Šventė prie Šyšos vos nesibaigė tragedija: nufilmuotas poelgis su šuniuku paliko be žado

Tarptautinę darbo dieną lietuviai šventė. Tačiau ne visų šventimo metodai iš šono atrodė priimtini. Nepilnametės šilutiškės trečiadienį prie Šyšos upės užfiksavo, kaip į vandens telkinio vidurį sviedžiamas šuniukas. Apgirtę šuniuko savininkai pirmiausia puolė grasinti mergaitėms, o atvykus policijai, išsisukinėjo dėl žiauraus elgesio su gyvūnu.

 Šuo buvo išsviestas į vidurį upės.<br> Vaizdo medžiagos momentinis kadras.
 Šuo buvo išsviestas į vidurį upės.<br> Vaizdo medžiagos momentinis kadras.
Gyvūnų priežiūros specialistai pataria, kad šunį pratinti prie vandens reikia nuo mažens, tačiau ne anksčiau, kaip 3 mėnesių šuniuką. <br>123rf nuotr.
Gyvūnų priežiūros specialistai pataria, kad šunį pratinti prie vandens reikia nuo mažens, tačiau ne anksčiau, kaip 3 mėnesių šuniuką. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-05-02 18:08

Šuniuko neatidavė

Ketvirtadienį naujienų portalą lrytas.lt pasiekė vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuotas gana brutalus šuniuko sviedimas upėn. Susisiekus su VšĮ „Šilutės beglobiai“ vadove Rimute Vismantiene, paaiškėjo, kad gegužės 1-ąją šį įvykį užfiksavo nepilnametės mergaitės, kurios, išsigandusios apgirtusių suaugusiųjų, kreipėsi į beglobius gyvūnus prižiūrinčią organizaciją, kurioje pačios ir savanoriauja.

„Tos mergaitės – mano savanorės. Jos vakar, vaikštinėdamos poilsio zonoje prie Šyšos, kitame krante pastebėjo kaip išgėrę žmonės meta šunį į vandenį. Iš viso tie asmenys turėjo 4 šunis. Jie pastebėjo, kad yra filmuojami, tuomet mergaitės sulaukė replikų ir gąsdinimų. Jos, žinoma, išsigando ir paskambino man, klausdamos, ką daryti“, – pasakojo R.Vismantienė.

Pasak moters, ji savanorėms liepė kviesti policiją. „Aš pati atvykau už 15 minučių. Prisistačiau, kad esu beglobius gyvūnus globojančios organizacijos vadovė ir norėčiau paimti šuniuką laikinai globai, kol bus išsiaiškinta, kokia ta situacija. Žinoma, išgėrę asmenys šuniuką atiduoti atsisakė, buvo agresyvūs, kalbėjo necenzūrine kalba. Policininkas pareiškė, kad smurto prieš gyvūnus nemato, kadangi gyvūnas yra sveikas“, – pasakojo R.Vismantienė.

VšĮ „Šilutės beglobiai“ vadovė teigė, kad visi 7 įvykio vietoje buvę suaugę asmenys galimai buvo išgėrę. Be šuniukų su suaugusiaisiais buvo ir 3 vaikai iki 11 metų.

„Jie teigė, kad labai myli gyvūnus ir taip pabandė pripratinti šunį prie vandens. Su užsukimu sviedė į vidurį upės su visu pavadėliu“, – situacija piktinosi R. Vismantienė.

Ji patikino, kad šuniuko nepaėmė tik todėl, kad taikiu būdu to nebūtų pavykę padaryti.

Pradėtas tyrimas

Tauragės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus vyresnioji specialistė Kristina Eskienė portalui lrytas.lt pasakojo, kad pranešimas į bendrąjį pagalbos centrą apie minėtą įvykį gautas 2019 m. gegužės 1 d. 14 val. 49 min.

„Atvykus į nurodytą vietą, nustatyta, kad visi kompanijoje buvę asmenys tvirtino, kad rudasis šuo į vandenį buvo įmestas, nes jį maudė. Šuns savininkė nurodė, kad jos draugas šunį išmuilino ir norėdamas jį išmaudyti įmetė į vandenį, šuo buvo su pavadėliu, kad jį būtų lengviau pagauti, nes jis mėgsta pabėgti.

Šuns savininkės draugas (buvo neblaivus 1,19 prom. alkoholio) pasakodamas apie šuns maudymą pridūrė, kad šuo bijo vandens ir jis tokiomis maudynėmis nori šunį pripratinti prie vandens, nurodė, kad šunį metė tris kartus ir paskui jį pririšo prie krūmo šalia savo buvimo vietos.

Jų pasakojimus patvirtino ir kiti įvykio vietoje buvę asmenys. Į įvykio vietą buvo atvykusi VŠĮ „Šilutės beglobiai“ darbuotoja, apžiūrėjusi šunį ir pakalbėjusi su jo savininke, bei jos draugu nusprendė šuns nepaimti ir palikti šeimininkų globai.

Pareigūnams atvykus į įvykio vietą, į vandenį mestas rudos spalvos, nedidelis šuniukas buvo už pavadėlio pririštas prie krūmo. Apžiūrėjus šunį per atstumą matėsi, kad šuo yra be išorinių sužalojimų, jis bėgiojo ir mums artinantis lojo. Dėl įvykio pradėta administracinė teisena“, – teigė K.Eiskienė.

Veiksmas neadekvatus

Lietuvos gyvūnų teisių organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė, peržiūrėjusi vaizdo įrašą, patikino, kad dėl tokio atvejo iš tiesų turėtų būti pradėtas tyrimas.

„Lietuvos respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme aiškiai išvardyta, kas yra žiaurus elgesys su gyvūnais. Tarp tų veiksmų yra ir skausmo ir baimės sukėlimas.

Šiam gyvūnui tikrai grėsė baimė ar net žūtis. Bandyti tokiu būdu patikrinti, ar šuniukas plaukia, metant į vidurį upės, nėra adekvatu. O kas jei jis neplaukia? Tai lygiai tas pats kaip su vaiku, žmogumi. Tai yra pavojaus sukėlimas gyvūno sveikatai ir gyvybei“, – teigė B.Kymantaitė.

Kaip šunį mokyti plaukti

Gyvūnų priežiūros specialistai pataria, kad šunį pratinti prie vandens reikia nuo mažens, tačiau ne anksčiau, kaip 3 mėnesių šuniuką. Savininko užduotis – sužadinti šuns malonumą, o ne jį išgąsdinti. Plaukti treniruojami tik sveiki ir paskiepyti šunys, be odos pažeidimų. 

Pradėti mokyti plaukti geriausia nuo pasivaikščiojimo prie vandens telkinio. Beveik kiekvienas šuo mėgsta vandenį, bet jeigu šuo privedamas prie vandens telkinio pirmą kartą, visada yra tikimybė, kad jis bijos į jį lipti. Jeigu šuo rodo susidomėjimą, uosto vandenį, bando gerti arba net įeina trumpam, jį reiktų paskatinti skanėstu, pagirti.

Toliau jau pats šuns savininkas turėtų įbristi į vandenį netoli kranto ir pakviesti šunį. Jeigu jis ateina, jį vėl reikia pagirti. Jeigu šuo bijo ir nedrįsta įeiti į vandenį, jį svarbu skatinti, kviesti žaisti. Jokiu būdu negalima tempti šuns į vandenį jėga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?