Puiki žinia kačių ir šunų augintojams Klaipėdoje

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba panaikino rinkliavas už šunų ir kačių laikymą daugiabučiuose namuose. Toks sprendimas priimtas po įvykusių kelių diskusijų Klaipėdos miesto savivaldybėje tarp Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos (LGTAO), Klaipėdoje veikiančios „5 pėdutės“ organizacijų ir Klaipėdos miesto savivaldybės atstovų. Tikimasi, kad šis žingsnis paskatins gyventojus aktyviau ženklinti savo gyvūnus, vengusius tai daryti dėl iki šiol galiojusios prievolės už užregistruotą augintinį mokėti rinkliavą.

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba panaikino rinkliavas už šunų ir kačių laikymą daugiabučiuose namuose.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Klaipėdos miesto savivaldybės taryba panaikino rinkliavas už šunų ir kačių laikymą daugiabučiuose namuose.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija

Mar 31, 2015, 12:49 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 9:43 PM

Klaipėda yra pirmoji savivaldybė Lietuvoje, kuri atsisakė tokios privalomos rinkliavos.

Lietuvos Respublikos rinkliavų įstatyme yra numatytas leidimas savivaldybėms rinkti rinkliavą už šuns ir katės laikymą daugiabučiame name. Tokią rinkliavą renka 29 iš 60 Lietuvos savivaldybių ir kiekviena nusistato savo tvarką. 20-yje savivaldybių renkama metinė rinkliava, 9 savivaldybėse nustatyta mėnesinė rinkliava.

Bus lengviau rasti paklydusius gyvūnus

Iki praėjusių metų pabaigos Klaipėdoje savivaldybėje buvo užregistruoti tik apie 7 proc. visų čia laikomų šunų (4,5 tūkst. iš 66,7 tūkst.), bei apie 1,3 proc. kačių (840 iš 57,6 tūkstančių).

Kasdien gyvūnų globos organizacijos gauna vidutiniškai 3-5 prašymus pasidalinti informacija apie rastus ar pabėgusius augintinius.

Net 95 proc. į Klaipėdos prieglaudas patenkančių šunų ir kačių yra nepaženklinti, todėl surasti šeimininkus 90-150 augintinių, kurie uostamiestyje pasiklysta kiekvieną mėnesį, yra labai sudėtinga.

„Mūsų nuomone svarbiausia augintinio identifikacijos (mikročipavimo) priežastis yra galimybė pasiklydusį augintinį kuo greičiau grąžinti savininkui, tuo užtikrinant ne tik pačio gyvūno gerovę, tačiau ir mažinant kasmet gyvūnų prieglaudose eutanazuojamų gyvūnų skaičių bei dėl to patiriamas savivaldybės išlaidas“, – sakė Lietuvos gyvūnų teisių organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

Nuo kitų metų ženklinimas – privalomas

Nuo 2016 metų pagal Lietuvos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą visų augintinių (šunų, kačių ir šeškų) ženklinimas bus privalomas visoje Lietuvoje. Kiekvienas, laikantis augintinį, privalės suženklinti jį mikroschema.

Jei, patikrinus atsakingam pareigūnui, bus nustatyta, kad augintinis neženklintas, savininko bus pareikalauta nedelsiant tai padaryti arba bus skiriama bauda. Tokia tvarka priimta siekiant mažinti benamių gyvūnų prieglaudų poreikį ir išgelbėti kuo daugiau pasiklydusių gyvūnų gyvybių.

Bendradarbiaudama su Klaipėdoje veikiančia organizacija „5pėdutės“, Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija, Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija bei Klaipėdos miesto veterinarijos gydytojais, uostamiesčio savivaldybė organizuos akcijas, kurių metu bus galimybė augintinius paženklinti ženkliai pigiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.