Kaip išsirinkti tinkamiausią šuns veislę?

„Noriu šuniuko“, – tokios dovanos iš tėvų prašo dažnas vaikas. Tačiau vien norų nepakanka.

Airių vilkogaudis patraukia aplinkinių dėmesį.<br>D.Umbraso nuotr.
Airių vilkogaudis patraukia aplinkinių dėmesį.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė (“Lietuvos rytas“)

Jan 20, 2015, 10:24 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:59 AM

Pirmiausia atsakykite į klausimą – kiek laiko galėsiu skirti gyvūno priežiūrai? Jį teks vedžioti, dresuoti, šerti, o ne vien tik žaisti. Taip pat būtų gerai nutarti, kas pasirūpins augintiniu, kai išvyksite atostogų.

Vilnietė veterinarijos gydytoja, kinologė 31 metų Vaida Valašimaitė aktyvų gyvenimą mėgstantiems žmonėms pataria rinktis judrius augintinius, o mėgstantiems ramybę – tingius gyvūnus.

– O kokio amžiaus vaikui geriausia būtų pirkti augintinį?

– Visada atminkite: kad ir kiek metų vaikui, augintiniu rūpinsis tėvai. Jei jie neturi laiko, geriau šuns neturėti. Nedaug yra vaikų, kurie dresuoja gyvūną, vedžioja. Man vaikystėje tėvai irgi sakė, kad nesugebėsiu rūpintis šunimi ir man atsibos, bet kinologija užsiimu iki šiol.

Neretai dėl nesugebėjimo rūpintis keturkoju šeimose kyla priekaištų ir net konfliktų. Argi vaikui bus malonu, jeigu tėvai nuolat kartos: „Vėl neišvedei šuns. Nepamatei, kad jis prišlapino ant grindų?“ Tuomet labiausiai kenčia augintinis.

Šuo gali padėti mokyti vaikus rūpintis kuo nors. Bet tėvai turi rodyti, kaip tai daryti.

– Ramus šuo – idealu šeimai?

– Jeigu tėvai ir vaikai mėgsta bėgioti ar važinėti dviračiais, ramaus šuns nepatarčiau įsigyti. Tokia šeima norės bėgioti kartu su šunimi. Tačiau ne visos veislės gali pakelti tokį fizinį krūvį – bėgti šalia žmogaus ar paskui dviratininką.

– Jei šeima gyvena mažame bute – ar verta laikyti šunį?

– Tiktų mažas šuo. Bet jei mažų veislių šuo, toks kaip Džeko Raselo terjeras, – aktyvus, veiksmo namie bus daugiau negu laikant didelį šunį, tokį kaip vokiečių aviganis.

Jeigu vokiečių aviganis ryte ir vakare pasivaikšto, sugrįžęs namo didžiąją laiko dalį miega. Todėl tokiam keturkojui užtenka tiek vietos, kiek jis užima gulintis.

Mažoje erdvėje nereikėtų laikyti didelių šunų kaip senbernaras, vokiečių dogas, bulmastifas. Nors jie nėra aktyvūs, vien vizgindami uodegą gali užkliudyti daiktus.

– Kokį augintinį siūlytumėte vienišam žmogui?

– Jeigu jis neįgalus, negali išeiti iš namų, geriausia rinktis mažų veislių šunis: čihuahua, Jorkšyro terjerą, kuriuos galima pripratinti atlikti gamtos reikalus į dėžutę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.