Pasieniečiai grūdino savo šunis nebijoti sprogmenų ir juos rasti

VSAT Vilniaus rinktinėje dvi savaites vyko kinologų mokymai įvairių teisėsaugos įstaigų pareigūnams, tarp kurių būta ir svečių iš Latvijos bei Estijos. Kinologai su savo keturkojais mokėsi aptikti įvairias sprogstamąsias medžiagas.

Kinologai mokė savo šunis užuosti sprogstamąsias medžiagas.<br>VSAT nuotr.
Kinologai mokė savo šunis užuosti sprogstamąsias medžiagas.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2014, 12:35 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:45 AM

VSAT Vilniaus rinktinės kinologų iniciatyva organizuotuose kursuose dalyvavo „Aro“, Vadovybės apsaugos departamento, VSAT Ignalinos atominės elektrinės apsaugos rinktinės kinologai su šunimis bei Karo policijos pareigūnai iš Latvijos bei Estijos su savo keturkojais.

Kursai buvo dviejų dalių. Pirmą savaitę kinologams reikėjo supažindinti savo šunis su įvairių sprogstamųjų medžiagų kvapais. Antrosios dalies metu visa grupė turėjo atlikti įvairias praktines užduotis.

Mokymai prasidėjo įvairiais pratimais, kuriais buvo siekiama išmokyti šunis skirti įvairių sprogstamųjų medžiagų kvapus. Anot VSAT Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriaus instruktorių, šis šunų treniravimo etapas yra pats svarbiausias ir sudėtingiausias. Šunų uoslė yra pagrindinis įrankis, kuriuo keturkojis orientuojasi aplinkoje, todėl vienu metu jis gali užuosti begalę kvapų. Užduotis yra išmokyti šunį atpažinti kinologui reikšmingus kvapus. Tai nėra paprasta, ypač kai sprogstamųjų medžiagų sudėtyje yra įvairių gamyboje naudojamų priemaišų.

Susipažinę su dažnai naudojamų sprogmenų kvapais, keturkojai ir jų šeimininkai turėjo galimybę pritaikyti naujas žinias praktinių užduočių metu. Mokymų grupė sprogmenų ieškojo traukinių vagonuose ir aplink juos, įvairiose transporto priemonėse ir keleivių bagaže.Tikimasi, kad panašaus pobūdžio kursų bus rengiama ir ateityje. Įgytos žinios padeda gerinti VSAT kinologų darbo kokybę ir striprinti bendradarbiavimo ryšius su kitomis teisėsaugos įstaigomis.

Šią savaitę VSAT Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriuje vyks dar vieni kursai narkotinių medžiagų paieškos tema. Jų metu bus pristatoma nauja šunų treniravimo metodika, leidžianti efektyviau išmokyti tarnybinius keturkojus pasyviai žymėti surastus daiktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.