Už augintinių pasų klastojimą – griežtos bausmės

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai bendradarbiauja su kitų ES valstybių narių kompetentingomis institucijomis, kilus bent menkiausiam įtarimui dėl gyvūnų dokumentų klastojimo, tiria tokius atvejus.

Vežant šunis, kates, šeškus ir kitus augintinius iš vienos ES valstybės narės į kitą, jie privalo turėti pasus, o vežant iš trečiųjų šalių į ES – valstybinių veterinarijos gydytojų išduotus veterinarijos sertifikatus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vežant šunis, kates, šeškus ir kitus augintinius iš vienos ES valstybės narės į kitą, jie privalo turėti pasus, o vežant iš trečiųjų šalių į ES – valstybinių veterinarijos gydytojų išduotus veterinarijos sertifikatus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

VMVT

2015-04-30 12:32, atnaujinta 2018-01-05 09:15

Šių metų balandžio mėnesį gavusi iš Belgijos įtartinai užpildytų gyvūnų augintinių pasų kopijas, VMVT pradėjo tyrimą. Patikrinę pasą išdavusio privataus veterinarijos gydytojo veiklą, Širvintų VMVT inspektoriai nustatė, kad gydytojas pasus išdavė atgaline data, dokumentus užpildė ne pagal įforminimo tvarkos reikalavimus. Už dokumentų klastojimą ir reikalavimų nepaisymą šis veterinarijos gydytojas neteko teisės išdavinėti gyvūnų augintinių pasus, jis išbrauktas iš šiam darbui įgaliotų veterinarijos gydytojų sąrašo. VMVT yra sugriežtinusi gyvūnų pasų išdavimo ir kontrolės tvarką, nes vis dar pasitaiko privačių veterinarijos gydytojų, neatsakingai pildančių reikiamus gyvūnų augintinių dokumentus. Praėjusiais metais atlikus specializuotus patikrinimus, VMVT inspektoriai išaiškino atvejų, kai augintinių pasuose buvo nurodytos melagingos gyvūnų gimimo datos, suklastoti įrašai apie jų sveikatą, vakcinavimą nuo pasiutligės ir kt.. Pasitaikė ir gydytojų, kurie nesilaikydami numatytų procedūrų, pardavinėjo gyvūnų savininkams tuščius, neužpildytus gyvūnų pasus. Visi pažeidimus padarę veterinarijos gydytojai buvo nubausti piniginėmis baudomis, kai kuriems jų atimtos veterinarijos praktikos licencijos. „Pasų klastojimo atvejai pasitaikė dėl per menkos išduodamų dokumentų kontrolės. Todėl nuo praėjusių metų gruodžio 29 d. įsigaliojo iš esmės pakeista gyvūnų augintinių pasų išdavimo tvarka, pasikeitė pačių pasų forma. Teisę išduoti dokumentus ir juose daryti įrašus turi tik į specialų sąrašą įtraukti privatūs veterinarijos gydytojai, kuriuos kontroliuoja valstybiniai veterinarijos gydytojai – inspektoriai,“ – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Paulius Bušauskas. Pasak P.Bušausko, keliaujant su gyvūnais augintiniais, dokumentai jiems būtini. Vežant šunis, kates, šeškus ir kitus augintinius iš vienos ES valstybės narės į kitą, jie privalo turėti pasus, o vežant iš trečiųjų šalių į ES – valstybinių veterinarijos gydytojų išduotus veterinarijos sertifikatus. Šiais dokumentais turi būti patvirtinta, kad gyvūnai vakcinuoti nuo pasiutligės, atliktos profilaktinės ir kitos reikalingos veterinarinės procedūros. Priklausomai į kurią šalį planuojama vykti, pasiruošimas kelionei gali užtrukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių, todėl rekomenduojama į veterinarijos paslaugų teikėją kreiptis likus bent 2 mėnesiams iki kelionės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.