Tik viena viltis pasveikti: siaubinga inkstų liga keturkojams

Gyvūnai, kaip ir žmonės, serga įvairiomis ligomis, kurios kartais būna ypač sudėtingos. Tiek žmonės, tiek gyvūnai serga inkstų ligomis, kurios gali komplikuotis ūmiu inkstų funkcijos nepakankamumu, tai gali pasireikšti ir katėms ir šunims. Gydymo būdai nugalėti šią ligą yra įvairūs ir priklauso nuo gydytojo metodų bei kliento finansinių galimybių.

Augintiniai inkstų ligomis susirgti gali nuo prasto ėdalo ar apsinuodiję.<br>123rf nuotr.
Augintiniai inkstų ligomis susirgti gali nuo prasto ėdalo ar apsinuodiję.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-21 15:19, atnaujinta 2018-02-14 12:45

Tačiau medikamentinis gydymas ne visada padeda, ypač esant ūmiam inkstų funkcijos nepakankamumui. Esant tokioms inkstų komplikacijoms gali pagelbėti hemodializė arba inkstų persodinimas. Deja, pastarasis gydymas gyvūnams pasaulyje dar netaikomas.

Hemodializė – tai viena pakaitinio inkstų funkcijos gydymo rūšių, taikoma sergant ūminiu ar lėtiniu inkstų nepakankamumu. Jos esmė – kraujui tekant dializatoriumi, jis išvalomas nuo medžiagų apykaitos produktų tokių kaip šlapalas, atstatoma elektrolitų ir rūgščių – šarmų pusiausvyra, pašalinamas skysčių perteklius.

Hemodializė gali būti taikoma gydant ūmų ar lėtinį inkstų nepakankamumą ir tam tikrus apsinuodijimus, kai augintinis nusprendžia paragauti aušinimo skysčio, kuris nerūpestingai būna paliktas garažo kampe ar suėda skaniai atrodančius žemės ūkyje naudojamus nuodus. Veterinarijoje hemodializė dažniausiai taikoma esant ūmiam inkstų funkcijos nepakankamumui, kuris Lietuvoje dažniausiai išsivysto po ūmaus inkstų uždegimo nuo po erkių pernešamų pirmuonių sukeliamų ligų.

Atpažinti sergantį gyvūną nėra sudėtinga, jis nebeėda ne tik savo maisto, bet ir „skaniųjų močiutės kotletukų“. Taip pat nenori žaisti, nesišlapina ar šlapinasi daug mažiau negu jam įprasta. Veterinarijos gydytojai inkstų ligos rimtumą diagnozuoja atlikus kraujo tyrimus.

Hemodializė dažniausiai atliekama tokiais atvejais, kai tradiciniai gydymo metodai neefektyvūs arba, kai inkstų pažeidimas yra labai sunkus ir numanoma, kad gydymas medikamentais nepasiseks. Procedūra negydo inkstų, tik palengvina jų funkcijos atsistatymą ir suteikia paciento inkstams galimybę bei laiko pagyti.

Visame pasaulyje hemodializė atliekama gyvūnams esant ūmiam inkstų funkcijos nepakankamumui. Plačiausiai procedūra taikoma Amerikoje, kelios klinikos atliekančios hemodializę yra Portugalijoje ir Australijoje, po vieną Italijoje ir Danijoje. Ši procedūra atliekama ir Lietuvoje.

canisfelis.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu