Ekspertai nutarė, kad šuo „kovinis“ ir atėmė jį iš žmogaus

Pirmą kartą Jonavoje konfiskuotas daugiabutyje augintas kovinis šuo. Tiesa, priimtą sprendimą per 20 dienų jonavietis dar gali apskųsti teismui.

Pirmą kartą Jonavoje konfiskuotas daugiabutyje augintas kovinis šuo.<br>jonavoszinios.lt nuotr.
Pirmą kartą Jonavoje konfiskuotas daugiabutyje augintas kovinis šuo.<br>jonavoszinios.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė (jonavoszinios.lt), Šarūnas Meškys

Aug 1, 2015, 1:47 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 10:26 AM

Maždaug prieš mėnesį Jonavos rajono savivaldybė sudaryta speciali komisija dėl kovinių šunų laikymo Jonavos mieste ir rajone.

Pasak Jonavos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Andriaus Venckaus, tai, jog konfiskuotas šuo yra kovinis, nustatė ekspertai. Pats šeimininkas šuns veislę įvardija kaip Stafordšyro terjero mišrūno.

„Nors šeimininkas sako, kad jo šuo nėra kovinis, tačiau ekspertai patvirtino priešingai. Pagal galiojančias taisykles, kovinių šunų laikyti daugiabučiuose negalima“, – sakė A.Venckus.

Kol įsigalios komisijos nutarimas, šuo laikomas bendrovei „Jonavos paslaugos“ priklausančioje gyvūnų laikymo tarnyboje Gudžionyse.

„Konfiskuotas šuo tikrai nebus užmigdomas. Įsigaliojus nutarimui ir jei jis nebus apskųstas teismui, šuo bus perduotas Kauno gyvūnų globos tarnybai. Jie mums jau skambino ir sakė, kad šuniui rado naujus šeimininkus“, – sakė A.Venckus.

Pats šuns šeimininkas tokiu savivaldybės sprendimu piktinasi, ir teigia, jog šuo nėra kovinis, nepuola žmonių. „Man sako, kad tokius šunis reikia auginti voljere, o ne mieste. Tai – nesąmonė“, – sakė jonavietis.

Tiesa, ar sprendimas bus skundžiamas teismui, nežinia.

Kaip portalui lrytas.lt sakė Lietuvos kinologų draugijos atstovė Aurelija Staskevičienė, šioje situacijoje nėra aišku, kokie ekspertai nustatė, jog konfiskuotas šuo yra vadinamasis kovinis. Neturint šuns kilmės dokumentų, veislę nustatyti ir šunį priskirti prie kovinių ir pavojingųjų sąrašo – sudėtinga. „Ar nustatydami veislę ekspertai atliko DNR tyrimus?  Ar ekpertai ėmė seilių mėginius iš šuns tėvų?, – klausė kinologų atstovė? – Greičiausia to nebuvo“.

A. Staskevičienės teigimu, pilietis sprendimą gali skųsti, mat tokių precendentų Lietuvoje jau buvo, o šeimininkai bylas laimėjo.

„Dėl tokių nesusipratimų, vadinamųjų agresyviųjų veislių sąrašą ir su tuo susijusias vietos savivaldos patvirtintas gyvūnų laikymo taisykles neišvengiamai teks keisti, ir tai tik laiko klausimas“, – tikino Lietuvos kinologų draugijos atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.