Patarė, kaip teisingai išsirinkti pašarą bet kokio amžiaus šunims

Norint turėti sveiką augintinį, jį būtina šerti visaverčiu, subalansuotu maistu. Įsigijus naują augintinį neretas iš mūsų susiduriame su rimtu galvosūkiu – kaip teisingai pasirinktį visavertį pašarą augintiniui ir nepasiklysti tarp didžiulės pašarų įvairovės parduotuvių lentynose. Kaip teigia parduotuvių tinklo „Kika“ veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė, tinkama ir subalansuota augintinio mityba yra svarbiausias dalykas siekiant užtikrinti gerą savijautą bei puikią išvaizdą.

Kaip nepasiklysti didžiulėje pašarų įvairovėje ir į ką atkreipti dėmesį pašarų sudėtyje, pataria gyvūnų priežiūros specialistė.<br> Shutterstock nuotr.
Kaip nepasiklysti didžiulėje pašarų įvairovėje ir į ką atkreipti dėmesį pašarų sudėtyje, pataria gyvūnų priežiūros specialistė.<br> Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2020, 2:16 PM, atnaujinta Jan 7, 2020, 2:18 PM

Kaip nepasiklysti didžiulėje pašarų įvairovėje ir į ką atkreipti dėmesį pašarų sudėtyje, pataria gyvūnų priežiūros specialistė.

Nuo gimimo iki 2 mėnesių

Jei esate atsakingi už dar labai jauno šuniuko priežiūrą pirmaisiais jo gyvenimo mėnesiais, ko gero, žinote, kad labai svarbu yra sukurti tinkamą mitybos režimą.

Nuo gimimo iki 12 mėnesių amžiaus šuniukams reikalinga speciali mityba. Perėjimas iš pieno mitybos į maitinimąsi kietu maistu yra laipsniškas procesas, vadinamas šuniukų nujunkymu. Jis paprastai prasideda šuniukui esant 4 savaičių amžiaus. Tuomet šuniuką po truputį galite pradėti šerti sausu pašaru.

Pradžioje rekomenduojama jį užpilti šiltu vandeniu ir leisti išbrinkti. Taip stipriau atsiskleidžia pašaro skonis ir kvapas, o šuniukui lengviau sukramtyti granules.

Dažnai aukščiausios klasės „Super Premium“ specializuotas pašaras patiems mažiausiems šuneliams yra pritaikytas šerti ir žindančias pateles, kas yra labai patogu šeimininkams, nes nereikia ieškoti atskiro pašaro patelei ir jaunikliams, o visas reikalingas maistines ir mineralines medžiagas augintinis gauna iš vieno pašaro.

Renkantis pašarą mažiausiems svarbu atkreipti dėmesį, kad sudėtyje būtų tik kokybiški ingredientai, užtikrinantys pakankamą baltymų kiekį, kuris labai svarbus augančiam mažyliui bei žindančiai patelei. Kad mažylis augtų sklandžiai ir turėtų pakankamai energijos, svarbu, kad jis su maistu gautų pakankamai riebalų. Rekomenduojama pirmąjį sausą pašarą rinktis itin kruopščiai. Kaip teigia Kamilė Ausmanė, pašaro sudėtyje visų pirma turėtų būti minimi gyvūninės kilmės produktai, kurie užtikrina didžiausią reikalingų baltymų kiekį.

Šuniukai nuo 3 iki 12 mėnesių

Nuo 8–12 savaičių amžiaus šuniukai paprastai pradedami šerti specialiai tokio amžiaus gyvūnams skirtu sausu pašaru. Renkantis pašarą reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pasirinktas pašaras sudėtyje turėtų didesnį baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį, kurios augančiam šuniukui suteikia dar daugiau energijos ir stiprina organizmą.

Svarbu paminėti, kad toks specializuotas pašaras gali padėti priaugti svorio, kas yra labai svarbu augantiems jaunikliams. Gyvūninės kilmės baltymai naudojami specializuotuose pašaruose suderinti su riebalais suteikia energijos, reikalingos mažiems šuniukams augti ir būti ištvermingiems.

Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad pasirinktas pašaras savo sudėtyje turėtų pakankamai Omega-3 riebalų rugščių bei cholino. Dėl šių medžiagų į pašarų sudėtis turėtų būti įtraukta Omega-3 riebalų rūgštys gaunamos ir iš linų sėmenų, lašišų aliejaus. Šunelį galite šerti tiek sausu, tiek šlapiu (konservuotu) maistu. Sausas pašaras sudarytas iš mažų granulių, tad jį paprasta normuoti, o konservuotas maistas yra lengvai sukramtomas ir ypač mėgstamas šuniukų.

Suaugę šunys

Pašarų įvairovė suaugusiems šunims yra viena didžiausių. Renkantis pašarą reikėtų atkreipti dėmesį į šuniuko veislę, turimas alergijas ir augintinio fizinį aktyvumą. Siekiantiems puoselėti augintinio kailį reikėtų rinktis specializuotą pašarą pritaikytą baltakailių, juodakailių ar rudakailių šunų veislėms. Šis pašaras ne tik gali užtikrinti gerą bendrą kailio būklę, bet ir gali padėti išvengti daugelio problemų, tokių kaip ašarų ir seilių dėmės, spalvos intensyvumo praradimas ar kailio retėjimas.

Pasirinkimą palengvina ir gamintojai, siūlantys pašarą šunims, turintiems įvairių alergijų – ypač raustančią, pleiskanojančią ir niežtinčią odą. Renkantiems pašarą tokiems augintiniams reikėtų atkreipti dėmesį, kad sudėtyje nebūtų kviečių ar kukurūzų, nes pastarieji netinka alergiją glitimui turintiems keturkojams. Taip pat alergiškų šunų šeimininkai turėtų ieškoti pašaro, kurio sudėtyje nėra pagrindinių alergenų: jautienos, kiaulienos, sojos ir jos produktų, pieno bei jo produktų.

Pasak veterinarijos gydytojos Kamilės Ausmanės, šiandien turime didelį pasirinkimą specializuotų pašarų su lašiša ir baltąja žuvimi – merlangais, saidomis, menkėmis, kuriose gausu vitaminų A ir D. Tai puikus baltymų šaltinis alergiškiems, jautrią virškinimo sistemą turintiems ir su viršsvoriu kovojantiems augintiniams. Juose gausu nepakeičiamų riebalų rūgščių, ypač vertingų imuninei sistemai stiprinti, sklandžiai smegenų, širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai palaikyti bei uždegiminiams procesams palengvinti.

Jei vis tik sunku apsispręsti ir išsirinkti, kuris pašaras yra tinkamiausias Jūsų augintiniui, siūlome konsultuotis su gyvūnų priežiūros specialistais. Specializuotose gyvūnų prekių parduotuvėse visada galite pasitarti su specialistais, kurie pagal Jūsų augintinio veislę, amžių, sveikatos problemas padės išsirinkti specializuotą pašarą, labiausiai atitinkantį Jūsų augintinio poreikius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.