Perkate šunį internetu? Sužinokite, kaip neapsigauti

Viename populiariausių skelbimų portalų šiuo metu parduodama net 1700 šuniukų, įvardytų kaip veisliniai. Jei nusprendėte įsigyti šunį naudodamiesi internete talpinamais skelbimais, būkite atidūs.

Skelbimuose galima pastebėti pasiūlymų pirkti veislinius šuniukus be dokumentų už ženkliai mažesnę kainą. Tai vienas populiariausių daugintojų naudojamų apgavystės būdų.<br>123rf nuotr.
Skelbimuose galima pastebėti pasiūlymų pirkti veislinius šuniukus be dokumentų už ženkliai mažesnę kainą. Tai vienas populiariausių daugintojų naudojamų apgavystės būdų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija

Oct 4, 2015, 8:13 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 11:33 PM

Pateikiame sąrašą dažniausiai sukčiaujančių pardavėjų ir šunų daugintojų naudojamų „kabliukų“, kuriuos reiktų žinoti, kad įsigytumėte sveiką ir tikrai veislinį augintinį.

Šuo be dokumentų – perpus pigiau

Skelbimuose galima pastebėti pasiūlymų pirkti veislinius šuniukus be dokumentų už ženkliai mažesnę kainą.

Tai vienas populiariausių daugintojų naudojamų apgavystės būdų. Jie skelbia, kad, pavyzdžiui, šuniukas su dokumentais kainuoja 400 eurų, o be – tik 200 eurų.

Toks kainų skirtumas yra niekuo nepagrįstas, nes dokumentus gauna arba visa vada, arba nė vienas iš šuniukų.

Be to, dokumento kaina yra apie 10-20 eurų, todėl kaina negali skirtis taip ženkliai.

Neaiškios aplinkybės

Jei tariamas veisėjas nenori susitikti vietoje, kurioje veisia šuniukus, tai pirmas signalas, kad kažkas yra ne taip.

Dažnai apgavikai siūlo susitikti prekybos centrų aikštelėse ar kitose viešose vietose, argumentuodami tuo, kad svečiai namuose neva gali užnešti jauniems šuniukams pavojingų ligų.

Tai daroma todėl, kad vėliau pirkėjai negalėtų identifikuoti apgavikų. Be to, tokie pardavėjai nenori nurodyti ir tikslios savo gyvenamosios vietos, slepia šuniukų tėvus bei nenurodo savo atstovaujamo veislyno pavadinimo.

Pasistenkite daugiau sužinoti apie veisėjo praeityje vykdytą veiklą ir kitų klientų atsiliepimus. Tai galite padaryti interneto paieškos sistemoje įvedę veisėjo nurodomą telefono numerį.

„Pamiršau atvežti dokumentus“

Jei jau susitikote su tariamu veisėju, nemokėkite jam pinigų tol, kol negausite šuns veislę patvirtinančių dokumentų. Apgavikai gali teisintis, kad pamiršo juos namuose arba, kad jų dar neatsiėmė.

Jei taip nutiko, būkite atsargūs, nes praktika rodo, kad tokie žmonės vėliau nebekelia ragelio ir dingsta, o jūs liekate su neaiškios kilmės šuniuku.

Jei pardavėjas tikina, kad šuniukas veislinis, prieš susitinkant su juo galite paklausti, koks šuniuko vardas bei įvesti jį sistemoje e.kinologija.lt ir taip išsiaiškinti, ar šuo tikrai yra registruotas veislės atstovas.

Neženklintas gyvūnas

Kiekvienas atsakingas veisėjas, norėdamas užtikrinti šuniuko gerovę, savo noru paženklina tiek parduodamų šuniukų tėvus, tiek pačius šuniukus poodinėmis mikroschemomis. O nesąžiningi daugintojai gali sakyti, kad tai – didelė investicija, kelianti šuniukų kainą.

Tačiau ženklinimas nėra prabangos paslauga. Turėdami ženklintą šuniuką galėsite įrodyti, kad augintinį pirkote būtent iš šio pardavėjo, nes jo duomenys jau bus įvesti į šunų registracijos duomenų bazę.

Ateityje ženklinimas taip pat pasitarnaus – tai padės daug lengviau rasti savo augintinį, jei jis pasimestų ar pabėgtų.

Dokumentų daug – bet ar yra įrodantys kilmę?

Tariamas veisėjas gali pasakoti apie daugybę dokumentų, tačiau nepaminėti kilmės įrodymų. Būkite atidūs! Šuns pasas ir skiepų knygelė nėra kilmę įrodantys dokumentai.

Sukčiai gali teigti, kad šuns pase įrašyta veislė patvirtina kilmę, nes įrašą padarė veterinaras. Tačiau neužkibkite – kilmės įrodymas yra vienas – kinologijos draugijos išduotas dokumentas, kuriuose nurodyta šuniuko veislė.

Turėkite galvoje, kad veislinis šuo yra tik tas, kurio abu tėvai ir pats šuniukas turi kilmę įrodančius dokumentus. Jei jų šuns pardavėjas pateikti negali, būdamas sąžiningas jis turėtų nurodyti parduodantis šunį mišrūną, o ne veislinį augintinį.

Daugybė veislių

Visgi šuns kilmę patvirtinantys dokumentai taip pat negarantuoja, kad veisėjas yra atsakingas.

Renkantis gyvūną svarbu ne tik šuniuko kilmė, tačiau ir tai, kokiomis sąlygomis jis buvo augintas.

Todėl atsargiai žiūrėkite į veisėjus, kurie veisia ir parduoda daugybės įvairių veislių šuniukus. Neretai tokie daugintojai šunis augina antisanitarinėmis ir žiauriomis sąlygomis.

Be to, auginant didelį kiekį šunų, sunku skirti pakankamai dėmesio kiekvienam iš jų, o žmogiško kontakto trūkumas gali daryti įtaką šuniukų psichikai – ateityje jie gali būti baikštūs ar agresyvūs.

Veislės brokas

Būna atvejų, kad veislinių šuniukų vadoje pasitaiko brokuotų augintinių (ne tokia spalva ar kailis, blogas sukandimas ir taip toliau).

Jei pakliuvote į apgaviko rankas, jis gali teigti, kad šunelis neturi dokumentų dėl veislės standartų neatitikimų.

Tačiau tai negali būti tiesa, nes tokie mažyliai taip pat gauna kilmės dokumentus, tik juose įrašoma informacija apie veislės broką.

Tokie šuniukai negali būti toliau veisiami ar dalyvauti parodose bei gali būti parduodami už mažesnę kainą, tačiau jie vis tiek privalo turėti veislę patvirtinančius dokumentus.

Veisėjo skubėjimas

Jei veisėjas mažai domisi pirkėjais ir namais, į kuriuos pretenduoja iškeliauti šuniukas, bei kalba tik apie pinigus, tai yra signalas, kad šuniukas gali būti nekilmingas ar turėtų sveikatos problemų.

Tokie sukčiai nenoriai kalba apie save ir savo veislyną, gali painioti skaičius. Jie dažnai labai skuba, o parduodamą šuniuką pristato kaip paskutinį, likusį vadoje.

Atidžiai klausykite, kiek vadoje buvo šuniukų, kada jie gimė – jei veisėjas meluoja, jis gali pamiršti anksčiau minėtus skaičius.

Būkite atsargūs pirkdami šunį internetu. Gerai nepasidomėję, remiate apgavikus bei galite gauti ne tik neveislinį, bet ir ligotą šuniuką.

Jei veislė jums nėra prioritetas – rinkitės šuniuką iš prieglaudos. Taip ne tik įsigysite puikų draugą, bet ir padarysite gerą darbą.

Daugiau apie atsakingą augintinio įsigyjimą sužinosite apsilankę NoriuŠuns.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.