Ar jums tikrai reikia augintinio?

Pamilti tokius gyvūnus labai lengva, dalintis savo namais su augintiniu gali būti vienas iš didžiausių džiaugsmų. Vis dėlto įsigyti augintinį yra labai svarbus sprendimas. Šunys ir katės reikalauja labai daug laiko, pinigų, įsipareigojimo kartais penkiolikai metų ar net ilgiau. Jūs džiaugsitės gyvūno draugija tik tuo atveju, jei labai gerai apsvarstysite visus „už“ ir „prieš“ ir tik tada priimsite sprendimą.

Kodėl norite įsigyti augintinį? Net keista, kaip dažnai žmonės pamiršta savęs to paklausti prieš priimdami gyvūną į savo namus.<br>123rf nuotr.
Kodėl norite įsigyti augintinį? Net keista, kaip dažnai žmonės pamiršta savęs to paklausti prieš priimdami gyvūną į savo namus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Pifas.org

Sep 7, 2014, 12:45 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:38 PM

Pamilti tokius gyvūnus labai lengva, dalintis savo namais su augintiniu gali būti vienas iš didžiausių džiaugsmų. Vis dėlto įsigyti augintinį yra labai svarbus sprendimas. Šunys ir katės reikalauja labai daug laiko, pinigų, įsipareigojimo kartais penkiolikai metų ar net ilgiau. Jūs džiaugsitės gyvūno draugija tik tuo atveju, jei labai gerai apsvarstysite visus „už“ ir „prieš“ ir tik tada priimsite sprendimą.

Ką reikėtų apsvarstyti?

Vien tai, kad galvojate suteikti namus be pastovių namų likusiam gyvūnui, jau byloja, kad jūs esate atsakingas ir rūpestingas žmogus. Tačiau būtina labai gerai apsvarstyti ir kitus klausimus:

Kodėl norite įsigyti augintinį? Net keista, kaip dažnai žmonės pamiršta savęs to paklausti prieš priimdami gyvūną į savo namus. Dažniausiai tik vėliau tampa akivaizdu, kad įsigyti augintinį tik todėl, kad vaikai labai prašė buvo didžiulė klaida. Nepamirškite, kad gyvūnas gyvens apie 10, 15, gal net 20 metų ir visus tuos metus būtent jūs privalėsite juo rūpintis.

Ar turite laiko, kurį reikės skirti augintiniui? Katės, šunys, kiti mėgstantys draugiją gyvūnai negali būti ignoruojami tik todėl, kad esate užimtas ar pavargęs. Jiems reikia maisto, vandens, priežiūros, krūvio ir draugijos kiekvieną dieną ištisus metus. Daugelis gyvūnų atsiduria globos namuose tik todėl, kad jų šeimininkai nė neįsivaizdavo, kiek reikia skirti jiems laiko. Dėl augintinio kartais tenka keisti atostogų, kelionių ar kitus ilgai kurtus planus. Gerai pagalvokite, ar dėl jūsų užimtumo augintinis netaps našta jums ir jūsų šeimai.

Ar turėsite lėšų tinkamai prižiūrėti augintinį?

Gyvūno laikymas yra pakankamai brangus malonumas. Nepaisant to, kad gyvūnas jums nieko nekainavo, ar sumokėjote tik simboliškai, jo priežiūrai nuo šiol teks skirti dalį jūsų šeimos biudžeto. Gyvūno registracijos mokestis savivaldybėje, kasmetiniai skiepai, profilaktinės priemonės nuo parazitų, pašaras, kraikas, žaislai, nenumatyti atvejai pas veterinarą, gal ir dresūros užsiėmimai ar kitos išlaidos labai greitai ima ploninti piniginę kiekvieną mėnesį, ištisus metus.

Ar esate pasirengęs susidurti su specifinėmis problemomis, kurias gali sukelti jūsų augintinis?Jis gali sudraskyti jūsų baldus, sugraužti jūsų mėgstamus batus, iškasti gėles ir pridaryti daugybę įvairių išdaigų. Ar esate tam pasirengęs?

Ar galite laikyti augintinį ten, kur gyvenate? Jei jūs nuomojatės gyvenamąjį plotą, gali būti, kad savininkai neleis laikyti gyvūno. Taip pat, dar prieš įsigydami augintinį pasidomėkite gyvūnų laikymo taisyklėmis toje savivaldybėje, kurioje gyvenate, kad įsitikintumėte jog galėsite jų laikytis.

Ar dabar tinkamas metas įsigyti augintinį? Jei turite mažamečių vaikų, gal geriau palaukite keletą metų, kol vaikai paaugs. Vaikai turi būti mokomi su gyvūnu elgtis atsakingai, tai jie galės suprasti tik būdami pakankamai subrendę. Jei planuojate turėti naujagimį, patariame gerai apsvarstyti augintinio įsigijimą. Nemažai gyvūnų patenka į globos namus, kai šeimoje susilaukus naujagimio augintiniui nebelieka laiko jo vedžiojimui, erzina ant grindų esantys gyvūnų plaukai, limpantys prie pradedančio šliaužioti vaiko rankų arba vaikas tampa alergiškas augintinio plaukams. Jei esate studentas ar dažnos kelionės yra jūsų darbo dalis, geriau palaukti, kol apsistosite vienoje vietoje, imsite gyventi ramiau ir sėsliau.

Ar jūsų gyvenamoji aplinka tinkama pasirinktam augintiniui? Tai apsprendžia ne vien augintinio dydis. Pavyzdžiui, mažas šunelis gali būti labai aktyvus, loti, išgirdęs mažiausią triukšmą, jam reikia daug judėti, kad natūraliai pavargtų. Tuo tarpu didelis šuo gali ramiai gulėti ilgas valandas, jam gali patikti laiką leisti ramiai ant sofos. Prieš įsigydami šunį, sužinokite apie jį kuo daugiau, kad įsitikintumėte, ar šis gyvūnas tikrai atitinka jūsų gyvenimo aplinkybes ir būdą.

Ar jau žinote, kas pasirūpins jūsų augintiniu, kai būsite išvykęs, atostogausite? Jums reikės arba gero, patikimo draugo, kaimyno, arba nemažai pinigų, kad galėtumėte palikti augintinį gyvūnų viešbutyje. Jei galvojate, kad gyvūną galėsite vežtis kartu, iš anksto pasidomėkite, kokios yra gyvūnų transportavimo sąlygos, taip pat kokios gyvūnų įvežimo į tam tikrą šalį taisyklės, apgyvendinimo su gyvūnais sąlygos. Vežtis kartu augintinį gali prireikti papildomų išlaidų.

Ar būsite atsakingas savininkas? Atsakingas gyvūno savininkas turėtų žinoti ir laikytis visų galiojančių gyvūnų laikymo taisyklių, pasirūpinti, kad nekiltų pavojus nei jo augintiniui, nei aplinkiniams dėl jo augintinio laikymo. Taip pat užtikrinti, kad gyvūnas nesirgtų, o prireikus jam būtų suteikta visapusiška veterinarinė priežiūra. Atsakingas šuns savininkas savo augintinį daug ir dažnai vedžioja, užtikrina, kad gyvūnas paliktas vienas nenuobodžiautų, netrikdytų aplinkinių ramybės.

Pagaliau, ar esate pasiruošęs gyvūnu rūpintis iki paskutinio jo atodūsio? Įsigijęs augintinį jūs įsipareigojate juo rūpintis iki pat jo gyvenimo pabaigos. Gyvūnas nėra daiktas, kuriam atsibodus galima tiesiog jo atsisakyti.

Be abejo, tai nemažas sąrašas klausimų, į kuriuos turėtumėte sau sąžiningai atsakyti. Tačiau apsidairykite gyvūnų globos organizacijose ir suprasite, kodėl turite į juos atsakyti prieš įsigydami augintinį. Dauguma ten atsidūrusių mažylių yra aukos neatsakingų žmonių, leidusių savo augintiniams daugintis. Taip pat nemažai yra gyvūnų vyresnių, nei metai - tai gyvūnai, kuriuos kažkas įsigijo, prieš tai neapsvarstęs tenkančios atsakomybės, visų pasekmių. Nedaryti tokios pačios klaidos! Gerai pagalvokite prieš įsigydami naują augintinį. Tik atsakingai pažvelgę į gyvūno laikymą jūs galėsite džiaugtis vienas kito draugija ilgus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.