Baisiausi pavojai jūsų augintiniui namuose

Kiekvienuose namuose galima rasti dalykų, kurie gali tapti pačiai baisiausiai priešais jūsų augintiniui. Jums, kaip gyvūnų augintojams vertėtų žinoti, kad keturkojai šeimos nariai tokie pat smalsūs kaip ir vaikai. Be to, jie turi gerą uoslę, nagus, dantis ir jei nebus tinkamai prižiūrimi, gali save susižaloti, apsinuodyti ar net pribaigti. Pateikiame jums didžiausių pavojų namuose sąrašą. Visa tai, kas aprašyta žemiau, turi būti laikoma gyvūnams nepasiekiamoje vietoje.

Pavojai namuose gali būti mirtini.<br>123rf nuotr.
Pavojai namuose gali būti mirtini.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 30, 2013, 9:14 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:35 AM

Žmogui skirti vaistai

Kiekvienais metais tūkstančiai gyvūnų apsinuodija žmogui skirtais vaistai, kurie neretai būna dar ir paskaninti įvairiausiais priedais. Vaistai nuo peršalimo, skausmo, ar piliulės svorio metimui bei antidepresantai – vieni dažniausių nuodų, aptinkamų naminių gyvūnų organizme. Visus medikamentus laikykite gyvūnams nepasiekiamoje, užrakintoje ir saugioje vietoje.

Insekticidai, rodenticidai ir nuodai parazitams naikinti

Tam, kad iš namų išvytume mus erzinančius parazitus – tarakonus, skruzdėles, peles ar žiurkes, dažnai naudojami nuodai. Palikę žiurknuodžius, purškiamus insekticidus ar kitas priemones parazitams naikinti augintiniui lengvai prieinamoje vietoje, rizikuojate pačiu blogiausiu. Pastebėję, kad jūsų augintinis prarijo žiurknuodžių (rodenticidų), perkando purškalo nuo parazitų buteliuką, ar suėdė nuodingą masalą tarakonams gaudyti, kuo skubiau vežkite savo keturkojį pas veterinarą.

Žmonių maistas

Auginant keturkojį šeimos narį be galo sunku atsispirti nepasidalinus su juo gardžiu kąsneliu. Tačiau atminkite, kad ne visi žmogui tinkami maisto produktai yra tinkami šuniui ar katei. Tokie gardumynai, kaip citrusiniai vaisiai, razinos, vynuogės,šokoladas, avokadas, riešutai, svogūnas bei česnakas gali būti paskutiniu šuns maistu jo gyvenime. Baisiausias iš šių produktų – šokoladas. Tai toksiškas produktas šunims ir katėms. Nuo šokolado gali prasidėti viduriavimas, vėmimas, dehidratacija, šlapimo nelaikymas, traukuliai, širdies funkcijos sutrikimas.

Namuose laikomi augalai

Daugelis namuose ar sode augančių gėlių gali būti žalingi jūsų keturkojui, jei sumanytų vietoje paprastos žolės pakramtyti kambarinių gėlių lapų. Tokios, kaip rododendrai, laukinės ar kambarinės azalijos, kalankės, palmės, šefleros – itin pavojingos keturkojams. Laikykite augalus šuniui ar katei nepasiekiamoje vietoje, jei tik tai įmanoma.

Gyvūnams skirti medikamentai

Nors veterinariniai vaistai ir yra skirti augintiniams, tačiau kaip ir bet kokie vaistai gali sukelti rimtų problemų, jei jų perdozuotų. Veistai nuo kirminų, antibiotikai, maisto papildai ir kitos tabletės gali sukelti nemalonių sveikatos sutrikimų ar net organų pažeidimus. Vaistus savo keturkojui laikykite kuo atokiau nuo savo augintinio.

Buitinė chemija ir kiti chemikalai

Aušinimo skystis, langų ploviklis, unitazo dezinfekcinis skystis, dažai ir kitos toksinės medžiagos privalo būti laikomos keturkojui nepasiekiamoje vietoje. Prarijus buitinių chemikalų, gali būti pažeista virškinimo sistema ir kiti vidaus organai, sutrikti kvėpavimas. Taip pat kyla didelė cheminio nudegimo tikimybė. Pastebėję, kad jūsų augintinis turėjo kontaktą su buitine chemija, nedelsdami kreipkitės į veterinarijos specialistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.