Dresuotoja pataria, kaip lengvai išmokyti šunį komandos „sėdėt“

Rankos gali iš nevilties nusvirti, kantrybė išsekti, viltis išgaruoti, kai liepiate savo šuniui sėdėt, o jis stovi kaip įbestas. Po ilgų kankinimosi valandų greičiausiai numosite ranka ir paliksite šunį ramybėje: „Pats kaltas, kad kvailas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Aug 7, 2013, 5:00 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:22 AM

Anot kinologės Dianos Jurkuvėnienės, pirmiausia reikia išdresuoti save: „Jei šeimininkas moka šunį apgauti ir be jokios fizinės prievartos išmokyti elementarių komandų vykdymo, tokį šunį ir cirko pasirodymui paruošti galima“. Taigi, kaip išmokyti šunį komandos „sėdėt“ be didelių ir kankinančių pastangų?

Kaip ir bet kuris žodis, komandos „sėdėt“, „gulėt“ ar „stovėt“ - nedresuotam šuniui tik bereikšmiai žodžiai. Puikus pavyzdys: šuo knisasi po šiukšlių dėžę, šeimininkas šaukia „Reksai, Reksai“, šuo nereaguoja, jis abejingas. Be to, taip šuo suvokia, kad į komandą reaguoti nebūtina.

Bet kokią komandą šuo supranta kaip signalą, o reikiamos šuns reakcijos į komandą galima tikėtis tik tuomet, kai augintinis nėra jums abejingas - reaguoja bent į vardą.

Pagrindinės komandos – laikrodžio metodu

Tris pagrindines komandas - „sėdėt“, „gulėt“ ar „stovėt“ šuo lengviausiai ir greičiausiai įsisavina, kai dresūrai naudojamas „laikrodžio ciferblato“ metodas.

Priklausomai nuo šuns dydžio, laikrodžio ciferblato schema rodoma atsisėdus ar pritūpus (jei šuo mažas), arba atsistojus (jei šuo didelis).

Įsivaizduokite, kad šuns nosis yra laikrodžio centras. Laikykite skanėstą rankoje prie šuns nosies ir kilstelėkite ranką į viršų, 12 valandos link. Šuo automatiškai ims sėstis. Nuleidus ranką žemyn su skanėstu ties 6 valanda prie pat žemės, šuo sieks gardaus kąsnelio ir gulsis. Kilstelėjus ranką ties 3 valanda, šuo ims stotis. Pakėlus skanėstą rankoje ir traukiant jį tolyn nuo šuns nosies - ties pirma ar antra valanda – šuo sustos ir nebejudės.

Komanda „sėdėt“

Laikydami skanėstą rankoje virš šuns nosies, kelkite ranką dvyliktos valandos link taip, kad skanėstas atsidurtų už šuns akių. Siekdamas skanėsto, šuo ims tūptis, padės užpakalinę kūno dalį ant žemės. Kai pastebite, kad šuo atsisėdo ir nei viena letena nėra pakelta, užfiksuokite momentą spragtuku ir įteikite skanėstą.

Reikėtų atminti, kad už atliktą užduotį „sėdėt“ užfiksuoti spragtuku ir įteikti skanėstą reikia tik tuomet, kai šuo ant žemės yra padėjęs visas keturias letenas. Kitaip šuo gali manyti, kad apdovanojimą gavo už kurios nors letenos pakėlimą.

Svarbu, kad atliekant vizualinį nurodymą ties dvylikta valanda, skanėsto rankoje nekeltumėte per auštai – šuo ims šokinėti.

Kai šuo pamatęs skanėstą pats ims sėdėti, tuomet galima ištarti nurodymą „sėdėt“. Tačiau ištarti komandą patartina tik tada, kai šuo bus jau beveik atsisėdęs. Mokymosi proceso metu venkite duoti komandą „sėdėt“ iki tol, kol šuo pats neatsisėda – žodinė komanda šuniui vis dar nieko nereiškia.

Esminiai nurodymai - tik trys

Šuns dresūros procese naudojami trys pagrindiniai skatinamieji nurodymai – vizualinis, manualinis ir akustinis. Vizualinis – tai signalas, kurį šuo mato, pavyzdžiui, šeimininko ar dresuotojo rankos gestas. Manualiniu nurodymu savo ranka galima šuniui padėti atsisėst ar atsigulti, spaudžiant šuns užpakalinę dalį ar nugarą. Akustinis - kai ištariama garsinė komanda, pavyzdžiui, „sėdėt“.

Kai šuo įpranta vykdyti nurodytą komandą, naudojant rankos gestą, garsinę komandą ir pagalbą spaudžiant šunį prie žemės, galima nuosekliai atsisakyti manualinio ir vizualinio nurodymo.

Iš pradžių patartina panaikinti manualinį signalą, t.y. atsisakyti fizinės pagalbos šuniui rankomis, dar vėliau ir gesto ranka, pagal laikrodžio ciferblatą ties dvylikta valanda, kurį šuo mato. Šuo pripras ir įsisavins vykdyti komandą davus tik žodinį signalą „sėdėt“. Juk verta dėl gardaus kąsnelio padėti užpakalį ant žemės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.