Įvardijo 15 šunų veislių, galinčių pridaryti daugiausiai nuostolių

Ne vien tik dideli šunys reiškia dideles finansines išlaidas. Kai kurių mažų veislių šuniukai gali padaryti nemenkų nuostolių, ypač kai imasi niokoti daiktus, kurių niokoti jam šiukštu nevalia, ir apskritai – elgiasi ne taip, kaip dera elgtis gerai išauklėtiems naminiams gyvūnams.

Įvardijo 15 šunų veislių, galinčių pridaryti daugiausiai nuostolių.<br>123rf nuotr.
Įvardijo 15 šunų veislių, galinčių pridaryti daugiausiai nuostolių.<br>123rf nuotr.
Biglis.<br>123rf nuotr.
Biglis.<br>123rf nuotr.
Biglis.<br>123rf nuotr.
Biglis.<br>123rf nuotr.
Vokiečių dogas<br>lrytas.lt
Vokiečių dogas<br>lrytas.lt
Vokiečių dogas<br>lrytas.lt
Vokiečių dogas<br>lrytas.lt
Vokiečių dogas<br>lrytas.lt
Vokiečių dogas<br>lrytas.lt
Bigliai.<br>123rf nuotr.
Bigliai.<br>123rf nuotr.
Bokseris<br>lrytas.lt
Bokseris<br>lrytas.lt
Vokiečių dogas<br>lrytas.lt
Vokiečių dogas<br>lrytas.lt
Bokseris<br>lrytas.lt
Bokseris<br>lrytas.lt
Dobermanas.
Dobermanas.
Dobermanas.
Dobermanas.
Buldogas.
Buldogas.
Anglų buldogas.<br>123rf.com nuotr.
Anglų buldogas.<br>123rf.com nuotr.
Pran­cū­zų bul­do­gė.<br>S.Gudžiūnas
Pran­cū­zų bul­do­gė.<br>S.Gudžiūnas
Buldogas.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Buldogas.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Anglų buldogas.<br>Instagram
Anglų buldogas.<br>Instagram
Prancūzų buldogai<br>Scanpix nuotr.
Prancūzų buldogai<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (18)

Lrytas.lt

Feb 1, 2019, 11:35 AM

Svetainėje cheatsheet.com pateikiamas sąrašas šunų veislių, kurios, remiantis matematiniais skaičiavimais, atneša daugiausia nuostolių.

Jei jūsų šuns elgesys iš principo destruktyvus, veikiausiai jums reguliariai tenka neplanuotai pakratyti piniginę. Apgraužti baldai, kiauri batai, sugadinti kilimai ir išknisti vazonai... Grynas nuostolis.

Svetainėje cheatsheet.com pateikiamas sąrašas šunų veislių, kurios, remiantis matematiniais skaičiavimais, atneša daugiausia nuostolių. Veislės vardijamos pradedant tomis, kurių atstovų padaroma žala – didžiausia.

1. Vokiečių dogai

Vokiečių dogai – vieni didžiausių šunų pasaulyje. Ir nors garsėja kaip geraširdžiai milžinai, destruktyviąją pusę jie taip pat turi.

Vokiečių dogai nemėgsta būti paliekami vieni – būtent tokiomis aplinkybėmis jie pri(si)daro problemų. Tiesa, nuostolinga gali būti ne tik šuns emocinė būsena, bet ir jo dydis. Juk dogas namuose – tai, kaip anglai sako, tarsi bulius indų parduotuvėje.

2. Čihuahua

Šie mažulyčiai dailūs šunyčiai – kaip reta bjaurūs graužikai. Kilimai, patiesalai, drabužiai, batai – niekas nepraslys pro šių mažų velniūkščių narsus. Kodėl čihuahua graužia viską iš eilės, priežasčių yra įvairių: kartais jie pernelyg trykšta energija, kartais jiems tiesiog nuobodu, kartais liūdna, kai lieka vieni, o kartais – paprasčiausiai nelaiko nervai.

Jei jau pasirinkote laikyti šios veislės šunį, apsirūpinkite reikalingu inventoriumi: visokiais garsus leidžiančiais žaisliukais, dresūrai skirtais įrankiais, kramtukais ir pan. Gal bent tai padės išvengti didelių nuostolių.

3. Mastifai

Vienas iš užsiėmimų, kuriuos mastifai mėgsta labiausiai, – knisti. Bėda tik ta, kad jiems nesvarbu, ką ir kur knisti. Taigi jei nesuteiksite jiems galimybės pasiknisti kieme, jie ras kur pasiknisti ir namuose.

Šiems šunims reikia daug judėti ir žaisti – priešingu atveju jie nuobodžiaus ir elgsis destruktyviai. Maža to, mastifai daug seilėjasi, o tai jau savaime reiškia, kad nuostolių namuose gali nepavykti išvengti. Dar negana? Jie pastoviai gadina orą.

4. Basethaundai

Šie liūdnos išvaizdos nulėpausiai – tai dar viena veislė, kurios atstovų vienų namuose geriau nepalikti, nebent nuostoliai jums nesvarbu. Turėkite omeny, kad basethaundai (ypač – patinai) sunkiai įpranta gamtinius reikalus atlikti lauke, taigi su savo kilimais galite atsisveikinti iš anksto.

Labai tikėtina, kad paliktas vienas namuose basethaundas ne tik kauks, bet ir apgrauš viską, kas pasitaikys akiratyje. Be to, šie šunys irgi mėgsta knistis žemėje, taigi patartina iš anksto pasirūpinti vieta, kurioje jie galėtų esant reikalui šį savo pašaukimą realizuoti.

5. Vipetai

Vipetai gali būti ir šelmiški, ir kartu destruktyvūs. Jų asmeniniu įsitikinimu, jų vieta – ne po baldais ar šalia jų, o ant jų. Kadangi vipetai – atletiški šunys, labai svarbu sudaryti jiems sąlygas kasdien gerai išsilakstyti. Gerai pasportavę, jie bus ramūs ir tylūs šuneliai.

6. Anglų seteriai

Svarstantiems įsigyti anglų seterį būtina žinoti: šios veislės šunų jokiais būdais negalima palikti vienų visą dieną. Be žmogaus ar kito gyvūno kompanijos jie už savo elgesį neatsako. Be perstojo lodami ir viską iš eilės grauždami, šie šunys gali bet ką įvaryti į neviltį. Negana to, jie gausiai šeriasi ir nevengia gamtinių reikalų atlikti neišeidami iš namų.

7. Buldogai

Buldogams irgi nepatinka namuose būti vieniems. Likę vieni, jie linkę daryti nusikaltimus. Šios veislės šunys sunkiai pakelia karštį. Jei lauke karšta, buldogą geriau parsivesti į namus ir, žinoma, nepalikti jo ten vieno. Meilės ir dėmesio buldogams niekada nebūna per daug.

8. Taksai

Ir kas galėtų pagalvoti, kad šie mieli dešrelę primenantys šuniukai sugeba apversti namus aukštyn kojom? Šie šunys yra genetiškai užprogramuoti viską knisti ir graužti. Taksai turi itin daug energijos, kuri, jei nepanaudojama kryptingai, gali labai greitai virsti destruktyvia.

Net jeigu suteikiate savo taksui galimybę žaisti ir siautėti tiek, kiek jis pageidauja, vis tiek vertėtų pasikonsultuoti su šunų dresuotoju dėl to, kaip elgtis, kad šuo namuose nesukeltų chaoso.

9. Bokseriai

Bokseriai yra ganėtinai užsispyrę šunys, ir šiam jų užsispyrimui įveikti gali prireikti nemažų pastangų. Kad šuo per dieną nenuobodžiautų ir nepradėtų nerimauti ištiktas atskirties jausmo, jam būtina rasti užsiėmimą.

Priešingu atveju rizikuojate nebeatpažinti namų. Bokseriai – gyvybingi, žaismingi šunys, todėl jei jau nusprendėte laikyti bokserį, savo statulėlių kolekciją verčiau užkelkite kuo aukščiau.

10. Bigliai

Bigliai garsėja pomėgiu gerai užkrimsti, taigi jei namuose apsigyveno biglis, jokiais būdais nebenuleiskite akių nuo savo šiukšliadėžės... ir lėkštės. Nesumanykite palikti biglio lauke vieno: jis greičiausiai be perstojo kauks ir viską aplinkui išknis.

Šie šunys – didūs tyrinėtojai ir pėdsekiai – turi pastoviai turėti veiklos. Kad nenutuktų ir, beje, kad sudegintų susikaupusią destruktyvią energiją, jiems būtina nuolat treniruotis.

11. Greihaundai

Greihaundai – tikri lenktynininkai. Jiems puikia sekasi vaikytis kates ir kitus, mažesnius už save, šunis. Jei be greihaundo laikote dar ir ką nors iš tokių, destrukcija namuose praktiškai garantuota.

Norėdami apsaugoti namus nuo netvarkos, kurią gali sukelti jūsų augintinis, sudarykite jam sąlygas savo energiją išlieti kitur. Jei pasitaiko, kad valandai ar dviem tenka palikti greihaundą vieną namuose, pamąstykite apie galimybę įrengti jam narvą.

12. Dalmatinai

Dalmatinai – tai dar viena veislė, kurios atstovai, jei negauna progos išsilakstyti, neturi kur padėti energijos. Tiksliau, turi, bet jums tai nepatiks. Dalmatinai, galima sakyti, išvesti tam, kad lydėdami karietas galėtų nubėgti didelius atstumus ir tiesiog gražiai atrodytų, taigi jų energija liejasi per kraštus.

Jei nesudarysite savo dalmatinui sąlygų kasdien kaip reikiant palakstyti, jam gali pasidaryti nuobodu ir jis gali pradėti elgtis destruktyviai. Šie šunys, kaip ir daugelis kitų, nemėgsta vienatvės, todėl jei visą dieną dirbate ir nebūnate namuose, verčiau pagalvokite apie kitos veislės augintinį.

13. Dobermanai pinčeriai

Dobermanai pinčeriai – labai energingi. Tam, kad nepradėtų elgtis netinkamai, jiems reikia leisti išties daug treniruotis. Dar labai svarbu užtikrinti šiems šunims užsiėmimų įvairovę: dobermanai labai protingi ir veiklūs, ir monotonija jiems toli gražu ne prie širdies.

Dobermanų veislės šunys geriausiai jaučiasi darbuodamiesi ir mokydamiesi naujų užduočių. Jiems reikalinga pastovi psichinė stimuliacija. Jei esate dobermano šeimininkas, užrašykite savo augintinį į vikrumo varžybas arba leiskite jam bėgti šalia, kai važiuojate dviračiu – tikrai neatsiliks nė per plauką.

14. Rotveileriai

Rotveileriai garsėja kaip nepataisomi daiktų niokotojai. Šios veislės atstovai mėgsta tyrinėti aplinką, ir būtent šių tyrinėjimų metu jie atranda ką sugraužti. Graužti įvairius objektus jie įninka ir tada, kai jiems nuobodu arba neramu, taip pat ištikus stresui.

Pasirūpinkite, kad jūsų rotveileriui netrūktų fizinės veiklos, ir nepalikite jo vieno ilgam. Žaiskite su juo mesk–atnešk ir virvės traukimą. Jei jūsų šuo turės ką pagraužti (kaulą ar pan.) ir su kuo pažaisti, gal ir pavyks išsaugoti baldus.

15. Borderkoliai

Bet kurios veislės šuo gali pradėti elgtis destruktyviai, jei jam nuobodu, jei jis nėra prižiūrimas ir jei neturi sąlygų išsidūkti. Tačiau borderkolių destruktyvus potencialas, palyginti su kitais šunimis, – dešimteriopai didesnis.

Šiems pašėlusiai sumaniems šunims būtina duoti darbo – net jei tai bus kamuoliuko gaudymas, – kitaip jūsų daiktams ir baldams, kaip sakoma, „viso gero“. Jei jums reikalingas toks šuo, kuris meiliai sėdėtų su jumis ant sofutės ir kartu žiūrėtų televizorių, borderkolis – ne jums.

Pabandykite jį ilgiau palaikyti uždarytą namuose ir turėsite ištisai lojantį, viskuo nepatenkintą, tikrą chaosą keliantį šunį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?