Atskleista, kodėl vaikystėje auginę šunį žmonės yra sveikesni

„Vaikų rizika susirgti alergija ir astma sumažėja, jeigu nuo ankstyvos vaikystės jie gyvena kartu su šunimis“. Tai jau žinome – šis faktas įrodytas. Dabar mokslininkai Susan Lynch ir Nicholas Lukas teigia visiškai išsiaiškinę tokio reiškinio priežastį.

Daugiau nuotraukų (1)

Vetvila

Apr 16, 2014, 11:15 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:56 PM

Jau anksčiau skelbta, jog su didesniu dulkių kiekiu susiduriančių vaikų imuninė sistema stipresnė ir kad su šunimis augantys vaikai rečiau kenčia nuo alergijų. Bakteriologinei namų aplinkai didelę įtaką daro gyvūnų laikymas. Didesnė bakterijų įvairovė kūdikiams ir mažiems vaikams gali būti lemiamas faktorius kovojant su astma ir užkertant kelią jai išsivystyti ateityje.

Vieno ilgalaikio tyrimo metu vertinta 1987 – 1989 m. gimusių vaikų sveikatos būklė ir gyvenimo aplinkybės. Išvadose skelbiama, kad jeigu pirmaisiais gyvenimo metais berniukų namuose būdavo laikomas šuo, tai vėliau jie perpus rečiau sirgdavo šių gyvūnų sukeltomis alergijomis. Naujausias tyrimas atliktas su pelėmis, tačiau taip pat gali paaiškinti, kodėl vaikai, namuose nuo pat gimimo gyvenantys su šunimis, rečiau kenčia nuo alergijų.

Tyrėjai peles veikė tarakonų arba baltymų alergenais. Jie pastebėjo, kad su astma siejama uždegiminė reakcija plaučiuose gerokai sumažėja toms pelėms, kurios anksčiau patyrė dulkių iš namų su šunimis poveikį (lyginant su tomis pelėmis, kuria veikė dulkėmis iš namų, kur nėra naminių gyvūnų ar su tomis, kurios tyrimo metu visai nematė jokių dulkių).

Taigi veikiant peles namų, kuriuose gyvena šunys, dulkėmis gali pakisti jų žarnyno mikrobai, žinomi kaip mikrobiomas. Tai gali sumažinti imuninės sistemos reaktyvumą į daugumą paplitusių alergenų. Mokslininkai taip pat nustatė konkrečias žarnyno bakterijų rūšis, labai svarbias saugant kvėpavimo takus nuo alergenų ir virusinių kvėpavimo takų infekcijų.

Kaip labiausiai peles saugojusias žarnyno bakterijas mokslininkai įvardino Lactobacillus johnsonii. Pelėms duodant šių bakterių, jos išvengdavo kvėpavimo takų uždegimų dėl alergenų ir virusinių infekcijų. Jų kvėpavimo takuose būdavo mažiau su astma susijusių imuninių ląstelių. Tiesa, ta viena bakterijų rūšis organizmą vis viena gynė ne taip patikimai, kaip pilnas bakterijų „rinkinys“ iš namų, kur gyvena šunys. Vadinasi, kitos bakterijų rūšys irgi reikalingos kvėpavimo takų apsaugai.

Parengė Vetvila.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.