Kaip išrinkti tinkamiausią kraiką katei?

Svarstydamas, kokį kačių kraiką pirkti, šeimininkas pirmiausia turėtų prisiminti, kad dauguma kačių nemėgsta permainų, o ypač kraiko dėžutėje. Į naujus namus parsinešus mažą kačiuką, patartina naudoti tą patį kraiką, koks buvo naudojamas ankstesniuose kačiuko namuose. Tik laikui bėgant, palengva, bus galima keisti jo įpročius.

Renkantis kraiką katei patartina atsižvelgti į katės kailį ir susiformavusius įpročius.<br>123rf
Renkantis kraiką katei patartina atsižvelgti į katės kailį ir susiformavusius įpročius.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2013, 10:58 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:53 PM

Renkantis kraiką katei patartina atsižvelgti į katės kailį ir susiformavusius įpročius. Ilgaplaukėms ir trumpaplaukėms katėms naudojamas skirtingas kraikas. Būtina atsižvelgti ir į tai, ar katė mėgsta ilgai kapstyti kraiką, ar yra pedantiška švaruolė, pasižymi perdėtu atsargumu, nemėgsta naujovių.

Kokio kraiko reikia katei?

Specialus kraikas reikalingas tuomet, jei namuose nepageidaujate specifinio kačių šlapimo ir išmatų kvapo. Toks kraikas būtinas, kad namie laikoma katė visada turėtų kur tuštintis. Šitaip namų aplinką ir namiškius apsaugosite nuo mikrobų, o gyvūnas bus pratinamas prie tvarkos ir švaros. Be to, kiti gyvūnai neturės kontakto su katės išmatomis. Kiek pilti kraiko į dėžutę, priklauso nuo pasirinktos kraiko rūšies. Tradicinio kraiko reikia apie 5-7 cm, bentonitinio kraiko – 8-10 cm, silikoninio – apie 3 cm.

Nuo kraiko rūšies priklauso ir tai, kaip dažnai jį reikia pakeisti. Keiskite visą kraiką ir plaukite dėžutę, jeigu namuose yra juntamas katės šlapimo kvapas. Dėžutę plaukite po drungnu tekančiu vandeniu, keletą kartų praskalaukite švelniu valikliu ar skystu muilu.

Skirtingos rūsys – skirtingiems poreikiams

Yra trys pagrindinės kačių kraiko rūšys. Tai paprastas mišinys iš įvairių gamtos iškasenų. Už jį daug populiaresnis – bentonitinis kraikas katėms arba sušokantis kraikas. Naudojant pastarąjį kraiką skysčiai ir išmatos sulimpa į gumulėlį, kurį lopetėle lengva pašalinti iš dėžutės. Šis kraikas ekonomiškas ir patogus naudoti. Bentonitas – tai gamtinis molingas mineralas. Bentonitas pasižymi ypatingomis rišamosiomis ir absorbcinėmis savybėmis, jis yra netoksiškas. Dėl savo unikalių savybių bentonitas naudojamas įvairiose srityse, šiuo metu bentonitinis kačių kraikas yra vienas populiariausių.

Trečioji kačių kraiko rūšis – prieš keletą dešimtmečių atsiradęs silikoninis kraikas (silikono grūdeliai puikiai absorbuoja drėgmę ir neutralizuoja blogus kvapus). Pasitaiko, kad katėms nepatinka silikoninių grūdelių faktūra, kitos baidosi grūdelių šiugždėjimo. Šis kraikas patogus tuo, kad beveik mėnesį galima jo nekeisti. Kai kraikas praranda savo įprastą spalvą, išpilamas į šiukšlių dėžę. Katės dėželė vėl pripildoma naujo silikoninio kraiko.

„Žaliesiems“ - ekologiškas kraikas

„Žalioji“ mada pasiekė ir keturkojų mylėtojus. Norintys įsigyti ekologiško kraiko katėms turės pakloti kur kas daugiau nei už įprastą kačių kraiką. Šis kraikas gaminamas iš kviečių, riešutų kevalų, pjuvenų, kukurūzų burbuolių. Ekologiškas kačių kraikas nesukelia alerginių ir kitokių negatyvių reakcijų. Be to, jis tausoja gamtą.

Yra manančių, kad „ekologiškiausias“ kraikas – smėlis, molis ar žvyras. Klystate, jei manote, kad taip bus pigiau ir patogiau. Kraikas iš smėlio, molio ar žvyro nesugers šlapimo, nepanaikins blogo kvapo, nesustabdys mikrobų plitimo. Dėžutę su tokiu kraiku bus sudėtinga valyti ir, svarbiausia, katė gali nenorėti eiti tuštintis į šį mišinį. Išlipusi iš tokios kraiko dėželės prilipusį smėlį ir žvyrą ji išnešios po namus, o laižydama letenas ar kailiuką paragaus dėželės „turinio“.

Panaudotą kraiką – į konteinerį

Kačių savininkams būtina laikytis ir atsargumo priemonių. Panaudoto kraiko jokiu būdu negalima mesti į klozetą. Nebetinkantį naudoti kačių kraiką pakuokite į maišelius ir meskite į šiukšlių konteinerį. Visada nusiplaukite rankas po tekančiu vandeniu, nes galite užsikrėsti kačių platinamomis ligomis. Pavojingiausia iš jų - toksiplazmozė.

Istorija

Kačių kraiką išrado polimerų chemijos specialistas amerikietis Williamas Mallow iš Ohajo valstijos. W. Mallow išrado tokią kraiko sudėtį, kuri ne tik sugeria gyvūnėlių šlapimą ir neutralizuoja išmatų kvapą, bet ir savo kvapu traukia kates, kad šios būtent čia norėtų tuštintis. Už šį išradimą chemikui dėkingi milijonai kačių augintojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?