Tauragės apylinkėse – žiaurus vaizdas: klajojo siaubingai apleistos keturkojės

Žmonės, pirmą kartą prisijaukinę gyvūnus, visam laikui įgijo ir moralinę pareigą jais rūpintis. Iš kartos į kartą gyvūnai mums buvo maisto šaltinis, šildė, palaikė draugiją ir ištikimai saugojo. Deja, šiandien ne visi jaučia moralinę pareigą ir nors manosi esą pasiekę civilizacijos aukštumas – pagarba kito gyvybei lieka nustumta į antrą planą. Nuolat galima išgirsti apie apleistus, neprižiūrėtus, kankinamus ar tiesiog išmestus gyvūnus.

Pranešėja informavo apie keturias avis, kurios be priežiūros po apylinkes klajoja jau gana ilgą laiką.<br> GGI nuotr.
Pranešėja informavo apie keturias avis, kurios be priežiūros po apylinkes klajoja jau gana ilgą laiką.<br> GGI nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ggi.lt

Jan 19, 2020, 7:13 PM, atnaujinta Jan 19, 2020, 8:01 PM

Dažniausiai gyvūnų gerovės siekiančias organizacijas pasiekia skundai apie neprižiūrėtus kates ir šunis, tačiau šį kartą teko susidurti su neeiline situacija: kažkas atsikratė ūkiniais gyvuliais ir paliko juos likimo valioje. 

Į VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos” (toliau – GGI) kreipėsi neabejinga mergina, norėdama informuoti apie gyvūnų nepriežiūros atvejį Tauragės rajone. Pranešėja informavo apie keturias avis, kurios be priežiūros po apylinkes klajoja jau gana ilgą laiką. Laiške buvo nurodyta, kad šių gyvūnų savininkas yra nežinomas, nes aplink nėra nei gyvenamųjų, nei ūkinių pastatų. Sovietmečiu ten buvo fermos, o dabar likę tik apleisti pastatai, kai kuriuose yra vystomas automobilių verslas.

Avys reaguoja į mašinų skleidžiamą garsą – tada jos išlenda iš apleistų pastatų, krūmų ir seka paskui žmones. Apie gyvūnų nepriežiūrą buvo galima spręsti iš jų išvaizdos: kailis susivėlęs, sunkus, krentantis lopais. Galima tik įsivaizduoti tokią bejėgišką vargšų gyvūnų būseną – be maisto, pastogės, aplinkui tykant plėšrūnams. Prie laiško mergina pridėjo nuotraukas ir vietovės nuorodas, taip pat paminėjo, kad kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (toliau – VMVT).

GGI savo ruožtu taip pat kreipėsi į Tauragės VMVT, kurios specialistų dėka netrukus paaiškėjo, kad gyvūnai iš tiesų liko be priežiūros, mat surastas jų buvęs šeimininkas teigė, kad po žmonos mirties avis ir ožką jis kažkam atidavė, o jų likimu toliau nesidomėjo. Kaltus šioje istorijoje sunku rasti, o tuo labiau  – įpareigoti juos prisiimti atsakomybę. Kol gyvuliai buvo surasti ir sugaudyti, viena avis, deja, geresnio gyvenimo nesulaukė – buvo sudraskyta vilkų. Išlaukus privalomą 14 dienų laikotarpį, gyvūnams buvo surastas naujas šeimininkas.

Verta pasidžiaugti, jog yra tokių atsakingų žmonių, kaip pranešėja, kurie nelieka abejingi kenčiantiems gyvūnams ir imasi veiksmų, informuodami visas reikiamas institucijas. Tačiau stebėtina, kaip niekas kitas nepastebėjo vargstančių gyvūnų ir iki tol nepranešė atitinkamoms institucijoms, dažnu atveju, su tokiomis situacijomis susidūrę asmenys nekreipia į jas dėmesio, lieka abejingi. 

VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nori priminti, kad organizacija aktyviai dirba su gyvūnų nepriežiūros ar žiauraus elgesio atvejais. Siekiama, jog už juos atsakingi asmenys ar įmonės būtų nubausti, užsiimama nuolatiniu visuomenės švietimu, teikiamos rekomendacijos bei nuolat bendraujama su atsakingomis institucijomis. Tačiau, kaip ir kiekvienai viešajai įstaigai, siekiančiai sėkmingai ir produktyviai vykdyti savo veiklą, GGI reikalinga žmonių parama. Prisidėti prie gyvūnų gerovės Lietuvoje gerinimo bei žiaurių elgesio atvejų sprendimo galite per aukok.lt platformą.

Informacija paruošta Erikos Gasiul iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.