Sena katė laksto namuose kaip išprotėjusi: tai gali būti ligos ženklas

„Mano katei apie 14 metų ir ji niekuomet nesirgo. Tačiau pastaruoju metu ėmė elgtis keistai: ima kniaukti ir kaip pasiutusi lakstyti po namus. Tai trunka kokias 10 minučių. Pastebėjau, kad katė papilnėjo, ėda ir geria daugiau nei įprasta. Ar turėčiau susirūpinti?“, – insiderpets.com teiravosi viena skaitytoja.

 Gyvūnų elgesio pokyčiai gali byloti apie ligas.<br> 123rf nuotr.
 Gyvūnų elgesio pokyčiai gali byloti apie ligas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 8:54 PM

Portalą konsultuojanti veterinarijos gydytoja Alisa atsakė:

„Pirma, kad jūsų augintinis sulaukė tokio amžiaus. Deja, su amžiumi daugelis augintinių organų sistemų gali tiesiog nusidėvėti. Gali atsirasti tam tikras hormonų disbalansas, kuris gali. Daug vyresnių kačių turi skydliaukės sutrikimų. Laimei, yra vaistų, kurie gali padėti tokią problemą. Taigi, dėl neįprasto elgesio jums reikėtų kreiptis į veterinarą, kuris pasakys, ar keistas lakstymas namuose gali būti ligos požymis.“

Specialistai primena, kad pastebėjus bet kokį neįprastą katės elgesį nedelsdami kreipkitės į veterinarijos gydytoją, kuris padės nustatyti, ar tokius pokyčius sukėlė skausmas arba liga, ir tuomet stengsis pašalinti pagrindinę priežastį. Veterinaras taip pat gali padėti malšinti skausmą – skirti skausmą malšinamųjų vaistų, šilumos terapiją, fizinę reabilitaciją ar net masažą.

Jeigu katė turi antsvorio, veterinaras gali pasiūlyti svoriui kontroliuoti skirtą ėdalą, ypač jeigu katė kenčia lėtinį sąnarių skausmą. Padėti išlaikyti judrumą gali ir tam tikri sąnarių sveikatai stiprinti skirti papildai, tačiau galiausiai jūs turbūt norėsite išbandyti gydomąjį ėdalą, skirtą kovoti su pagrindine liga.

Vienas dalykas, kurio niekada neturėtumėte daryti – savavališkai duoti katei be recepto įsigytų skausmo malšinamųjų vaistų, nes jie gali būti labai kenksmingi katės virškinimo sistemai. Taip pat pasitarkite su veterinaru dėl bet kokių papildų, kuriuos planuojate duoti savo katei, kad įsitikintumėte, jog jie saugūs. Veterinaras taip pat gali išrašyti vaistų nuotaikai stabilizuoti, kurie padės sergančiai katei susidoroti ir su skausmu, ir su susijusiais gyvenimo būdo pokyčiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.