Patarė, ką daryti, kad katė nesiaubtų namų: sveiki išliks ir baldai, ir augalai

Ar gali būti tvarkingi ir gražūs namai, kai juose apsigyvena gyvūnas, turintis nežabotą temperamentą, gebantis bet kur užlipti ar užšokti, mėgstantis pasikapstyti ir pasidraskyti? Klausiama LRT TELEVIZIJOS laidoje „Mūsų gyvūnai“. Dizainerė Lina Kalinauskaitė-Forsman ir kačių veisėja Dovilė Intienė sako „tikrai taip“ ir pataria, ką daryti, kad katės nedraskytų užuolaidų ir baldų, nesikapstytų vazonuose ir neėstų gėlių.

Daugelis kačių augintojų klausia, ką daryti, kai katinas drasko minkštus baldus.<br> 123rf nuotr. 
Daugelis kačių augintojų klausia, ką daryti, kai katinas drasko minkštus baldus.<br> 123rf nuotr. 
Daugelis kačių augintojų klausia, ką daryti, kai katinas drasko minkštus baldus.<br> 123rf nuotr. 
Daugelis kačių augintojų klausia, ką daryti, kai katinas drasko minkštus baldus.<br> 123rf nuotr. 
Jei gyvūnas vis tiek kapstosi gėlių vazone, patikrinkite kraiko dėžutę – galbūt dažniau reikėtų keisti jos turinį.<br> 123rf nuotr. 
Jei gyvūnas vis tiek kapstosi gėlių vazone, patikrinkite kraiko dėžutę – galbūt dažniau reikėtų keisti jos turinį.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 11:33 AM

Namų apžiūra

„Sakoma, kad mes gyvename pas kates ir katinus, o ne jie pas mus, – juokiasi dizainerė Lina Kalinauskaitė-Forsman. – Bet visų pirma namuose gyvename mes ir namus kuriame sau. Gyvūnai, žinoma, kaip ir vaikai, primeta namams pokyčių, bet tikrai ne tokių, kad savo teritoriją visiškai pertvarkytume ir apkrautume įvairiomis katėms skirtomis žaidimo priemonėmis ar įrenginiais.“

Dizainerės namuose dabar laksto smagus Bombėjaus veislės kačiukas, lauktas net pusantrų metų, tad laiko pasiruošti ir viską apgalvoti turėta daug. L. Kalinauskaitei-Forsman buvo svarbu, kad namuose gyvūnas būtų saugus. Be to, svarbu atkreipti dėmesį į interjero detales, kurias gyvūnas gali tyčia ar netyčia sunaikinti: būtina patikrinti daiktus, kurie stovi lentynose ar ant spintelių, kad katė nenumestų, nesudaužytų.

Galbūt lengvai dūžtančius galima padėti saugiau. Vazas, į kurias merkiamos gėlės, statyti vidury stalo ir būtų puiku, jeigu jos būtų sunkesnės, kad gyvūnas stumtelėjęs lengvai neapverstų – juk katės kartais mėgsta iš vazų atsigerti vandens. Tačiau pašnekovė pabrėžia, kad nereikėtų namų „išvalyti“ taip, kad šie panašėtų į gyvūnų žaidimo aikštelę.

Kaip apsaugoti baldus?

Daugelis kačių augintojų klausia, ką daryti, kai katinas drasko minkštus baldus. Kai, pavyzdžiui, naujos prabangios sofos oda, pažaidus katinėliui, tarsi nusėjama mažomis skylutėmis, o fotelio ištaigingo audinio apmušalai tampa panašūs į nudriskusį megztinį.

„Baldų audiniai – didžiausias iššūkis kačių mylėtojams, – sako L. Kalinauskaitė-Forsman. – Pirmiausia reikėtų pasirūpinti geromis draskyklėmis, galbūt namuose turėti jų kelias. Žmonės dažnai renkasi minkštus baldus, aptrauktus oda, nes tai labai praktiška, juk oda greitai nesusidėvi ir lengvai valoma. Tačiau, kai namuose yra katė, tokie baldai netinkami, nes gyvūnas savo aštriais nagučiais lengvai pažeidžia odos vientisumą.“

Šiuolaikinis audinys gali būti labai tvirtas ir įvairios sudėties: tiek sintetinio, tiek natūralaus, tiek mišraus pluošto. Labai svarbu audinio stiprumas. Šiandien modernių raštų audiniai gaminami ne tik gražūs, bet ir tvirti. Audinio stiprumas matuojamas vadinamuoju Martindeilo testu.

Kiekvienas kokybiškas audinys yra testuojamas ir jo pristatyme nurodomi tikslūs testo duomenys, išreikšti skaičiais. Audinio tvirtumas (arba atsparumas dėvėjimuisi) yra nustatomas pasaulyje pripažintu audinio trinties testu, kuris atliekamas nepriklausomose laboratorijose. Audinio pavyzdį prispaudžia metaliniais diskais ir nustatytu greičiu trina sukamaisiais judesiais tol, kol nutrūksta bent du siūlai.

Specialistai sako, kad buitiniam naudojimui arba turint gyvūnų rekomenduojama, kad Martindeilo testo duomenys būtų apie 30 tūkst. Tai reiškia, kad, 30 tūkst. kartų perbraukus per audinį, jis nepakis. Kuo skaičius didesnis, tuo audinys atsparesnis. Taip pat reikia atkreipti dėmesį į audimo būdą, kad būtų kuo tvirčiau suaustas, nebūtų kilpelių, nes kilpinį audinį lengva išdraskyti.

Jei drasko užuolaidas

Kitas kačių mėgstamas objektas – užuolaidos. Už jų katės mėgsta pasislėpti. Kačių veisėja Dovilė Intienė sako, kad taip katės jaučiasi saugesnės, nes tarsi susimažina namų erdvę. Tiesa, yra ir tokių žvitriaakių, kurios, lyg prisiminusios savo laukinę prigimtį ar giminystę su tigrais, bando laipioti užuolaidomis.

Žinoma, tam tinkamiausios dieninės ir nėriniuotos uždangos. Juk už raštuoto ir reto audinio užsikabinti nagučiais lengviau. L. Kalinauskaitė-Forsman pataria atsisakyti dieninių užuolaidų, nes šios nėra būtinos. Interjeras dėl to nenukenčia. Jei vis dėl to nusprendėte šias užuolaidas kabinti, nelieka nieko kito, kaip kačiuką auklėti ir neleisti ant jų lipti.

Pasak dizainerės, kuriant namų interjerą nereikėtų varžyti savo sumanymų. Jei norisi baltos sofos, pirkite ją. Tik turite žinoti, kad teks dažnai ją valyti. Gražūs daiktai namus daro jaukesnius, mielesnius mums.

Tiesa, kai namuose yra gyvūnas, kai kurie buitiniai įrenginiai neišvengiami. Pavyzdžiui, viena svarbiausių katės inventoriaus detalių – kraiko dėžutė. Ji irgi galėtų būti priderinta prie namų. Kai kurie pataria kraiko dėžutę laikyti lengvai valomoje vietoje – vonios ar tualeto kambaryje.

Be to, kraiko dėžutė visada turi būti lengvai pasiekiama – ko nepasakysi apie patalpas, į kurias patenkame atidarę duris. Gyvūnas dažniausiai to nesugeba. O mes įpratę paskui save uždaryti tualeto ar vonios duris. Todėl geriausia kraiko dėžutę pastatyti kitoje ūkinės veiklos zonoje – koridoriuje. Ir, žinoma, idealu, jei ji bus uždara – tada gyvūnas į ją patenka lengvai, bet kapstydamasis neteršia namų.

Jei kapstosi vazone

Ir visgi, jei gyvūnas vis tiek kapstosi gėlių vazone, patikrinkite kraiko dėžutę – galbūt dažniau reikėtų keisti jos turinį. Jeigu ji nešvari, katinas ieškos „smėliuko“ vazone. O jei dėžutė visada laiku valoma ir lengvai pasiekiama, bet katinas vis vien per daug domisi vazonais, sukurkite kliūčių.

Kačių augintoja ir veisėja D. Intienė pataria naudoti dantų krapštukus. Juos susmaigsčius į žemes aplink augalą, katei bus sunku ten patekti ir ji nelįs. Tiesa, reikia žinoti, kad ne visoms katėms tai veikia. Kartais jos tai priima kaip naują žaidimą ir neskubėdamos pagaliukus iškrapšto bei mielai su jais žaidžia.

Taip pat katino dėmesį pritrauksite, jei į vazonus pridėsite dekoratyvinių akmenukų, kriauklių ar įsmeigsite dekoracijų. Katinai tikrai parodys šioms detalėms dėmesį.

Jei su smeigtukais augalo apsaugoti nepavyktų, galima išbandyti kitą būdą – citrusinius vaisius. Pasirodo, katės genetiškai netoleruoja citrusinių vaisių kvapo. Paimkite citriną, apelsiną ar greipfrutą ir patarkuokite žievelės. Tada nedidelį kiekį pabarstykite vazone.

Arba galima aplesiną ar citriną perpjauti pusiau, išskobti ir pribėrus kavos pastatyti į vazoną. Tai kates irgi atbaido. Vienos katės atpranta iš karto, kitoms reikia daugiau laiko. Jei matote, kad katė vis tiek eina, lenda ir krapšto vazoną, po kurio laiko vėl pabarstykite žievelių. Tikrai turėtų padėti.

Jei graužia augalus

Daugelis šeimininkų skundžiasi nugraužtais naminiais augalais. Nieko baisaus, jei katinai lauke pakramto žolės, tačiau jei kramto ir skabo auginamų vazonuose gėlių lapus, to leisti negalima, nes gyvūnas gali apsinuodyti.

Specialistai sako, kad dažniausiai katės apsinuodija paragavusios skintų gėlių, tokių kaip tulpės, narcizai, pakalnutės, gvazdikai. Pavojingi ir visi lelijinių šeimos augalai. Jei katė ima vemti, būtina gyvūną stebėti. Vienkartinė tokia būklė – nieko baisaus, taip organizmas išsivalo. Tačiau, jei prisiėdęs augalų katinas tampa apatiškas, neėda įprasto ėdalo – tai jau pavojaus ženklai. O jei pradeda viduriuoti, nedelsiant reikėtų kreiptis į veterinarijos gydytoją.

Vienas iš būdų atpratinti katiną graužti įvairius naminius augalus – pasiūlyti specialios žolės, kuri šiems gyvūnams labai patinka, yra nekenksminga ir net pavadinta jų garbei! Tai gerai žinomas gėlynus puošiantis augalas katžolė. Šio augalo, sudaiginto indeliuose arba džiovinto, galima įsigyti specializuotose parduotuvėse. Tai pat galima nusipirkti katžolės sėklų.

Katės žino, kur gražu, švaru ir jauku

Mūsų kalbintos specialistės siūlo saugoti ir rūpintis savo žaviaisiais tigrų giminaičiais, tačiau kartu nepamiršti namų estetikos, kurią kuriant reikia galvoti apie save ir savo namiškius. Namai turi gyventi savo gyvenimą. Daiktai turi tarnauti mums, o ne mes daiktams. Atrodo, katės tai žino. Todėl jos nesikuklindamos pasirenka minkščiausią ir švelniausią sofą, šilčiausią vietą. Įsitaiso ten, kur švaru, gražu ir saugu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.