Kaip apsaugoti save ir vaikus nuo agresyvios katės

Kačių agresija gali tapti nepakeliama problema, ypatingai šeimoje, kurioje yra mažų vaikų. Vaikai dažniau patiria kačių agresijos pasekmes, nes jie laiku nepastebi įspėjamųjų signalų, ženklų, nemoka skaityti katės kūno kalbos. Katės agresijos negalima laikyti jos charakterio bruožu. Tai - elgsenos problema, kurią būtina spręsti. Įdrėskimai ir įkandimai yra skausmingi, sunkiai gyjantys, be to, taip gali plisti ligos.

Daugiau nuotraukų (1)

Greta Varanavičiūtė

Aug 6, 2013, 6:41 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:03 AM

Agresyvūs kačiukai

Maži kačiukai žaisdami visuomet braižosi ir kandžiojasi, tai neatsiejama žaidimo dalis, nes bet koks žaidimas yra medžiojimo įgūdžių lavinimas. Žaisdami tarpusavyje su kitais vados jaunikliais jie išmoksta, kad negalima būti grubiam ir skaudžiai kąsti, jeigu nori tęsti žaidimą. Todėl kačiukai, kurie buvo anksti atskirti nuo vados, neišmoksta žaisti švelniai, jie labai aktyviai įsitraukia į žaidimą, būna agresyvūs, skaudžiai kanda ir draskosi. Jeigu kačiukai nesocializuojami nuo 3 iki 9 savaitės, ateityje jie bus agresyvūs žmonių atžvilgiu.

Kūno poza visuomet išduoda būsimą ataką – juda uodegos galas, ausys suplokštėja galvos link, vyzdžiai išsiplečia. Taip jie gali tykoti judančių objektų, kartais šeimininko rankų ar kojų. Kad to išvengtumėte, žaidimui naudokite žaislus, esančius ant lazdelės.

Kaip slopinti agresiją?

Jeigu katinas įprato prieš einant miegoti staiga šokti ant jūsų, stebėkite kada jis pradeda tykoti ir tuomet pradėkite su juo žaisti. Taip nukreipdami katino dėmesį kiekvieną kartą, kai jis ruošiasi pulti, po kurio laiko suvaldysite gyvūno agresiją. Kad žinotumėte katino buvimo vietą, galite užsegti antkaklį su varpeliu. Taip pat galite užstatyti daiktais tas vietas, kuriose jis linkęs tykoti.

Pastebėtą katės agresiją reikia mažinti, kol tai netapo įpročiu. Fizinės bausmės, net jei tai yra švelnus pabaksnojimas per nosį, didina katės baimę ir pyktį, tai dažniausiai tik stiprina problemos pasireiškimą. Agresiją reikia mažinti išvengiant fizinio kontakto. Tinkamas katės elgesys gali būti paskatintas skanėstais.

Šunų dresavimo metodai katėms negalioja. Katės nedresuojamos, bet jų tinkamą elgesį galima paskatinti, o neigiamą ignoruoti. Fizinis kontaktas nėra tinkama priemonė auklėjimui, katės bet kokį kontaktą gali interpretuoti kaip žaidimą. Geriausia yra nutraukti grubų žaidimą, nueiti ir ignoruoti gyvūną, Jis supras, kad grubaus žaidimo pasekmė yra žaidimo nutraukimas.

Jeigu katė bijo svetimų žmonių, ateinančių į namus, jeigu juos puola, prie naujų veiksnių ją reikia pripratinti palaipsniui. Pradžioje tegul katė stebi naują žmogų iš toli, kai prie jo pripranta, galite duoti skanėstą, taip po truputį mažinkite atstumą, kiekvieną kartą, kai ji jaučiasi patogiai. Jeigu katė bijo, jokiu būdu negalima jos raminti, glostyti ar guosti. Tai skatina netinkamą elgesį ir baimę.

Agresija yra savisaugos ir gynybos požymis. Todėl prieš keičiant katės netinkamą elgseną būtina užtikrinti jai pastovią saugią aplinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.