Benamėms katėms Šiauliuose kuriamos šėryklos

Namų šilumos nemačiusios ar beširdžių savininkų lauk išmestoms Šiaulių katėms bent jau neteks badauti. Netrukus mieste atsiras benamių kačių šėryklos.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Dec 17, 2013, 4:52 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:02 PM

Daugiabučių kiemuose numatyta įrengti dešimt šėryklų, kurias žymės prie jų pastatyti ženklai.

Beglobiams gyvūnams reikiamu maistu pasirūpins miesto valdžia – tam iki metų pabaigos skirta 3000 litų.

Maistu šėryklas pastoviai papildys už kačių šėrimą atsakingi gyventojai.

Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus vedėja Vitalija Pelenienė sakė, kad įrengti šėryklas benamėms katėms nuspręsta įgyvendinant Gyvūnų gerovės įstatymo nuostatas bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimus dėl beglobių gyvūnų populiacijos kontroliavimo ir mažinimo.

Vietos, kur atsiras šėryklos, buvo parinktos atsižvelgus į daugiabučių bendrijų pirmininkų ar administratorių nuomonę.

Teigiama, kad įrengus šėryklas atsiras daugiau tvarkos.

„Žmonės beglobius gyvūnus šeria maistą mesdami bet kur. Aplink daugiabučius išmėtytas, gyvūnų nesurastas ar nesuėstas maistas teršia aplinką. O teritorija aplink šėryklas bus valoma ir tvarkoma“, - sakė V.Pelenienė.

Vedėjos nuomone, šėryklų įrengimas padės ir kontroliuoti beglobių gyvūnų populiaciją. Čia paėsti ateinančias kates bus galima sterilizuoti ir vėl gražinti į jiems įprastą aplinką.

„Jei atsiras lėšų, bus galima pagalvoti ir apie beglobių gyvūnų vakcinaciją“, - sakė V.Pelenienė.

Žinią apie jų namo kieme atsirasiančią šėryklą šiauliečiai sutiko nevienareikšmiškai. Iš pradžių mieste ketinta pastatyti 13-14 šėryklų, bet pasipriešinus kai kurių daugiabučių gyventojams, apsispręsta įrengti tik dešimt šėryklų.

Kol kas šėryklos dar nepagamintos, o vietą, kur bus šeriami beglobiai gyvūnai, jau žymi atitinkami ženklai. Vieno tokio ženklo pastatymas kainavo 270 litų.

Šėryklas beglobiams gyvūnams įrengti pasišovę valdininkai sulaukė pasiūlymų šėrimo vietoje įrengti ir namelius. Tačiau namelių katėms nuspręsta neįrenginėti, nes šaltuose nameliuose katės tikrai nesiglaus.

Beglobių gyvūnų maistui kitąmet planuojama skirti 16 tūkstančių litų.

Lėšos benamių kačių šėrimo priežiūrai, šėryklų ženklams statyti skirtos iš rinkliavos už gyvūnų laikymą daugiabučiuose namuose.

Šiauliuose už daugiabutyje name laikomą katę reikia mokėti 3 litus, už šunį – 6 litus per mėnesį. Rinkliavos per metus surenkama apie 100 tūkstančių litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.