Kačių kalbos pradžiamokslis: sužinokite, ką jums sako jūsų katė

„Jei katės galėtų kalbėti, jos nekalbėtų“. Nanas Porteris.

Katės turi gana platų „žodyną“. Žemiau pateikiamos pagrindinės garsų kategorijos, kurias katės naudoja bendraudamos su mumis, o kai kuriais atvejais – ir viena su kita, rašo cathealth.com.<br> 123rf nuotr.
Katės turi gana platų „žodyną“. Žemiau pateikiamos pagrindinės garsų kategorijos, kurias katės naudoja bendraudamos su mumis, o kai kuriais atvejais – ir viena su kita, rašo cathealth.com.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2019, 10:25 PM

Komiška citata, gimusi iš tam tikrų katiniškų charakterio savybių. Tačiau tiesa ta, kad katės kalba su mumis. Tik mes ne visuomet jas suprantame.

Katės turi gana platų „žodyną“. Žemiau pateikiamos pagrindinės garsų kategorijos, kurias katės naudoja bendraudamos su mumis, o kai kuriais atvejais – ir viena su kita, rašo cathealth.com.

Cypsėjimas, myktelėjimas, murkimas. Tai uždara burna skleidžiami garsai paprastai išreiškiantys laimę ir sveikinimus. Jūsų katė gali jums maloniai pasidžiaugti maloniai murkdama. Kai kurios katės taip praneša apie savo buvimo vietą. Šis malonių vokalizacijų repertuaras taip pat gali būti naudojamas švelniems prašymams, pavyzdžiui, nekantraujant kol įdėsite maisto.

Tiesa ir ta, kad murkimas veikia kates raminančiai, tad murkdamos katės ne būtinai reiškia malonumą ar prielankumą, reikia stebėti kūno kalbą, gal katė iš tiesų patiria stresą?

Miauksėjimas. Tai plati kategorija, užpildyta variacijų. Garsai leidžiami atvira burna. Atsitiktinis miauksėjimas gali būti naudojamas kaip pasveikinimas ar prašymas.

Ilgesnis miaukimas reiškia didesnę skubą ar pasiryžimą kažką padaryti.

Kačiukai miauksėdami atsiliepia savo mamoms, praneša, kai jiems gresia pavojus ar yra alkani.

Tylus sumiaukimas gali reikšti palankumą. 

Urzgimas. Be abejonės tai reiškia pyktį. Taip galima suprasti ir, kad katė jaučia pavojų. 

Norėdami geriausiai suprasti, ką sako jūsų katė, klausykitės jos vokalizacijos ir intonacijos, garso trukmės, apimties ir dažnumo, bet taip pat pastebėkite katės kūno kalbą ir apsvarstykite kontekstą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.