Stipriausių šunų varžybose - kraują stingdantis keturkojų šou

Kasmetinėse šunų varžybose „Powerdog“ šį savaitgalį prie Asvejos ežero susibūrė patys galingiausi, stipriausi ir ištvermingiausi keturkojai. Čia jie varžosi rungtyse, kurioms įveikti būtini galingi raumenys, plieno tvirtumo žandikaulis ir nenumaldomas noras pagauti grobį. Šunys šokinėja į aukštį, tempia svorį, lipa sienomis ir varžosi, kas ilgiau iškabės dantimis įsikibęs į dresūros pelę. Nekasdieniškame renginyje keturkojai savo jėga, greičiu ir raumenų ištverme stebino susirinkusius žiūrovus.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

2014-05-10 21:46, atnaujinta 2018-02-14 02:19

Varžybose dalyvauja 30 šunų ir jų šeimininkų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos.

Kaip sakė varžybų organizatorius ir sumanytojas Kęstas Zaikauskas, šių rungtynių siekis - suburti šunų mylėtojus, sukurti pramogą ir tikslą darbiniams, sportiniams šunims ir jų šeimininkams bei įrodyti, kad pavojingais ar koviniais vadinami šunys iš tiesų yra geranoriški ir nekeliantys grėsmės visuomenei.

„Organizuodamas šias varžybas turiu tiek asmeninių, tiek visuomeninių tikslų. Vienas iš jų - duoti šunims veiklos. Tai skatina šeimininkų norą dresuoti, auklėti keturkojį, užsiimti aktyvia veikla ir turėti siekį. Kitas tikslas - noras pakeisti visuomenės požiūrį į tas šunų veisles, kurios yra laikomos agresyviomis ar kovinėmis“ , - portalui lrytas.lt akcentavo K.Zaikauskas.

Nepaisant šunų agresyvios išvaizdos, keturkojai nekelia jokio pavojaus žmonėms, nerodo jokių pykčio požymių. „Žinoma, natūralu, kad kai kurie šunys vienas su kitu nesutaria, bet mes jų ir nebandome taikyti, tiesiog atskiriame juos“, - pridūrė renginio organizatorius.

Anot K.Zaikausko, varžybose dalyvauja stiprūs šunys - tiek fiziologiškai, tiek psichologiškai. Kaip pats organizatorius teigia, po tokių rungtynių atsiranda nemažai žmonių, kurie užsinori tokio tvirto sudėjimo, pavojingai atrodančio šuns. Tačiau tokiems žmonės K.Zaikauskas visuomet pasiūlo rinktis kitokią veislę, mat tokį šunį gali auginti ne kiekvienas. „Gerai ištreniruotas šuo gali patempti net ir keturias tonas. Tad reikia gerai pagalvoti, ar esi pasiruošęs tokį šunį auginti. Be to, šuo gali pašokti iki 3 metrų aukščio. Tad ar pavyks tokį keturkojį nulaikyti?“, - retoriškai klausė Kęstas.

Paklaustas, kokie šunys varžybose negali dalyvauti, organizatorius pabrėžė, kad draudžiama pasirodyti nekontroliuojamiems ir agresyviems keturkojams.

„Nors rungtys yra pritaikytos daug jėgos turintiems šunims, gali dalyvauti net ir Jorkšyro terjeras. Jis juk savyje turi labai daug motyvacijos darbui, noriai vykdo užduotis. Yra pavyzdžių, kai tas pats Jorkšyro terjeras įsikabinęs dantimis į specialią pelę gali išsilaikyti net minutę“, - tikino pašnekovas.

Į varžybas kartu su savo amerikiečių Stafordšyro terjeru atvykęs marijampolietis Valdemaras Ringys pasakojo, kad pirmą kartą šiose varžybose su savo keturkoju dalyvavo dar prieš trejus metus.

„Nuo to karto, kai pasirodėme pirmą kartą, nepraleidome nei vienų varžybų ir kiekvienais metais vienoje ar kitoje rungtyje mano šuo užimdavo prizinę vietą“, - prisiminė Valdemaras.

Anot jo, šunį tokioms varžyboms reikia ruošti nuo mažens - maždaug nuo 8 mėnesių amžiaus. Šuo privalo turėti įgimtą norą veržtis pirmyn, gaudyti, vytis. Jis turi suprasti, kad reikia kabėti įsikibus dantimis į dresūros pelę, suprasti, kad reikia šokti į aukšti, tempti svorį ar šokti į vandenį.

„Mano šuo viską suprato viską iš karto ir be jokių problemų pradėjome ruoštis varžyboms“, - savo keturkojį gyrė marijampolietis.

Paklaustas, kokiais nelegaliais preparatais reikia šerti šunį, kad jis būtų toks stiprus ir ištvermingas, Valdemaras nustebo: „Ne, ne, tokiais dalykais neužsiimame. Reikia tik vitaminų ir kokybiško ėdalo“.

Tam, kad pasiruošti tokioms rungtynėms, anot Valdemaro, reikia dirbti kasdien likus mažiausiai mėnesiui iki varžybų: „Žinoma, reikia turėti vietą kur treniruotis bei tam skirtas priemones“.

Marijampoliečio nuomone, tokie renginiai, kaip šunų galios varžybos daro tik teigiamą poveikį visuomenei, parodo, jog fiziškai stiprūs šunys gali būti švelnūs ir paklusnūs.

Į „Powerdog“ atvykusi kaunietė Agnė Dvylaitytė su savo keturkoju varžybose dalyvauja antrą kartą. „Aš jį pasiėmiau iš prieglaudos. Jis buvo problematiškas šuo, bijodavo būti vienas, neigiamai reaguodavo į žmones. Pradėjus sportuoti išsisprendė visos problemos, nes tuomet šuo turi tikslą, o dėl to gerėja jo psichologinė ir fiziologinė būklė“, - kalbėjo Agnė.

Praėjusiais metais Agnės keturkojis, vardu Kodis, dalyvavo pirmą kartą ir tapo geriausiu patinu varžybose, susumavus visų rungčių rezultatus. „Mes dirbame ne dėl titulų. Tiesiog smagu dalyvauti, susitikti su šauniais žmonėmis ir šunimis“, - sakė A.Dvylaitytė.

Anot jos, šios varžybos neskatina agresyvumo, nes šunys ruošiami per grobio instinktą. Be to, niekas šunų nesiundo ant žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.