Štai kuo rizikuojate, šerdami savo augintinį žalia mėsa

Dažnas, norintis, kad jo šuo ar katė būtų sveiki, šeria savo augintinius ne tik jiems specialiai skirtais konservais ar sausu maistu, bet ir žalia mėsa, nes tai – „taip natūralu“, nes „taip maitinosi laukiniai jų protėviai“.

 Dauguma žmonių mano, kad žalia mėsa yra pats geriausias maistas katei ar šuniui, bet mokslininkai su tuo nesutinka.<br> 123rf.com nuotr. 
 Dauguma žmonių mano, kad žalia mėsa yra pats geriausias maistas katei ar šuniui, bet mokslininkai su tuo nesutinka.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2018, 5:35 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 6:53 AM

Tačiau panašu, kad mokslininkai tam gali ir nepritarti.

Olandų tyrėjai ištyrė gausybę gyvūnų maisto, kurio pagrindą sudaro žalia mėsa, ir padarė išvadą, kad taip šeriami augintiniai ypač rizikuoja užsikrėsti pavojingomis ligomis.

„Teiginiai, kad šerti gyvūnus maistu, kurio pagrindą sudaro žalia mėsa yra naudinga, yra niekuo nepagrįsti. Jokie tyrimai nepagrindžia tokių įsitikinimų“, – rašo tyrimų autoriai.

Utrechto universiteto mokslininkų komanda, kuriai vadovavo Paulas Overgaauwas, 35 gyvūnams skirtuose Olandijoje parduodamose produktuose, kurių pagrindą sudaro žalia mėsa, ieškojo keturių tipų bakterijų ir dviejų tipų parazitų.

Jie aptiko daugybę ligų sukėlėjų, kurie gali būti pavojingi ne tik naminiams gyvūnėliams, bet ir žmonėms bei ūkiniams gyvūnams.

Penkiolikoje produktų buvo aptikta grėsmingųjų listerijų, aštuoniuose – E. coli, o septyniuose – bent po vieną salmonelių rūšį.

Maža to, aštuoniuose produktuose buvo sakocistų parazitų, o dviejose – katėms pavojingų toksoplazmų.

Mokslininkų komanda nurodė, kad dėl palyginti mažų maisto pavyzdžių dydžių nebuvo galima tiksliai nustatyti, kokie tiksliai pavojai gresia jūsų gyvūnui, jei pirksite jam žalios mėsos pagrindu pagamintų produktų.

Tačiau iš tyrimų aiškėja, kad daugybė žalios mėsos produktų gali turėti vieną ar daugiau ligos sukėlėjų.

„Šviežia, nešaldyta mėsa paremtas maistas gali sukelti infekcijas ir ligas ne tik augintiniams, bet taip pat kelti grėsmę visuomenės sveikatai ir ūkio gyvūnams, nes ligų sukėlėjai gali pasklisti į aplinką“, – padarė išvadą tyrėjai.

Saugesnė gali būti nebent žmonių vartojimui skirta žalia mėsa, nes jai paprastai taikomi griežtesni reikalavimai, nei žaliai mėsai, kuri yra skirta naminiams gyvūnėliams.

Be to, priklausomai nuo šalies įstatymų, konservantai, naudojami siekiant išsaugoti mėsos šviežumą, gyvūnų maiste gali būti tinkamai nepažymėti ir nuodingi tiek šunims, tiek katėms.

Šio olandų tyrimo rezultatai buvo paskelbti moksliniame žurnale „Vet Record“.

Taigi nėra jokių įrodymų, parodančių, kad žalia mėsa gali būti kažkuo geresnė už gyvūnams skirtus konservus ar sausą maistą.

Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad šunys, ėdantys maistą, kurio pagrindą sudaro žalia mėsa, rizikuoja susirgti hipertiroidizmu, turėti netinkamą maistinių medžiagų pusiausvyrą ir susidurti su parazitais ir ligų sukėlėjais, rašoma interneto svetainėje „Science Alert“.

Taigi, net jeigu jums atrodo, kad keistai kvepiantis konservuotas gyvūnų maistas jūsų pūkuotam draugui yra mažiau naudingas, išties tai greičiausiai yra vienas geriausių variantų, kuo juos šerti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.