Atskleista, koks maistas šunims sukelia mirtiną širdies ligą

JAV maisto ir vaistų administracija pirmą kartą viešai paskelbė šunų maisto prekinius ženklus, kurie dažniausiai siejami su dilatacine kardiomiopatija, sunkia ir galimai mirtina širdies liga. Didžioji dalis nukentėjusiųjų yra šunys, tačiau taip pat paskelbta ir apie keletą kačių ligų atvejų.

Sąsajos tarp šunų maitinimosi ir širdies ligų tyrimo priede JAV maisto ir vaistų administracija pridėjo 16 gyvūnų maisto prekės ženklus, kurie buvo minimi 10 ar daugiau širdies ligų atvejų ataskaitose.<br>123rf nuotr.
Sąsajos tarp šunų maitinimosi ir širdies ligų tyrimo priede JAV maisto ir vaistų administracija pridėjo 16 gyvūnų maisto prekės ženklus, kurie buvo minimi 10 ar daugiau širdies ligų atvejų ataskaitose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2019, 10:40 AM, atnaujinta Jul 18, 2019, 10:46 AM

Sąsajos tarp šunų maitinimosi ir širdies ligų tyrimo priede JAV maisto ir vaistų administracija pridėjo 16 gyvūnų maisto prekės ženklus, kurie buvo minimi 10 ar daugiau širdies ligų atvejų ataskaitose. TOP trejetuką užima „Acana“ su 67, „Zignature“ su 64 ir „Taste of the Wild“ su 53 atvejais.

Nuo 2014-ųjų iki 2019-ųjų balandžio 30-osios JAV maisto ir vaistų administracija sulaukė 560 šunų ir 14 kačių veterinarų diagnozuotų dilatacinės kardiomiopatijos atvejų. Iš jų mirė 119 šunų ir penkios katės. Į statistiką nebuvo įtraukti kitų įvairių širdies sutrikimų atvejai. „Vis dėlto, visa informacija yra labai naudinga, nes iš jos galima spręsti apie pasireiškiančius širdies pokyčius iki dilatacinės kardiomiopatijos diagnozės“ – teigia maisto ir vaistų administracija.

Dilatacinė kardiomiopatija yra sutrikimas, pasižymintis padidėjusia, susilpnėjusia širdimi, kuri nebesugeba efektyviai pumpuoti kraujo. Šunys, sergantys šia liga, dažniau pavargsta, kosėja ir jiems darosi sunku kvėpuoti. Taip pat gali darytis silpna, jie gali griūti, alpti ar net staigiai mirti.

Didžioji gautų pranešimų apie sutrikimą atvejų buvo 2018-aisiais ir 2019-aisiais metais. Įmonė savo tyrimą pradėjo nuo praėjusiųjų metų ir jau liepą visos pateiktos paraiškos buvo išanalizuotos. Be kita ko paaiškėjo, kad dauguma tirtų maisto prekių ženklinamų kaip „begrūdis maistas“ iš tiesų sudėtyje turėjo žirnių, lęšių ir/arba bulvių.

Kai kurios šunų veislės (tokios kaip dobermanai, vokiečių dogai, niufaundlendai, vokiečių bokseriai, airių vilkogaudžiai ir kokerspanieliai) genetiškai yra linkusios sirgti dilatacine kardiomiopatija. Tačiau daug ligos paveiktų šunų nepriklausė šioms veislėms ir tai iškart privertė veterinarus kardiologus susirūpinti.

Ligos priežastis nėra žinoma ir tyrėjai dirbantys su problema įtaria, kad atsakymą rasti lengva nebus. JAV maisto ir vaistų administracija negali visiškai tvirtai teigti, kad ligos kaltininkas yra būtent dieta, nors vasarį paskelbtame pranešimo papildyme teigiama jog pakeitus šuniukų dietą kai kuriems dilatacinės kardiomiopatijos simptomai palengvėjo. JAV vaistų ir maisto administracija apie tai teigė: „Pagal mūsų surinktus ir išanalizuotus duomenis susidarėme įspūdį, kad potenciali jungtis tarp šunų dietos ir dilatacinės kardiomiopatijos yra sudėtinga mokslinė problema su daugybe faktorių.“ Tačiau kompanija nėra visiškai užtikrinta jungties buvimu, todėl dar nepareikalavo išimti įtartinų prekės ženklų iš apyvartos: „Mes pasidalinome tyrimo rezultatais su įmonėmis tam, kad jos galėtų priimti atitinkamus prekybos ir prekių formulės keitimo sprendimus. Taip pat dalinamės informacija su visuomene, skatiname gyvūnų augintinius bendradarbiauti su veterinarais, kurie pasikonsultavę su dietologais nuspręstų kokie dietos pokyčiai turėtų įvykti.“

Ankstyvose tyrimo stadijose veterinarai spėjo, kad ligos kaltininkas galėtų būti neįprasti baltymai produktuose, pavyzdžiui kengūros, bizono ar anties mėsa. Bet vėliau paaiškėjo, kad dažniausi baltymų šaltiniai tirtuose prekės ženkluose buvo vištiena, ėriena ir žuvis, nors kai kuriuose produktuose buvo ir anksčiau minėtųjų netipiškų baltymų šaltinių. Vieno dominuojančio baltymų šaltinio nebuvo. Didžioji dalis JAV maisto ir vaistų administracijos įvardinto įtartino maisto buvo sausas maistas, bet taip pasitaikė ir termiškai neapdoroto maisto, pusiau šlapio ir šlapio maisto.

Viena iš dažnai tyrime minimų prekės ženklų kompanijos atstovė išreiškė tiek susirūpinimą, tiek abejonę dėl formulės kaltumo sukeliant ligą. Dr. Alexia Heldman, „Diamond Pet Foods“ direktorė ir „Taste of the Wild“ savininkė telefono interviu metu sakė: „Pastaraisiais metais pasklido labai daug teorijų... Dabar yra daugiau neatsakytų klausimų nei jų buvo prieš metus.“ A. Heldman tvirtino, kad „Taste of the Wild“ yra didžiausias begrūdis šunų maisto prekinis ženklas, vien JAV pardavęs 29 milijonai pakuočių nuo 2017-ųjų rugsėjo. Jos teigimu 53 pranešimai apie ligos atsiradimą turėtų būti vertinami atsižvelgiant į pardavimus: „Jeigu skaičiai būtų pateikti kaip procentai nuo parduotų pakuočių kiekio mes būtume visai kitame spektro gale.“ Vis dėlto, A. Heldman nelinkusi skaičių nuvertinti: „Noriu pabrėžti, kad mes jokiu būdu nenorime sumenkinti to, ką gyvūnai ir jų augintojai patyrė.“

Alexia Heldman asmeniškai atsiliepė į kai kuriuos ligos paliestų šunų savininkų skambučius: „Tai yra siaubinga. Mano širdis išties plyšta, kai kalbu su gyvūnėlių augintojais. Tiek man, tiek visiems kitiems kompanijos darbuotojams ši situacija labai nepatinka.“

Moteris teigė, kad „Taste of the Wild“ formulė praktiškai nesikeitė jau ketverius-penkerius metus ir stebisi, kodėl nusiskundimai dėl ligos atvejų pradėjo plūsti tik dabar. JAV maisto ir vaistų administracija taip pat yra nustebusi, nes nusiskundimų dėl dilatacinės kardiomiopatijos atvejų ypač padaugėjo per keletą pastarųjų metų.

Prekių ženklai, dažniausiai siejami su dilatacinės kardiomiopatijos susirgimu. Skaičius prie prekės ženklo nurodo kiek susirgimo pranešimų jis buvo minimas.

Informacija paruošta Julijos Driukaitės iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.