Seimas atšaukė privalomą gyvūnų ženklinimą

[[ge:lrytas:lrytas:248057]]

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2016, 2:01 PM, atnaujinta May 20, 2017, 9:16 PM

Pataisomis, kurioms pritarė 53 Seimo nariai, numatoma, kad mikroschemomis ženklinti bei registruoti Gyvūnų augintinių registre reikės tik iš Lietuvos teritorijos išvežamus ir į ją įvežamus šunis, kates, šeškus. Tą padaryti turės ir minėtų gyvūnų veisėjai bei pavojingų šunų veislių savininkai.

„Nuo sausio 1 d. įsigaliojusi nuostata privalomai ženklinti visus gyvūnus visuomenėje sukėlė diskusijų audrą. Daugelis žmonių, ypač vyresnių ir gyvenančių atokesnėse Lietuvos vietovėse, išreiškė nepasitenkinimą šiuo sprendimu, nes ženklinimo procedūra yra papildoma finansinė našta gyvūnų augintojams. Taigi šiandien Seimas, priimdamas mūsų teiktas pataisas žmonėms, kurie nėra veisėjai, neaugina pavojingų veislių šunų ir neveža augintinio už Lietuvos teritorijos ribų, paliko teisę savanoriškai nuspręsti, ar jie nori ženklinti savo augintinį, ar ne“, – teigia projekto iniciatorius, Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Kaip tikino privalomą ženklinimą inicijavusi Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos vadovė Brigita Kymantaitė, „varžytuvės“ dėl privalomo pasiutligei imlių augintinių ženklinimo šiandien Seime baigėsi rezultatu 1:0,5.

„Pusė balo jiems nubraukta už tai, kad mums pavyko išlaikyti įstatyme nuostatą, kuri įpareigoja ženklinti VISUS perduodamus, parduodamus augintinius. Privalomas ženklinimas panaikintas tik tiems, kurie laiko augintinį ir jo neperduos/neparduos kitam laikytojui. Nusprendę jį kažkam atiduoti, privalės jį suženklinti savo vardu.Tiesa, įstatymą, kad jis įsigaliotų, dar turi pasirašyti Prezidentė.Tačiau siūlau visiems tiesiog imti ir paženklinti savo augintinį, nes pavasarį mes dar tikrai sugrįšime į Seimą“, – socialiniame tinkle rašė B. Kymantaitė.

Anot Seimo nario, šiuo metu Lietuvoje įvestas priverstinis gyvūnų ženklinimas – tai pirmas žingsnis į visuotinį gyvūnų apmokestinimą.

„Džiaugiuosi, kad Seimo nariai pagalvojo apie žmones, nes priverstinis gyvūnų ženklinimas mikroschemomis būtų tikrai gerokai patuštinęs jų kišenes. Juk nėra nustatyta kainų lubų, procedūra kainuoja nuo 15 iki 30 eurų, o kur dar kelionė iki artimiausios veterinarijos klinikos? Be to, vieno gyvūno paženklinti neužtenka, jei augintinis atsivestų palikuonių, jiems taip pat tektų privalomai diegti mikroschemas“, – sako K. Daukšys.

Jis taip pat primena, kad Seimas po pateikimo yra pritaręs ir kitam Darbo partijos frakcijos įstatymo projektui, kuriuo siūloma Vyriausybei pavesti parengti gyvūnų kastracijos ir sterilizacijos programą bei numatyti lėšas jos įgyvendinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.