Atskleista šunų elgesio paslaptis, kurią turi žinoti šeimininkai

Įprasta, kad kai šuo apsiverčia ant nugaros (arba žaisdami patys jį apverčiame), suvokiame tai kaip atsidavimo ir visiško pasitikėjimo ženklą. Deja, bet naujausi mokslininkų tyrimai apie šį veiksmą sako ką kita.

Remiantis tyrimo išvadomis, jei apsivertimą ant nugaros šunys naudotų kaip atsidavimo ženklą, tuomet mažesni ar silpnesni šunys būtų linkę dažniau apsivertinėti.<br>AOP nuotr.
Remiantis tyrimo išvadomis, jei apsivertimą ant nugaros šunys naudotų kaip atsidavimo ženklą, tuomet mažesni ar silpnesni šunys būtų linkę dažniau apsivertinėti.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 14, 2015, 6:53 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 2:10 AM

Eksperimente, kurį atliko Letbridžo (Kanada) universiteto ir Pietų Afrikos universiteto mokslininkai, išaiškinta, kad šuns ap(si)vertimas ant nugaros yra labiau pasiruošimo kovai manevras, nei, kad atsidavimo ir pasitikėjimo šeimininku ar kitu šunimi ženklas.

Bandymuose dalyvavo 66 vidutinio dydžio šunys – 33 kalės ir tiek pat patinų. Tyrimo metu keturkojų poroms buvo leista žaisti.

Išanalizuota ir filmuota medžiaga, kuriose užfiksuota, kaip 20 skirtingų šunų bendrauja su šeimininkais ar kitais gyvūnais. Mokslininkai išsiaiškino, kad nei vienas iš tyrimo dalyvių ant nugaros nesivertė norėdamas atsiduoti ar parodyti nuolankumą. Pasirinkimas verstis ant nugaros visais atvejais buvo naudojamas siekiant išvengti kito šuns kandimo į sprandą arba kaip pasiruošimas gynybai.

„Likome nustebę, jog panašų šunų elgsenos tyrimą atlikę Pietų Afrikos universiteto mokslininkai pateikė tokius pačius rezultatus“, – portalui „Huffington Post“ sakė vienas iš eksperimento autorių, neurologijos mokslų profesorius Sergio Pellis iš Letbridžo universiteto. „

„Gauti rezultatai padės suprasti prijaukintų šunų kūno kalbą, jiems bendraujant tiek su žmonėmis, tiek su kitais šunimis“, – teigė profesorius.

Remiantis tyrimo išvadomis, jei apsivertimą ant nugaros šunys naudotų kaip atsidavimo ženklą, tuomet mažesni ar silpnesni šunys būtų linkę dažniau apsivertinėti. Tačiau, kaip parodė tyrimas, verstis ant nugaros dažniau linkę didesni šunys. Be to, norėdamas išreikšti nuolankumą, šuo ant nugaros gulėtų kur kas ilgiau.

Vis tik tyrėjai pažymėjo, kad apsivertę šunys išsilaikydavo vos akimirką. Pasak tyrime dalyvavusio S.Pelli, klaidingas manymas, jog šunys ant nugaros verčiasi rodydami atsidavimą kilo iš pavyzdžio vilkų gaujose.

„Taip, vilkai ant nugaros verčiasi norėdami atsiduoti, tačiau tai daro ne žaidimo metu“, – sakė jis.

„Nors šunys ir yra kilę iš bendro su vilkais protėvio, jų elgsena iš tiesų yra labai skirtinga. Todėl tam, kad kuo geriau suprastume šunų kūno kalbą, turime atidžiai išanalizuoti jų natūralią elgseną ir pritaikyti žinias auginant šunį žmogaus aplinkoje“, – pridūrė profesorius.

Mokslinis tyrimas publikuotas žurnale Behavioural Processes 2015 metų sausio mėnesio numeryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.