Praviras langas – mirtini spąstai augintiniui

Palikę pravirą langą vieno kačiuko šeimininkai nesitikėjo, kad jų augintiniui jis gali tapti mirtinais spąstais.

Užstrigusiam kačiukui (apibraukta) moteris bandė padėti, kviesdama gelbėtojus, bet siųsti ugniagesius neskubėta.<br>lrytas.lt fotomontažas
Užstrigusiam kačiukui (apibraukta) moteris bandė padėti, kviesdama gelbėtojus, bet siųsti ugniagesius neskubėta.<br>lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Parniavskaja

Sep 13, 2016, 3:14 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:59 AM

Bandydamas išlipti pro plastikinio lango plyšį kačiukas iškišo galvytę ir užstrigęs ties kaklu nebegalėjo pajudėti nei pirmyn, nei atgal, taigi pasismaugė ir nugaišo.

Ši liūdna istorija įvyko sekmadienį Vilniuje, Geležinio vilko gatvėje.

Besikankinantį, bet dar gyvą katinuką pastebėjo viena moteris ir pabandė jam padėti.

Kol gyvūnas dar buvo gyvas, moteris paskambino bendruoju pagalbos numeriu 112 ir papasakojo visą situaciją.

Tačiau jai buvo atsakyta, kad priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai nesiunčiami gelbėti gyvūnų, kai į juos kreipiasi gyventojai. Dėl to visų pirma pasiūlė kreiptis į gyvūnų globos organizacijas ir padiktavo trijų organizacijų telefonų numerius.

Be to, nelaimės liudininkei buvo paaiškinta, kad ugniagesius vaduoti katinėlio jie galės siųsti tik tada, jei su bendrosios pagalbos centru susisieks gyvūnų globos organizacija.

„Kadangi buvo sekmadienis, tai iš karto niekam neprisiskambinau. Kai vieniems priskambinau, buvo paaiškinta, kad reikia skambinti Vilniaus globos tarnyboms, o ne jiems. Vėliau, paskambinus kitu duotu numeriu, gal po kokių maždaug 15–20 minučių man buvo perskambinta, bet padėti buvo jau per vėlu“, – apgailestavo liudininkė.

Baisias kančias patyrusio kačiuko išgelbėti nepavyko – jis nugaišo.

Vėliau, kaip teigė moteris, ji vėl paskambino bendruoju pagalbos telefonu 112 ir tikėjosi, kad pavyks gelbėtojus įkalbėti nuimti negyvą kačiuką ir be gyvūnų globos asociacijos tarnybų įsikišimo. Tačiau jai vėl atsakyta, kad gaisrininkų į įvykio vietą nesiųs.

Pasak liudininkės, lango rėme užstrigęs kačiukas kankinosi maždaug 20 minučių.

Portalas lrytas.lt susisiekė su Jelena Montviliene, laikinai einančia Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininkės pareigas ir paklausė, kodėl tarnyba nesureagavo į moters skambutį ir leido, kad katinas baisiai nusikankintų.

Pašnekovė paaiškino: “Mes turime mechanizmą, kada siunčiame priešgaisrines gelbėjimo pajėgas gelbėti gyvūnams. Numatyta tai daryti vieninteliu atveju, kuomet apie gyvūną, kuriam reikalinga pagalba, mums praneša gyvūnų globos organizacijos.

Šiuo atveju gyventojų pranešimų mes nepriiminėjame. Paprastai priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos gelbėja žmonių gyvybes ir turtą“.

Gyvūnų globos organizacijos „Gyvybės vagonėliai“ atstovai socialiniame tinkle „Facebook“ piktinosi, kad ugniagesiai laiku nesureagavo į pagalbos šauksmą ir leido katinėliui nusigaluoti. Jie teigė, kad be ugniagesių pagalbos patys gyvūno nebūtų išgelbėję, nes neturi jokių specialių priemonių pasiekti 4-tą aukštą.

Tačiau, pasak J.Montvilienės, gyvūnų globos organizacijos irgi turi specialias priemones gyvūnams gelbėti. O jeigu reikalingų priemonių ar įrangos nėra, reikėtų paskambinti telefonu 112.

„Bet šiuo atveju prašymo iš gyvūnų globėjų nebuvo“, – pastebėjo pašnekovė. 

Belieka portalo lrytas.lt skaitytojus įspėti su gyvūnais elgtis atsakingiau ir išeinant iš namų nepamiršti uždaryti langų, kad panaši situacija nepasikartotų. Katės yra smalsūs gyvūnai ir panašios situacijos nutinka neretai.

Jei pastebėtumėte į panašią nelaimę pakliuvusį gyvūną, neskubėkite skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112, bet pirmiausia susisiekite su vietos gyvūnų globos organizacija (jų numerius galite rasti čia), kad jie iškviestų gelbėtojus, jei reikės.

Taip neprarasite brangaus laiko. Juk kiekviena sekundė yra svarbi norint išgelbėti gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.