> E.Butrimo nuotr.
Kalės Liusi operacijai lietuvis vadovavo nuotoliniu būdu.<br> E.Butrimo nuotr.
Chersone išgelbėta kalė Agata buvo nėščia ir sėkmingai pagimdė penkis mažylius.<br> E.Butrimo nuotr.
Chersone išgelbėta kalė Agata buvo nėščia ir sėkmingai pagimdė penkis mažylius.<br> E.Butrimo nuotr.
 Pasiruošimas operacijai.<br> E.Butrimo nuotr.
 Pasiruošimas operacijai.<br> E.Butrimo nuotr.
 Lietuvis veterinaras V.Židonis.<br> E.Butrimo nuotr.
 Lietuvis veterinaras V.Židonis.<br> E.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Specialiai lrytas.lt, Charkovas

2023-06-28 06:00

Į Chersoną iš visos Ukrainos suvažiavę savanoriai gelbėjo ne tik žmones, bet ir gyvūnus. Jau pirmą tragedijos dieną į Chersoną išskubėjo ir už 550 kilometrų esančio Charkovo miesto savanoriai iš benamių gyvūnų globos organizacijos „Animal rescue Kharkiv“.

Savanoriai su atsivežtomis dviejomis valtimis plaukiojo po apsemtus kaimus nuo namų stogų rinkdami leisgyvius šunis ir kates. Dalį gyvūnų pasiėmė ant kranto laukę šeimininkai, o kitus išsivežė įvairios gyvūnų globos organizacijos.

Kelis rimtus sužeidimus patyrusius šunis ir kates teko skubiai operuoti, o vietoje esantį veterinarą nuotoliniu būdu konsultavo Charkove likęs lietuvis Vytautas Židonis. Į Ukrainą lietuvis per karą atvyko savo noru, internete perskaitęs informaciją, jog antrame pagal dydį šalies mieste Charkove nebeliko operacijas darančių veterinarų.

„Jūsų tautietis mums tapo didžiule parama, mat dauguma veterinarų ukrainiečių prasidėjus karui iš Charkovo pabėgo, o, be to, tokios aukštos klasės specialistų pas mus išvis mažai yra; prieš tai mums talkino veterinaras iš Kanados, jis irgi dirbo po 12 valandų negailėdamas savęs, tačiau dvi savaites, kai tuo tarpu Vytautas tokiu tempu netausodamas savęs triūsia du mėnesius, ir atvyko jau trečią kartą“, – pasakė gyvūnų prieglaudos „Animal rescue Kharkiv“ vadovė Halyna Shpak.

Vadovės padėjėja Yarina Vintoniuk papasakojo, jog 2016 metais kelių entuziastų įkurta organizacija iki karo buvo vienintelė Charkove, kuri ne tik ieškojo benamiams gyvūnams naujų šeimininkų, bet ir už suaukotas lėšas šiuos gydė privačiose klinikose.

Kilus karui savanoriai darbuotojai neišsilakstė, kasdien sprogstant bomboms dirbo toliau, nes mieste labai padaugėjo beglobių ir sužeistų gyvūnų. Okupantų raketai tačiau pataikius į prieglaudą teko skubiai ieškoti, kas priims laikytus 300 kačių bei šunų, o į pagalbos šauksmą atkreipė dėmesį kelios užsienio organizacijos.

Vokietijos organizacija „Peta Deutschland“ Charkovo drąsuoliams nusprendė nupirkti rūsį ir įrengti kliniką, kad būtų galima gydyti skeveldrų sužeistus gyvūnus, mat drąsuoliai kas savaitę vyksta į fronto kovų vietoves, iš kur išgabena sužeistus bei išbadėjusius gyvūnus. Savo noru padėti atvykęs V.Židonis kasdien atlieka sudėtingas operacijas gelbėdamas minėtus gyvūnus.

Iš Kauno kilęs ir ten dirbęs Vytautas po skyrybų norėjo permainų, ir prieš 12 metų išvyko gyventi į Suomiją, kur nedideliame miestelyje netoli Vasos įkūrė savo kliniką. Vyriškis neslepia, jog žavisi ukrainiečių kovingumu fronte ir tiki jų pergale, o Kremliaus agresiją išgyvenančiai šaliai esą nusprendė padėti tuo, ką geriausiai išmano.

Lietuvis prieš kelias dienas išvyko pailsėti ir pragyvenimui užsidirbti lėšų atgal į ramią Suomiją, bet netrukus vėl atvyks į Charkovą, nutolusį vos 30 km nuo Rusijos sienos ir kuriame oro pavojaus sirenos skamba tiek dieną, tiek naktį. Net ir būdamas Suomijoje V.Židonis kasdien internetu bendrauja su bičiuliais Charkove, ir domisi, kaip gyja jo operuoti gyvūnai.

Lietuvis džiaugiasi, jog sėkmingai gyja kalytė Liusi, kurios operacijai Chersone jis vadovavo nuotoliniu būdu. Dar šešis atvežtus šunis skubiai reikėjo gelbėti vaistais, mat paaiškėjo, kad nuo vandens bėgdamos ant stogų sušoko ir erkės, kurių daugybė apniko šunis.

Šiems nuo į organizmą patekusio didelio kiekio erkių nuodų grėsė staigi mirtis sutrikus kepenų veiklai, bet laiku pradėtas gydymas keturkojus išgelbėjo. Atgabentos katės ir šunys buvo nusilpusios, išgyveno didžiulį stresą, turėjo smulkių sužeidimų, tad dabar praeina reabilitaciją arba karantiną, po ko gyvūnams bus ieškomi nauji šeimininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.