Kinologė: „Jei šeimos vadas - šuo, dresuoti jį beprasmiška“

Bet kokia komanda ar žodis šuniui tėra tik garsinis signalas, kaip kad automobilio pypsėjimas, paukščių čiulbesys ar batų kulnų kaukšėjimas. Tad iki tol, kol šuniui jūsų balsas tėra pašalinis triukšmas, dresūros imtis beprasmiška.

Kinologės teigimu, šuo visada vadovaujasi trimis pagrindiniais instinktais: socialiniu, grobio ir gynybos.<br>123rf
Kinologės teigimu, šuo visada vadovaujasi trimis pagrindiniais instinktais: socialiniu, grobio ir gynybos.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

May 8, 2013, 11:24 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:11 AM

Kaip sakė Diana Jukuvėnienė, šuo turi žinoti, kad už reakciją į tam tikrus signalus jam bus atlyginta skanėstu ar pagyrimu. „Vardo komanda šuns auklėjimo ir dresūros procese yra pati svarbiausia. Jei šuo neatskiria savo vardo ar į jį ne visada reaguoja, išmokyti šunį sudėtingesnių komandų bus keblu“, – pasakojo dresuotoja.

Šunų dresūra paremta gyvūno instinktais. Kinologės teigimu, šuo visada vadovaujasi trimis pagrindiniais instinktais: socialiniu, grobio ir gynybos.

Instinktai: kaip jie veikia šunį?

Šuo yra socialinis gyvūnas kaip ir visi kiti laukiniai gyvūnai. „Šunys, kaip ir vilkai, kurie gyvena gaujoje, vadovaujasi hierarchijos taisyklėmis“, – sakė D. Jurkuvėnienė.

Jos nuomone, kai šuo gyvena su žmonėmis, šeimoje, socialinis instinktas turėtų būti svarbiausias. „Būtina parodyti šuniui, kas šeimoje yra vadas ir kokią hierarchinę poziciją šeimoje užima pats šuo. Žinoma, būtų idealu, jei augintinis užimtų pačią žemiausią poziciją“, – tikino ji.

Antrasis instinktas – grobio. Kai šuo pamato katę, dviratį ar bėgančius vaikus, tuoj pat puola vytis. Tuomet šunį valdo grobio instinktas. Jei grobis juda, šuniui tai reiškia signalą, kad reikia vytis. Ne veltui sakoma, nebėkite, kai šuo vejasi. Jei „taikinys“ nejuda, grobio instinktas nurimsta“, – teigė D. Jurkuvėnienė.

Trečiasis instinktas – gynybos. Tai teritorijos, šeimininko ir savo gyvybės saugojimo instinktas.

Socialinis instinktas – svarbiausias

Dresuojant šunį namų sąlygomis ypač svarbu ugdyti ir stiprinti socialinį jo instinktą. Jei grobio ar gynybos instinktai stipresni negu socialinis, suvaldyti ir išmokyti komandų šunį bus keblu. „Kai šuo pamato katę, akimirksniu puola ją vytis. Tuomet šeimininkas šaukia „sėdėt“, „šalia“, „pas mane“ ar kitą komandą, o šuo nė negirdi. Tuo metu šunį valdo grobio instinktas“, – žiniomis dalijosi dresuotoja.

Pasak specialistės, jei socialinis instinktas sustiprintas ir šuo gerai žino savo vardą, davus vardo signalą ir komandą „sėdėt“ ar „sustot“, šuo įvykdys lieptą nurodymą. Žinoma, jei šuo tarnybinis, tuomet grobio ir gynybos instinktai turi būti tokie pat stiprūs, kaip ir socialinis.

Lyderio pozicija ir komanda „vardas

Šunų mylėtojai, kurie pasižymi geležine kantrybe ir neištirpsta vos pamatę mažą šuniuką, gali imtis veiksmingo hierarchinės lyderystės metodo bei „vardo“ komandos mokymo – trijų dienų ignoravimo.

Trijų dienų ignoravimas. Kai parsivedate mažą šuniuką namo, nepulkite su juo bičiuliautis, glostyti ir lepinti. Dėmesio mažyliui skirkite tik reikalui esant: pamaitinkite, duokite vandens ir sutvarkykite gamtinius reikalus. Tris dienas nesikreipkite į jį vardu, nepulkite bičiuliautis ir žaisti, venkite glostymo. Būtent per šį laiką bus pradėti kurti produktyvūs ir pozityvūs santykiai.

Po trijų dienų augintiniui nepasiekiamose vietose išdėliokite indelius su kietais skanėstais, kad bet kuriuo metu turėtumėte skanėstą po ranka. Kai tik šuniukas išgirs jus praeinantį, pašoks iš miegų, bėgs ar eis iš paskos, tuomet iš artimiausio indelio imkite skanėstą ir numeskite jam.

Šis nubėgs jį suvalgyti ir, kurį laiką dar paieškojęs ir nieko neradęs, vėl atbėgs pas jus. Tuomet iš kito indelio galite paridenti dar vieną skanėstą.

Taip kas kart meskite skanėstą šuniukui atbėgus pas jus. Labai greitai jis supras, kad būtent jūs ir reiškiate tą skanėstą ir visada džiaugsmingai atbėgs vos tik pamatęs.

Jeigu pasiekėte norimą augintinio elgseną, t.y. sukurtas noras sekti, ateiti, stebėti ir koncentruoti dėmesį, tuomet atėjo laikas ištarti savo augintiniui patį svarbiausią jam žodį – jo vardą.

Reakcija į vardą turi būti pirmoji išmokyta komanda. Kai šuo pamatęs jus jau bus įpratęs atkreipti dėmesį, pašaukite šunį vardu, palaukite, kol šuo pažiūrės jums į akis ir įteikite skanėstą.  Kadangi pats svarbiausias signalas šuniui turi būti jo vardas, net ir vos girdimai ištarus šuns vardą, jis turi reaguoti.

D. Jurkuvėnienės teigimu, neretai šeimininkai savo šuns vardą kartoja be paliovos šimtus kartų per dieną ir dažniausiai netinkamu momentu. Taip daryti negalima, nes šuo gali priprasti nereaguoti į komandą.

 „Tam, kad šuo suprastų ir įsisavintų savo vardą, vienam šuniui gali prireikti savaitės, o kitam – vos vienos dienos“, – sakė dresuotoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?