Įspėjo nešerti šunų žalia vištiena. Gresia skaudžios pasekmės

Leidžiate savo šuniui pasilepinti kąsneliu nevirtos vištienos? Verčiau taip nedarykite. 

 Verčiau šuniui žalios vištienos neduokite. <br> 123rf.com nuotr.
 Verčiau šuniui žalios vištienos neduokite. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2018, 4:42 PM

Grupė tyrėjų iš Melburno, Australijos, įspėjo, kad žalia vištiena gali pakenkti keturkojo sveikatai.

Werribee universitetinėje gyvūnų ligoninėje atliktas tyrimas parodė, kad šunims žalia vištiena padidina riziką susirgti ūminiu demielinizuojantiu poliradikuloneuritu.

Tiksli šios šunims pasireiškiančios ligos priežastis iki šiol gydytojams buvo nežinoma, kol naujausias tyrimas neparodė, kad tarp didžiausių rizikos veiksnių yra žalia vištiena, ypač vištų kakleliai.

Kaip skelbia „9 News“ interneto svetainė, tyrimo rezultatai rodo, kad rizika susirgti mirtimi galinčia pasibaigti liga net 70 proc. padidėja tiems šunims, kurie buvo šerti žalia vištiena.

Žalioje vištienoje yra kampilobakterijų, kurios 40 proc. žmonių galimai sukelia Guillain-Barre sindromą, sietiną su šunims pasireiškiančiu ūminiu demielinizuojantiu poliradikuloneuritu.

Vyriausiasis  tyrėjas daktaras Matthiasas le Chevoiras ir jo komanda iš Melburno universiteto Werribee gyvūnų ligoninės ištyrė 27 šunų, kuriems pasireiškė ūminio demielinizuojantio poliradikuloneurito požymiai, mitybą.

Palyginę rezultatus su kontrolinės šunų, kurie neturėjo minėtosios ligos, grupės rezultatais, jie pastebėjo, kad greičiausiai būtent kampilobakterijos sukėlė imuninės sistemos sutrikimus ir paralyžių.

Ūminis demielinizuojantis poliradikuloneuritas šunims gali būti mirtinas. O tiems, kurie išgyvena, prireikia ilgo gydymo. 

Ūminis demielinizuojantis poliradikuloneuritas yra nervų liga, lemianti staigų paralyžių ir imuniteto sunaikinimą.

Dėl ligos pasireiškia užpakalinių šuns kojų silpnumas, kuris greitai gali persiduoti ir priekinėms letenoms, kaklui, galvai ar snukiui.

Daktaras M. le Cheboiras rekomendavo šunis verčiau šerti įprastu šunų mistu ir, kol neatlikta daugiau tyrimų, vengti jiems duoti žalios mėsos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.