Atskleidė, ar daug kačių auginantys žmonės iš tiesų yra liūdni vienišiai

Tai naujiena, kurios laukė kačių savininkai: jei turite daug kačių, iš tikrųjų nereiškia, kad esate išprotėjęs, liūdnas ar nerimastingas.

Tai naujiena, kurios laukė kačių savininkai: jei turite daug kačių, iš tikrųjų nereiškia, kad esate išprotėjęs, liūdnas ar nerimastingas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tai naujiena, kurios laukė kačių savininkai: jei turite daug kačių, iš tikrųjų nereiškia, kad esate išprotėjęs, liūdnas ar nerimastingas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2019, 10:27 AM

Taip teigia UCLA tyrėjai, kurie išanalizavo daugiau nei 500 naminių gyvūnėlių savininkų duomenų, nėra jokių įrodymų, kad „beprotės kačių damos“ stereotipas yra tiesa. Tyrimo, paskelbtas žurnale „Royal Society Open Science“, metu tyrėjai stebėjo, kaip žmonės reagavo į gyvūnų vokalizacijas, taip pat palygino naminių gyvūnėlių savininkus su psichikos sveikatos ar socialinių sunkumų turinčiais asmenimis, rašoma CNN.

Šios studijos rezultatai taps palengvėjimu tiems žmonėms, kurie teikia pirmenybę katėms, o ne šunims. „Neradome įrodymų, patvirtinančių „kačių damos" stereotipas yra tiesa.  Kačių savininkai neišsiskyrė iš kitų dėl depresijos, nerimo simptomų ar artimų santykių problemų patirties“, – teigiama tyrime. – Taigi mūsų išvados neatitinka vaizdinio, kad kačių savininkai yra labiau prislėgti, nerimastingi ar vieniši.“

Šios išvados patvirtina panašią Londono universiteto koledžo tyrėjų išvadą, kurioje 2017 m. teigiama, kad nėra jokio ryšio tarp katės auginimo ir psichozinių simptomų išsivystymo.

„Mes nustatėme keletą subtilių skirtumų tarp to, kaip suaugusieji su augintiniais ir be jų vertino gyvūnų vokalizaciją“, – teigiama tyrime, pažymint, kad tie, kurie turi augintinius tokius garsus vertina labiau emociškai nei neturintys.

Vis dėlto svarbiausias studijos metu padarytas atradimas buvo tas, kad kates auginantys asmenys nėra užkietėję, depresija sergantys vieniškai ir tai yra visiškas stereotipas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.