Pailginti gyvenimą 7 metais lengviau, nei jums atrodo

Norite gyventi bent septyneriais metais ilgiau? Tai lengviau, nei manote. Mokslininkai nustatė, kad kasdien bent 25 minutes skirdami pasivaikščiojimui jūs galite gyventi keleriais metais ilgiau, nei vidutiniškai.

Įsigiję šunį pradėsite daugiau vaikščioti, o tai pristabdys senėjimo porcesus.<br>123rf nuotr.
Įsigiję šunį pradėsite daugiau vaikščioti, o tai pristabdys senėjimo porcesus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2016, 4:30 PM, atnaujinta May 16, 2017, 1:08 AM

Maždaug po tiek dukart per dieną su savo augintiniais vaikšto šunų šeimininkai. Prieš kelerius metus atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad gyvūnų mylėtojai su savo augintiniais dukart per dieną vaikšto po 24 minutes. Per savaitę tai sudaro 5 valandas ir 38 minutes pasivaikščiojimų gryname ore.

Dar daugiau, kaip rašo interneto dienraštis „The Telegraph„, vidutiniškai šunų šeimininkai kas savaitę savo augintinius išveda ilgesniems, nei įprasta, pasivaikščiojimams. Taigi, vidutiniškai per savaitę jų pasivaikščiojimo laikas pailgėja dar 2 valandomis ir 33 minutėmis.

O štai tie, kurie šuns neturi, per savaitę praleidžia vidutiniškai vos 1 val. ir 20 min. mankštindamiesi – eidami į sporto salę, pasivaikščioti arba bėgiodami. Dar blogiau, kone pusė (47 proc.) žmonių, neturinčių šunų, prisipažįsta, kad jie apskritai niekaip nesimankština.

Bet grįžkime prie to, kaip vaikščiojimas prailgina gyvenimą. Ištyrus į šeštą-septintą dešimtį įkopusius asmenis paaiškėjo, kad tiems, kuri vaikščioja mažiausiai po 25 min. per dieną, perpus sumažėja rizika mirti nuo širdies smūgio, palyginti su tais, kurie to nedaro.

Saro krašto universiteto Vokietijoje atlikto tyrimo metu buvo ištirti ir 69 sveiki nerūkantys 30-60 metų amžiaus asmenys, kurie prieš tai reguliariai nesimankštindavo.

Tyrimų dalyvių buvo paprašyta šešis mėnesius kasdien užsiimti skirtingo tipo fizine veikla: nuo paprasčiausios aerobikos iki labai intensyvių jėgos treniruočių. Šio tyrimo metu buvo stebimi tirtų asmenų kraujo duomenys, kurie leido pamatuoti telomerazės aktyvumą ir senimo sumažėjimą. Tai – du pagrindiniai kraujo ląstelių senėjimo indikatoriai.

Atlikę tyrimą mokslininkai pastebėjo, kad kasdieninė mankšta sulėtina senėjimo procesus, rašoma interneto puslapyje „Mother Nature Network„.

Pristatę savo atradimus Europos kardiologų draugijos konferencijoje tyrėjai padarė išvadas, kad tie, kurie kasdien mankštinasi, gali prailginti savo gyvenimą keleriais metais. Be to, kaip jie pažymėjo, niekuomet nevėlu pakeisti gyvenimo būdą ir pradėti sportuoti.

Net ir niekada nesportavusi septyniasdešimtmetė, pradėjusi kasdien vaikščioti bent po 25 minutes, gali smarkiai pagerinti savo fizinę ir psichinę sveikatą.

Tad jeigu iki šiol abejojote, ar verta įsigyti šunį, šios naujienos jums turėtų padėti apsispręsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.