Tikrasis Dauningo gatvės bosas: bene garsiausias pasaulio katino gyvenimą ir kovas stebi būriai žurnalistų

Apie jį visuomet kalbama kaip apie žmogų. Apie jo liūdesį, jei tektų išsikelti iš namais tapusios Didžiosios Britanijos ministro pirmininko rezidencijos Londono Dauningo gatvėje 10-uoju numeriu pažymėtame name. Apie tarnystę peliaujant tuose rūmuose ir apie politines kovas. O šią savaitę buvo susirūpinta tariamai pašlijusia bene garsiausio pasaulyje katino, vardu Larry, sveikata.

Tikrasis Dauningo gatvės bosas: bene garsiausias pasaulio katino gyvenimą ir kovas stebi būriai žurnalistų.<br> Lrytas.lt koliažas
Tikrasis Dauningo gatvės bosas: bene garsiausias pasaulio katino gyvenimą ir kovas stebi būriai žurnalistų.<br> Lrytas.lt koliažas
Katinas Laris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Katinas Laris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 1, 2023, 11:13 AM

Vyriausiuoju peliautoju tituluojamo katino sveikata iš tiesų gali pašlyti, nes jam – jau 16 metų. Kai pastaruoju metu pasklido gandų, kad katinas pasiligojo, laikraščiai netgi rašė, jog rengiamas planas, kaip informuoti gyventojus apie Larry mirtį. Juk jis jau seniai tapo visų numylėtiniu. Tačiau tai kol kas, regis, nebūtina, nes vos tik prakalbus apie Larry negalavimus britų vyriausybė oficialiai tai paneigė ir patikino, kad Dauningo gatvės keturkojis miaukis sveikas ir laimingas.

Neatsiejama Jungtinės Karalystės politinės scenos dalimi tapęs Larry Dauningo gatvėje karaliauja jau daugiau kaip dešimtmetį – nuo 2011-ųjų. Dabartinis premjeras Rishi Sunakas yra jau penktasis vyriausybės vadovas, su kuriuo Larry dalijasi būstu. Kadangi nuo visuomenės atitverta gatvė kone nuolat apgulta fotografų ir televizijos operatorių, Larry galima išvysti nuotraukose ar televizijos reportažuose, pavyzdžiui, kaip jis tupi prie masyvių juodų durų ir įleidžiamas į vidų policininkų.

Larry iš vienos Londono gyvūnų prieglaudos atsikraustė būdamas ketverių metų. Jis buvo atrinktas dėl puikių peliavimo įgūdžių ir gavo vyriausiojo peliautojo titulą. Jis taip pat turi neoficialią tviterio paskyrą @Number10cat ir daugiau kaip 635 tūkstančius jos sekėjų.

Londono valdžios koridoriais jis bastosi nuo tada, kai televizijos reportažuose buvo užfiksuota žiurkė, šmirinėjanti prie garsiųjų juodų premjero rezidencijos durų. Jis buvo „įdarbintas“ premjero biure ir gavo kovos su graužikais vadovo portfelį. Tačiau vėliau suabejota, ar Larry pakankamai uoliai atlieka savo pareigas.

Dauningo gatvė paskelbė, kad rainis kasdien gauna dovanėlių ir skanėstų iš visos šalies, bet didžiąją dalį laiko praleidžia tikrindamas, ar senoviniai baldai tinkami nusnausti.

Tačiau kartą buvo nufilmuotas britų vyriausio peliautojo ir šalia ant žolyno vaikštinėjusios lapės konfliktas, parodęs, kaip Larry perėjo į puolimo režimą. Londono lapė sužinojo tai, ką žino jau daugelis Londono centro gyvūnų: geriau nejuokauk su katinu Larry.

Lapės Londone yra įprastos, miesto gatvėmis jų klaidžioja tūkstančiai. Neretai vėlai vakarais kai kur neryškiai švysteli rudas kailis, kai lapės laksto per kelią, arba tamsoje šviečia akys, kai jos tyko už šiukšlių dėžių išmesto maisto likučių.

Lapė klaidžiojo po žolyno lopinėlį prie ministro pirmininko rezidencijos Dauningo gatvėje, kai ją pastebėjo Larry. Jis šoko ir išvijo dvigubai didesnį gyvūną, kuris prieš tai išmintingai bandė pasislėpti gėlyne.

Tai nebuvo pirmas kartas, kai Larry parodė, kas yra tikrasis Dauningo gatvės bosas. Rainius jau kelis kartus šalia savo namų susidūrė su kitais gyvūnais. Jungtinės Karalystės visuomenė matė, kaip, prie premjero rezidencijos laukiant pareigūnų su naujienomis apie įtemptas „Brexit“ derybas, Larry medžioja balandį. Paukštis atrodė nesužalotas ir nuskrido po trumpų grumtynių su aršiuoju murkliu.

Larry taip pat mėgsta diktuoti savo taisykles kitiems katinams. Jo didysis priešas buvo Palmerstonas, juodas ir baltas katinas, priklausantis Užsienio reikalų ministerijai.

Jiedu palaikė labai nediplomatinius santykius, šnypštė vienas ant kito. 2020 metais Palmerstonas išėjo į pensiją ir persikėlė į kaimą, kur galėjo pasislėpti nuo dėmesio.

Dauningo gatvėje peliauti turinčios katės laikomos nuo praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio. Kai kuriems katinams netgi būdavo suteikiamas „vyriausiojo peliautojo prie ministrų kabineto“ oficialus titulas ir skiriamas atlyginimas.

Legendinį katiną Humphrey – paklydėlį, apsigyvenusį Dauningo gatvėje vadovaujant Margaret Thatcher ir išbuvusį ten visą Johno Majoro kadenciją, 1997-aisiais galiausiai išleido į pensiją Tony Blairas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.