Lengvas būdas išmokyti šunį komandos „gulėt“

Jei jūsų šuo atsiliepia į vardą ar jau moka komandą „sėdėt“, pats metas imtis iš pažiūros kiek sudėtingesnės komandos - „gulėt“. Tam, kad išmokytumėte savo šunį pagal duotą komandą atsigulti, vertėtų rinktis laikrodžio ciferblato metodą. Pasak kinologės Dianos Jurkuvėnienės, norimo rezultato pasieksite greičiau, jei dresuosite kiek praalkusį šunį. Žinoma, jums reikės pasiruošti gardžių skanėstų ir apsiginkluoti kantrybe.  

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Apr 9, 2014, 10:04 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:38 PM

Kadangi mokymosi pradžioje šuo lėtai perpranta akustinį signalą, dresūros pratimus reikėtų pradėti nuo vizualinio metodo.

Paimkite skanėstą ir juo sudominkite šunį. Geriausia šuns pozicija mokymo pradžiai yra tuomet, kai jis stovi. Laikydami skanėstą priglauskite jį prie šuns nosies. Nuleiskite skanėstą rankoje ant žemės tarp priekinių letenų, prie krūtinės ar po smakru. Laukite, kol šuo ims lenktis, padės ant žemės alkūnes, vėliau - ir užpakalinę kūno dalį. Kai šuo bus atsigulęs, užfiksuokite atsigulimo momentą spragtuku ir įteikite skanėstą.

Atminkite, mokant šunį komandos „gulėt“, neleiskite šuniui gultis nuo galinės kūno dalies. Šuo greičiau supras, kokią užduotį reikia daryti ir nepainios su komanda „sėdėt“. Todėl geriau šunį guldyti tuomet kai jis stovi, o ne sėdi.

Padėkite šuniui atsigulti

Jei šuo aukščiau nurodytas užduotis vykdo nenoriai, mokymosi proceso metu nereikalaukite, kad šuo iš karto atsigultų.

Nenaudodami jokios žodinės komandos palaukite, kol šuo susidomės prie žemės rankoje esančiu skanėstu, paguldys alkūnes ir prispaus snukį. Tai užfiksuokite spragtuku ir įteikite skanėstą.

Tuomet galite šuniui padėti: rankos pagalba švelniai spausti šuns užpakalinę kūno dalį, kad jis atsigultų. Kai šuo atsiguls, dar kartą užfiksuokite momentą spragtuku ir įteikite skanėstą.

Apgaukite šunį ir jis atsiguls pats

Jei švelniam spustelėjimui ranka šuo nepasiduoda, teks imtis apgaulės metodo ir priversti jį atsigulti patį.

Atsitūpkite ir ištieskite dešinę koją. Šuo turi stovėti kairėje ištiestos kojos pusėje. Prie žemės, iš dešinės ištiestos kojos pusės, nuleiskite ranką su skanėstu. Šuo, siekdamas skanėsto, bandys lįsti pro ištiestos kojos apačią.

Tam, kad pasiektų skanėstą, šuo bus priverstas atsigulti. Kai tik tai padarys – užtvirtinkite spragtuko garsu ir įteikite skanėstą.

Jei jūsų šuo nedidelis, tą patį galite padaryti rankų pagalba (pro ištiestą koją mažas šuo pralįs nė nepasilenkęs). Šuns nereikia nei spausti nei raginti – jis savaime atsigula ir lenda po ištiesta koja ar ranka.

Ištarkite komandą „gulėt“

Nuleiskite skanėstą žemyn, palaukite, kol šuo pats ims gultis, ištarkite komandą „gulėt“, užfiksuokite atsigulimo momentą spragtuku ir apdovanokite skanėstu.

Mokymosi proceso metu, komanda „gulėt“ turi būti ištarta tik tuomet, kai šuo būna beveik atsigulęs. Kuomet šuniui nebereikės vizualinės pagalbos, komandą galima tarti prieš šuniui atsigulant.

Šuniui įpratus gultis, kaskart skanėstą rankoje laikykite vis aukščiau, kol šuniui nebereikės rankos gesto, kaip vizualinės pagalbos, ir užteks tik žodinės komandos „gulėt“.

Jei šuo atsigula vos jums ištarus „gulėt“, galite neabejoti - šuo komandą įsisavino.

Atminkite, kad jei šuniui nesiseka atlikti komandų, dažniausiai tai ne šuns problema, o šeimininko – ne laiku duotas signalas ar šuns klaidinimas (skanėstą duodant neįvykdžius komandos), piktas tonas ar fizinės bausmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.