Kodėl katės naktį mato geriau? Tyrimas atskleidė, kaip evoliucija už tai jas nuskriaudė

Jei kada nors gyvenote su kate, žinote, kad naktį jos gali būti neįtikėtinai aktyvios, dažnai bėgioti koridoriais ir siautėti ant šeimininkų lovų, tačiau niekada neatsitrenkia į sieną ar kitą objektą. Ypač gera kačių rega tamsoje stebina, tačiau stulbina kaina, kurią šie gyvūnai priversti už tai sumokėti.

 Kodėl katės naktį mato geriau? Tyrimas atskleidė, kaip evoliucija už tai jas nuskriaudė.<br> 123rf.com nuotr.
 Kodėl katės naktį mato geriau? Tyrimas atskleidė, kaip evoliucija už tai jas nuskriaudė.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-01 18:21

Atsižvelgiant į tai, kad katės sugeba išvengti susidūrimų naktinių linksmybių metu, galima pamanyti, kad jos gerai mato naktį. Bet ar tikrai?

Floridos universiteto (JAV) Veterinarijos koledžo veterinarinės medicinos klinikinės oftalmologijos specialistė Caryn Plummer yra įsitikinusi, jog teiginys, kad katės gerai mato tamsoje, nėra visiškai teisingas.

„Tai nėra matymo ar nematymo tamsoje klausimas. Tai – regėjimo suvokimas, kitaip galima sakyti, kokybė“, – sakė oftalmologijos specialistė.

C.Plummer paaiškino, kad aplinkos šviesos kiekis daro įtaką tam, ką žmogus ar katė gali matyti. Palyginti su žmonėmis, katės objektus įžvelgia kur kas geriau, kai šviesos labai mažai, ir tai daugiausia susiję su tuo, kaip evoliucionavo jų akys.

„Katės mato tamsoje, nes jų akių, ypač tinklainės, sandara leidžia joms matyti geriau nei žmonėms, kai šviesos lygis žemas. Katės turi daugiau lazdelių fotoreceptorių negu žmonės, o tai reiškia, kad jų akių jautrumas šviesai geresnis ir jos esant mažam apšvietimui gali matyti daugiau nei mes“, – pabrėžė C.Plummer.

Amerikiečių labdaros organizacijos „Kačių apsauga“ užsakytas tyrimas atskleidė, kad šių lazdelių fotoreceptorių gausa leidžia katėms tamsoje matyti net 6–8 kartus geriau, nei įžvelgia žmonės.

Taigi kodėl katės išsivystė taip, kad išskirtinai gerai regi naktį?

„Regėjimo prisitaikymas yra tiesioginis rūšies poreikio sąveikauti su aplinka rezultatas. Katės yra mėsėdės, tai yra jos turi ėsti mėsą, kad išliktų gyvos ir sveikos.

Jos negali pasigaminti tam tikrų reikalingų baltymų, todėl turi juos suvartoti iš išorės. Daugelis jų galimo grobio objektų aktyvūs naktį arba esant silpnam apšvietimui“, – paaiškino mokslininkė C.Plummer.

Nors naktį katės yra aktyvesnės už žmones, jos nėra tik naktiniai gyvūnai.

Dėl savo pomėgio medžioti sutemus ir auštant jos veikiau laikomos aktyviomis tamsiuoju paros metu.

Nors kačių akys ir pritaikytos naktiniams žygiams, šių keturkojų gebėjimas sėkmingai orientuotis aplinkoje beveik tamsiu paros metu priklauso ne tik nuo jų akių sudėties.

Katės pasikliauja ir kitais savo pojūčiais.

„Jos turi labai aštrią klausą bei uoslę. Tai padeda joms orientuotis. Sąveika su aplinka reikalauja visų pojūčių bendradarbiavimo“, – sakė C.Plummer.

Taigi katės daug geriau nei žmonės sugeba klaidžioti naktį, bet, kalbant apie regėjimo kokybę, jos tikrai nepralenkia žmonių dieną. Šviesiuoju paros metu šie gyvūnai mato ne itin gerai.

„Evoliucijos eigoje už kiekvieną pranašumą paprastai tenka sumokėti kainą“, – sakė veterinarinės oftalmologijos profesorius Ronas Ofri.

Tai, kad katės dieną mato palyginti prastai, ir yra kaina už jų puikų matymą naktį.

„Dėl prisitaikymo, leidžiančio taip jautriai matyti naktį, jų regėjimo aštrumas dieną siekia vos septintadalį mūsų regėjimo aštrumo. Tai stulbina žmones, manančius, kad katės visada puikiai mato“, – teigė R.Ofri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.