Augintinį dygiomis adatomis šeimininkė maudo lyg vaiką

Kaunietė Rasa Ona Inokaitienė namo skuba ne tik pas šeimos narius bei kates ir šunis. Moteriai rūpi ir dar vienas egzotiškas augintinis – afrikinis keturpirštis ežys Spyglius.

Afrikinis keturpirštis ežys Spyglius pripažįsta tik savo šeimininkę R.O.Inokaitienę – moteris su augintiniu net keliauja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Afrikinis keturpirštis ežys Spyglius pripažįsta tik savo šeimininkę R.O.Inokaitienę – moteris su augintiniu net keliauja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Afrikiniai keturpirščiai ežiai skiriasi nuo Lietuvos gamtoje gyvenančių ežių.
Afrikiniai keturpirščiai ežiai skiriasi nuo Lietuvos gamtoje gyvenančių ežių.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Mar 5, 2016, 10:09 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 10:44 AM

Pasaulyje jau 10 metų vieni populiariausių naminių augintinių yra afrikiniai keturpirščiai ežiai. Šiuos gyvūnus vis dažniau nori auginti ir kauniečiai.

Notarė R.O.Inokaitienė taip pat neatsispyrė šių gyvūnų žavesiui. Nors kaunietės namuose jau gyveno dvi katės ir du šunys, jį nedvejodama įsigijo simpatišką ilganosį gyvūną.

Jos ežys Spyglius šeimininkei atsidėkoja ypatingu dėmesiu.

Pasielgė tarsi vaikas

R.O.Inokaitienė pasakojo, kad apie afrikinius keturpirščius ežius prieš pustrečių metų sužinojo iš interneto.

„Kai pamačiau šių gyvūnų nuotraukas, nutirpau iš susižavėjimo. Ežiai pasirodė tokie mieli, kad nusprendžiau būtinai tokį įsigyti“, – pasakojo moteris.

Šių ežių galima įsigyti gyvūnų prekių parduotuvėse, taip pat juos pardavinėja ir ežius laikantys žmonės, todėl kaunietė dar tą pačią dieną įgyvendino savo norą. „Šeimos nariai juokavo, kad pasielgiau tarsi vaikas. Svajonė turėti ežį buvo tokia stipri, kad su niekuo nespėjau nė pasitarti, tiesiog jį įsigijau“, – sakė moteris.

Negalima leisti miegoti

Afrikiniai keturpirščiai ežiai nuo Lietuvos gamtoje gyvenančių ežių skiriasi. Jie yra perpus mažesni. Ežių spygliai yra šviesesni bei storesni nei laukinių šios veislės atstovų.

Taip pat kur kas švelnesnė jų papilvė bei ilgesnė nosis.

Įsigijusi ežiuką R.O.Inokaitienė jį pavadino Spygliumi. Augintiniui nupirko jūros kiaulytėms skirtą narvą. Taip pat ir ratą, kuriame ežys gali bėgti ir mankštintis.

„Ežiai – naktiniai gyvūnai. Dienomis miega, judrūs tampa paryčiai. Tačiau ežių gyvenimo ritmą galima bandyti keisti. Jei su jais daugiau laiko praleisite dieną, ilgiau miegos naktimis“, – pasakojo kaunietė.

Taip pat svarbu, kad ežiai žiemą neužmigtų ilgam laikui.

„Laukiniai ežiai miega žiemos miegu. Tačiau naminiams to leisti negalima. Jei ežys miegos ilgiau kaip 72 valandas, gali net numirti iš bado ir hipotermijos. Taip pat svarbu, kad namuose vyrautų maždaug 24 laipsnių temperatūra ir nebūtų skersvėjų, kitaip ežys gali peršalti“, – sakė kaunietė.

Tenka saugoti nuo šunų

Spyglius skiria žmones ir prisileidžia tik savo šeimininkę, mėgsta įsitaisyti jai ant kelių, kai ši ilsisi namuose. Svetimų žmonių augintinis vengia. Jei išsigąsta, susisuka į kamuolį arba pradeda šnypšti.

R.O.Inokaitienės namuose gyvena ir du airių seteriai bei dvi katės. Šios ežiu nesidomi.

„Nuo šunų ežį reikia saugoti, kad šie nebandytų jo sumedžioti. Tačiau vietos namie užtenka visiems“, – pasakojo kaunietė.

Ežys keliauja kartu

Gamtoje ežiai minta vikšrais, sliekais, žiogais.

„Tačiau specialistai patarė, kad savo ežį galiu šerti katėms skirtu sausu ėdalu. Palepinti kartais galima ir virtu kiaušiniu, troškinta vištiena, vaisiais, daržovėmis. O štai pieno duoti negalima“, – pasakojo R.O.Inokaitienė.

Gamtinius reikalus Spyglius atlieka viename savo narvo kampe. Tereikia kartkartėmis pakeisti minkštų drožlių paklotą, ir jokio nemalonaus kvapo namuose nesijaučia. Kartais kaunietė savo ežį maudo šilto vandens srove. Vėliau susuka jį į rankšluostį.

„Ši procedūra Spygliui labai patinka“, – pasakojo ežio šeimininkė.

Moteriai ežį patinka auginti ne tik dėl mielumo. Gyvūnas puikiai telpa nedidelėje plastiko dėžėje, todėl su juo galima keliauti ir rūpesčių dėl to, kas prižiūrės Spyglių atostogų metu, nekyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.