Šią klaidą daro dažnas lietuvis: tai augintiniui baigiasi sunkiomis ligomis, užsikrėsti gali ir šeimininkas

Daugelis žmonių linkę manyti, kad šunys „iš prigimties“ pasižymi nemaloniu kvapu iš nasrų, tačiau iš tikrųjų jis atsiranda dėl burnos higienos stokos. Tačiau veterinarai primena, kad elementari higiena padėtų išvengti ne tik nemalonaus burnos kvapo, dantų apnašų, dantų iškritimo, bet ir, infekcijai patekus į organizmą, tokių organų, kaip inkstų, kepenų, širdies ligų.

Mažų veislių šunys turi didesnį polinkį sirgti dantų ligomis, jiems greičiau atsiranda dantų apnašos. Deja, ne visi šeimininkai žino, kaip savo augintiniui galima padėti.<br>123rf nuotr.
Mažų veislių šunys turi didesnį polinkį sirgti dantų ligomis, jiems greičiau atsiranda dantų apnašos. Deja, ne visi šeimininkai žino, kaip savo augintiniui galima padėti.<br>123rf nuotr.
Apie 70 proc. kačių turi dantų parodontozę, kuria suserga dėl per didelės žmonių meilės.<br>123rf nuotr.
Apie 70 proc. kačių turi dantų parodontozę, kuria suserga dėl per didelės žmonių meilės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2019, 11:23 AM, atnaujinta Apr 29, 2019, 11:31 AM

Apie 70 proc. kačių turi dantų parodontozę, kuria suserga dėl per didelės žmonių meilės.

Neretai šeimininkai permaitina kates, perteklinis maistas skrandyje nevirškinamas, prasideda pūvimo procesas, burnoje atsiranda negeras kvapas.

Neprižiūrint dantų, ant jų pradeda kaupti apnašos, kurioms kietėjant formuojasi dantų akmenys.

Mažų veislių šunys turi didesnį polinkį sirgti dantų ligomis, jiems greičiau atsiranda dantų apnašos. Deja, ne visi šeimininkai žino, kaip savo augintiniui galima padėti.

Žmonėms jau tapo kasdienybe pas odontologus pašalinti dantų akmenis, iki perlų baltumo balinti dantis. Tuo tarpu gyvūnų dantis patikėti veterinarijos gydytojui ne visi ryžtasi klaidingai manydami, kad tai nėra būtina.

Šunys, katės – plėšrūnai, kurie gyvendami natūraliai gamtoje didžiąją laiko dalį skirdavo maisto ieškojimui. Draskant grobį su visu kailiuku šunys ir katės dantis išsivalydavo natūraliai. Žmogui prijaukinus gyvūnus, šie mėgaujasi patogiu gyvenimu – miegas, žaidimai, dubuo su maistu.

Deja, tačiau lietuviai, priešingai negu užsieniečiai, neturi įpročio pažiūrėti augintinio burnos.

Nors dantų šepetėlis ir pasta Lietuvoje atsirado maždaug prieš dešimtmetį, tačiau ne visi lietuvaičiai randa laiko augintiniui du kartus per savaitę išvalyti dantis“, – sakė pašnekovė.

Ypač provincijoje šuniui ar katei valyti dantis tebėra naujovė, tuo tarpu didžiuosiuose miestuose žmonės noriai perka augintinių dantų priežiūros reikmenis.

Gyvūnų burnoje slepiasi apie 300 įvairių bakterijų. Neprižiūrimoje sergančioje keturkojo burnoje slypi ir ypač pavojinga – auksinė stafilokokinė bakterija. Laižydamas šeimos narius, augintinis gali juos užkrėsti.

Išvengti naminių gyvūnų burnos ligų padėti gali sausas maistas su specialia formule, naikinančia dantų apnašas. Taip pat augintiniui reikia duoti graužalų, skanėstų, specialių žaislų, kurie mechaniškai valo burną.

Net geriamas vanduo gali pakenkti augintinio dantims. Jeigu vanduo labai kalkėtas, kalkės nusėda ant gyvūno dantų panašiai kaip ant virdulio sienelių.

Kai dantų baltumo atstatyti nebepavyksta graužiant graužalus, žaislus, gali padėti medikai.

Gyvūnų dantų apnašas valo specialiu aparatu – ultragarsiniu skaliariu. Dantys ne tik profesionaliai nuvalomi, bet ir nupoliruojami. Atvykę pasiimti augintinio šeimininkai nustemba, kokie spindintys šuns dantys.

Keturkojis pacientas užmigdomas valandai. Narkozė be reikalo gąsdina kai kuriuos klientus. Reikėtų žinoti, kad dantų sukeliamos ligos yra kur kas pavojingesnės už laikiną nejautrą.

Nekreipiant dėmesio į burnos higieną, gyvūnas gali netekti danties. Susikaupus apnašoms, prasideda vainikėlio uždegimas, dantis pradeda klibėti ir iškrenta.

Deja, žmogus retai kreipiasi į veterinarijos gydytoją, nors ir blogą kvapą skleidžia augintinio burna. Pagalbos pradeda ieškoti smarkiai pablogėjus gyvūno savijautai, kai augintinis pastebimai sulįsta.

Burnoje esant ligos židiniui, organizmas apsinuodija toksinais, pradeda vystytis inkstų, širdies nepakankamumas.

Uždegimas iš danties neretai pereina į gilesnius audinius. Tuomet išsivysto sinusitai, prasideda epilesijos priepuoliai. Tokiais atvejais laukia ilgas ir sudėtingas gydymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.