Įspėjo rūkančius šunų ir kačių šeimininkus apie gresiantį pavojų

Rūkymas taip pat gali

Šeimininkai dažnai nepagalvoja apie poveikį, kurį rūkymas gali padaryti jų augintiniams.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Šeimininkai dažnai nepagalvoja apie poveikį, kurį rūkymas gali padaryti jų augintiniams.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2016, 8:45 AM, atnaujinta Jun 12, 2017, 2:30 AM

Šio Škotijos universiteto tyrėjai nustatė, kad naminiams augintiniams, veikiamiems tabako dūmų, gresia didesnė tikimybė susirgti – be kita ko, įvairių gyvūnams būdingų atmainų vėžiu; jie taip pat gali nutukti.

„Šeimininkai dažnai nepagalvoja apie poveikį, kurį rūkymas gali padaryti jų augintiniams“, – sakė smulkiųjų gyvūnų medicinos ir onkologijos profesorė Clare Knottenbelt.

„Mūsų išvados rodo, kad namuose tvyrantys dūmai daro tiesioginį poveikį augintiniams, – pridūrė ji. – Jie gali sukelti nuolatinių ląstelių pažaidų, lemti svorio padidėjimą po kastravimo, o anksčiau taip pat buvo įrodyta, kad padidėja tam tikrų formų vėžio rizika.“

Buvo nustatyta, kad šunys prisikvėpuoja gana daug tabako dūmų, bet universiteto tyrimas rodo, kad katės yra „netgi labiau veikiamos“.

„Galbūt taip yra dėl to, kad katės dažnai laižosi kailį, nes dėl to padidėja į organizmą patenkančių dūmų (cheminių medžiagų) kiekis“, – sakė C.Knottenbelt.

Mokslininkai jau nustatė, kad galimybė išleisti kates į lauką nelemia didelių pokyčių, bet rūkymas atokiai nuo jų sumažina organizmo pasisavinamų žalingų cheminių medžiagų kiekį.

Taip pat buvo nustatyta, kad augintinių, kurių šeimininkai surūko mažiau negu 10 cigarečių per dieną, organizme nikotino kiekis buvo gerokai mažesnis, bet vis tiek pastebimai didesnis negu kačių, auginamų namuose, kuriuose nerūkoma.

Ištyrus kastruotų šunų sėklides paaiškėjo, kad genas, kuris veikia kaip ląstelių pažaidų žymuo, labiau pasireiškia šunims, gyvenantiems rūkalių namuose.

Rūkančių šeimininkų auginami šunys taip pat buvo linkę priaugti daugiau svorio po kastravimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.