Tai, ką perkate savo augintiniui, gali kelti rimtą pavojų

Žinome, kad mums turėtų rūpėti plastiko tarša: tyrimai rodo, kad jų gamyba ir išmetimas turi įtakos klimato pokyčiams, niokoja gamta ir net kenkia mūsų sveikatai. Gana daug augintinių žaislų taip pat yra pagaminti iš plastiko, ar mes taip pat turėtume nerimauti dėl augintinių sveikatos?

 Pirkdami žaislus atkreipkite dėmesį, ar plastike nėra BPA, ar žaislas nėra per kietas arba lengvai sukramtomas.<br> 123rf nuotr.
 Pirkdami žaislus atkreipkite dėmesį, ar plastike nėra BPA, ar žaislas nėra per kietas arba lengvai sukramtomas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2019, 9:28 AM, atnaujinta Sep 10, 2019, 9:52 AM

Naminių gyvūnėlių žaislai yra milijardų vertės pramonė,rašo „Huffington Post“. Moksliniai tyrimai patvirtina mintį, kad naminių gyvūnėlių savininkai elgiasi su keturkojais draugais taip, tarsi jie būtų vaikai. Kai kurie tėvai prieš pirkdami ypač rūpinasi vaikų žaislų sudėties išsinagrinėjimu, tad tą patį reikėtų daryti ir su augintinių žaislais. 

Kalbant apie plastiką ir naminių gyvūnėlių sveikatą, nėra daug aiškių atsakymų. Apsiginklavę informacija apie žaisle esančias medžiagas ir žinodami, koks jautrus gali būti jūsų augintinis, yra keli svarbūs dalykai, kuriuos reikia apsvarstyti prieš perkant.

Kadangi vis dar reikia atlikti daugybę tyrimų, siekiant nustatyti plastiko poveikį žmonių sveikatai, galite lažintis, kad nėra daug įtikinamos informacijos apie medžiagų poveikį naminiams gyvūnėliams. Augintinių žaislus gaminančios įmonės nesilaiko tų pačių saugos ir kokybės standartų, kaip, tarkime, vaikų žaislų įmonės.

Įprasta plastiko gamyboje naudojama cheminė medžiaga, galinti sukelti nerimą naminių gyvūnėlių savininkams, yra BPA, dar žinoma kaip bisfenolis A. „Naminių gyvūnėlių žaisluose neturėtų būti BPA, tačiau taip yra ne visada“, – teigė veterinarė Kate Nelson.

Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centro specialistų, tyrimai susiejo BPA su galimais laboratorinių gyvūnų vaisingumo klausimais, nors norint suprasti jo keliamą pavojų žmonių sveikatai, reikia daugiau tyrimų. Maisto ir vaistų administracija teigia, kad BPA poveikis dažniausiai yra saugus (agentūra išreiškė susirūpinimą dėl galimo jo poveikio vaisiui ir kūdikiams), tačiau nepriklausomi ekspertai nebūtinai sutinka su šia nuomone.

Teksaso technikos universiteto tyrėjų atliktas tyrimas nustatė, kad senuose ir dėvėtuose šunų žaisluose nustatyta daugiau tiek BPA, tiek ftalatų – cheminių medžiagų grupės medžiagų, galinčių padaryti plastiką lankstesnį ir patvaresnį, koncentracija. Ftalatai taip pat siejami su vaisingumo problemomis.

Tačiau net žaislai, pagaminti iš plastiko, kuriame nėra BPA, gali būti pavojingi jūsų šuniui ar katei.

„Žaislai, pagaminti iš kieto plastiko, gali stipriai pažeisti dantenas, o minkštesni žaislai gali sukelti prarijimo ar užspringimo rizką“, – sakė K.Nelson ir pridūrė, kad žinodami savo šuns kramtymo ir žaidimo stilių galite padėti nustatyti, kokie žaislai jam yra geriausi. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.