Akimirka iki tragedijos: kaip elgtis, kad jūsų neužpultų svetimas šuo?

Daugeliui ne kartą teko skaityti tokias laikraščių antraštes: „Vaiką apkandžiojo šuo“ arba „Žmogų užpuolęs šuo užmigdytas“. Kaip tik šį pavasarį JAV esančio Mansfildo miesto teisme buvo aiškinamasi dėl įvykio, kai šuo apkandžiojo šešerių metų berniuką. Vaikas teisme tikino, kad tik prisėdo ant sofos šalia miegančio šuns, jį apkabino ir paglostė. O keturkojis nė nemirktelėjęs puolė dantimis į veidą. Nė vieno liudininko, mačiusio įvykį, nebuvo. Teismo nuosprendis - užmigdyti šunį. Tačiau gyvūnų psichologijos specialistės Melissos Barryman teigimu, šunį elgtis agresyviai dažniausiai priverčia klaidingas žmogaus elgesys.

Lodamas ant žmogaus šuo bando nustatyti, kas jūs – priešas, draugas ar grobis.<br>M. Patašius
Lodamas ant žmogaus šuo bando nustatyti, kas jūs – priešas, draugas ar grobis.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-20 12:08, atnaujinta 2018-03-05 08:27

Įprasta, kad sutikę vienas kitą, žmonės apsikabina. Taip išreiškiamas artumas, draugystė, prisirišimas. Tačiau to negalima pasakyti apie šunis. Apsikabinimas šuniui reiškia vietą hierarchijos sistemoje – taip aiškinamasi, kas yra viršesnis. M. Barryman sako, kad nereikėtų pulti į glėbį ką tik sutiktam šuniui. „Tinkamas ir apgalvotas elgesys su nepažįstamais šunimis gali padėti išvengti tragedijos“, - sakė specialistė.

Gyvūnų elgsenos žinovės M. Barryman patarimai padės jums prisijaukinti svetimą keturkojį ir atitolins tikimybę būti užpultam ar apkandžiotam.

Paprašykite šeimininko leidimo liesti šunį

Kai sutinkate svetimą šunį, nepulkite tiesti rankos, kad šuo pauostytų. Paprašykite šeimininko leidimo liesti šunį, o tuomet sudominkite keturkojį ramiai judindami ranką, lyg pamėgdžiodami vizgančią uodegą kaip draugiškumo ženklą. Šuo atsipalaiduos, nusiramins ir ims siekti jūsų rankos, kad artimiau susipažintų. Arba duos signalą, kad pažinties jis nepageidauja, ir atsitrauks atgal.

Nespręskite apie šuns charakterį pagal jo veislę

Skirtingų veislių šunys turi skirtingų charakterio bruožų. Tačiau reiktų atminti, kad šuo - plėšrus gaujos narys. Taigi šuns charakteris priklauso ir nuo to, kokioje hierarchinėje gaujos pozicijoje esate ir jūs, ir šuo. Jei keturkojis užims viršiausią padėtį šeimoje, tikimybė turėti paklusnų ir neagresyvų šunį – menka, kad ir kokios draugiškos veislės šunį turėtumėte.

Jei šuo puola jus - prisijaukinkite

Kai šuo ant jūsų loja ar puola, tuo metu žiūrėdamas jums į akis jis bando nustatyti, kas jūs – priešas, draugas ar grobis. Šuns regėjimas prastas, todėl akių kontaktą gali trikdyti skrybėlė, akiniai nuo saulės ir kiti daiktai, kuriuos nešiojate ant veido ar laikote rankose. Jei sutiktas šuo elgiasi agresyviai, elkitės ramiai ir draugiškai, apsimeskite, kad jo nebijote. Stovėkite atsisukę veidu į šunį ir atsipalaiduokite. Ramiu judesiu pliaukštelėkite sau per šlaunį ir aukštu bei džiugiu balsu kreipkitės į šunį, pavyzdžiui, galite pasakyti: „Geras šuo.“ Net jei ir esate sukaustyti baimės, jokiu būdu nebėkite. Bėgantis objektas šuniui reiškia grobį.

Ženklas „Atsargiai – piktas šuo“ pykdo šunį

Perspėjantys ženklai, tokie kaip „Atsargiai – piktas šuo“, į privačią teritoriją įžengusius žmones akimirksniu priverčia bijoti šuns. Perskaitęs įspėjimą žmogus iškart gali pasijusti auka, kurią šuo tuoj užpuls ir sudraskys. Šuo, jausdamas svečio baimę - širdies dūžius ir padažnėjusį kvėpavimą, į savo teritoriją priims jau kaip žemesnės kastos narį ar įsibrovėlį. Atminkite, šunys vadovaujasi kūno kalba, todėl pamatę perspėjimą apie piktą šunį, bent jau apsimeskite, kad jo nebijote.

Žinokite, kad įkąsti gali ne tik pikti šunys

Dauguma šunų augintojų vadovaujasi klaidingais stereotipais apie šunų ir žmonių tarpusavio elgesį. Atminkite, kad įkąsti gali bet koks šuo, užimantis viršesnę poziciją bandoje. Tad jei svetimas žmogus bandys nuskriausti, atimti maistą ar žaislus, šuns elgesys gali būti ir neprognozuojamas. Atsakingi šunų augintojai privalo savo šunį auginti kaip žemiausią vietą šeimoje užimantį narį, iš kurio galima bet kuriuo metu atimti žaislus ar ėdalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras