Iš veislyno įsigytas kačiukas susirgo: pasakė, kokios šeimininko teisės

Viena iš gyvūnų veisėjų prievolių, įvardinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2013 m. liepos 30 d. įsakymu Nr. B1-508 – užtikrinti geras gyvūnų laikymo sąlygas, neveisti genetinėmis ar kitomis ligomis sergančių individų, parduoti tik sveikus gyvūnus. Deja, tai teorinė dalis. Gyvenime būna ir kitaip. Kilmingas augintinis – tai ne tik prestižo reikalas. Kilmingi gyvūnai turi oficialius dokumentus, įrodančius jų veislę, įvardinančius jų tėvus, jiems atliktus sveikatos tyrimus ir kitus svarbius faktus. Tačiau ką daryti, jei įsigytas gyvūnas visgi nėra sveikas?

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ggi.lt

2020-02-05 15:43

Į VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (toliau – GGI) kreipėsi keli žmonės, teigiantys, jog veislynas jiems pardavė sergančius kačiukus. Pasak pranešėjos Ingos (pavardė GGI žinoma), iš Marijampolės rajone esančio Meino meškėnų veislyno „MC House“ įsigytas kačiukas, tik parvežtas namo, ėmė viduriuoti, o po dviejų savaičių kreipusis į veterinarą paaiškėjo, jog gyvūnas ne tik serga giardiaze, bet dar ir kelia abejonių dėl realaus ir dokumente parašyto amžiaus atitikimo. Kita pirkėja, Kristina (pavardė GGI žinoma), informavo, jog apsilankymo veterinarijos klinikoje metu nustatyta, kad jos kačiukas, įsigytas iš „MC House“, turi tritrichomonas foetus parazitą.

Taip pat moteris teigė, jog turi žinių, kad veislyno veterinaras yra savininkės giminaitis. Kitos pirkėjos (vardai ir pavardės GGI žinomi) pasakojo, jog nuvežus naujai įsigytus ir negaluojančius Meino meškėnus veterinarinei apžiūrai, išgirdo tokias diagnozes kaip kraujo anemija, įgimta širdies yda, alergija vištienai (savininkės įdėtas maistas buvo su vištiena sudėtyje), išsekimas, grybelis, sloga, heterozigotinis pakitimas. Vienai pirkėjų įtarimą sukėlė faktas, jog jos kačiukas buvo skiepytas gruodžio 24-ąją – Kūčių dieną. Ar kačiukas dėl neskubaus sveikatos reikalo tikrai buvo nuvežtas pas veterinarą šventinę dieną?

GGI susisiekė su pačia veislyno savininke Ramune Staniševske ir paprašė jos pakomentuoti situaciją. „Susidariusioje situacijoje skaudžiausia yra tai, kad viskas – visi trylika mano darbo metų su katėmis – yra nubraukti, – teigia veisėja, – situacija suabsoliutinta ir vienareikšmiškai teigiama, kad katėmis aš nesirūpinu, jos serga, esu atidariusi dauginimo fabriką ir panašiai. Kiekvienas su gyvūnais dirbantis žmogus supranta, kad veisiant ir auginant gyvūną pasitaiko įvairių situacijų. Deja, to nesupranta nesusidūrę žmonės.“ R. Staniševskė teigia, jog prieš porą metų vienam kačiukui išties buvo pripažinta širdies yda. Naujoji savininkė esą informavusi ją ir ji grąžinusi už kačiuką sumokėtus pinigus. „Diagnozė buvo labai netikėta, nes savo gyvūnus perku veislynuose, domiuosi tiek jų, tiek jų tėvų sveikata, atliktais tyrimais“, – pasakoja veisėja.

„Pavasarinės vados suviduriavo. Kreipiausi į vet. gydytojus, buvo paskirtas gydymo kursas, po kurio kačiukai jautėsi gerai, nebuvo ligos požymių, – kalba R. Staniševskė, – iš nė vieno savininko negavau nusiskundimų (iš kelių net sulaukiau padėkos už puikius naujus šeimos narius), išskyrus tris moteris, iš kurių dvi yra giminaitės.“ Pasak veisėjos, vienas kačiukas naujuose namuose ėmė viduriuoti ir ji patarė koreguoti maitinimą. Tuo metu kito kačiuko savininkė esą iškart pasakiusi, jog jei serga vienas, tai sirgs ir kitas, jos įsigytas kačiukas, nors dar nebuvo atlikti jokie tyrimai. R. Staniševskė teigia apmokėjusi susirgusio kačiuko gydymo išlaidas, o iš antrosios savininkės neprašė likusios kainos dalies už įsigytą gyvūną.

Taip pat pinigai už kačiuko, įsigyto iš „MC House“, gydymą grąžinti dar vienai moteriai. Paprašyta pakomentuoti informaciją, jog veislyno kačiukų veterinaras yra pačios veisėjos giminaitis, R. Staniševskė tai paneigė. Tuo metu skiepai tikrai buvo atlikti gruodžio 24 dieną – skiepijęs veterinaras yra privatus, tad atvažiuoja, kada reikia, o dėl šventės – ne visi šventę pradeda nuo ryto, kalbėjo veisėja.

„Dėl visų kitų skundų – būna, kad kačiukai naujuose namuose pradeda čiaudėti, juk jie būna neseniai skiepyti. Parsivežus į naujus namus stresuoja, krenta imunitetas, ir taip atsitinka.“ Veisėja tvirtina, kad kates šeria super premium kokybės sausu, konservuotu maistu bei mėsa. „[Viena iš naujų savininkių] feisbuke parašė, kad šeriu kates labai prastu prekybos centrų maistu. Kai paskambinau ir paklausiau, kodėl taip sako, juk žinojo, kad duodu „Royal Canin“ maistą, ji atsakė, kad apie maistus nieko nežino, o jos veterinaras „RC“ maistą prilygino šienui. Ką dar galiu pasakyti?“ – retoriškai klausė moteris. „Katės gyvena laisvai su mumis namuose, vaikšto kur nori, miega kur nori. Katės visada yra stebimos ir laiką leidžia mūsų draugijoje, išskyrus tada, kai būnu darbe. Kačių auginimas nėra mano pagrindinis verslas, ši veikla tiesiog patinka. Jei piktybiškai pardavinėčiau sergančius kačiukus, pinigų už jų gydymą tikrai neskubėčiau grąžinti.“

GGI kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad būtų įvykdytas patikrinimas. Jo metu nustatyti tokie pažeidimai: veislyno plotas per mažas auginamų kačių skaičiui; aplaidžiai pildoma veterinarinių medikamentų naudojimo apskaita, negalima atsekti, kokie veterinariniai medikamentai buvo naudoti konkrečiam augintiniui; veisiamų augintinių apskaitos dokumentai pildomi ne pagal nustatytus reikalavimus; apskaitos dokumentuose nenurodomi motinų ir palikuonių mikroschemų numeriai; vienas augintinis įvežtas iš trečiosios šalies be sveikatą patvirtinančio dokumento (veterinarijos sertifikato), tik su augintinio pasu; trijų augintinių, parsivežtų iš Lenkijos, pasuose nėra nurodyti pardavėjo duomenys. „MC House“ veislynas buvo įpareigotas kuo skubiau šiuos pažeidimus ištaisyti.

„Veterinarinio patikrinimo metu buvo tikrinamos ne tik kačių auginimo sąlygos, bet ir dokumentacija. Vesdama kačiukų apskaitą pildžiau tokią lentelę: kačiukų tėvai, kačiukų gimimo data, kačiukų skaičius vadoje, kačiukų vardai, išvykimo iš veislyno data, naujų šeimininkų adresas. Buvo nustatytas pažeidimas, kad lentelėje nenurodydavau mikroschemų numerių, kačių kergimo datos, kačiukų mikroschemos numerių. Paaiškėjo, kad nereikia įrašyti kačiukų išvykimo iš veislyno datos ir naujųjų šeimininkų adreso.

Iki tol, per planinius patikrinimus, tas nekliūdavo, – tvirtina R. Staniševskė, – kačiukų mikroschemų numeriai įrašyti jų sveikatų pasuose, kilmės dokumentuose ir vadų deklaracijose; aš nežinojau, kad juos reikia dar kartą fiksuoti apskaitoje. Dabar lentelę pakoregavau. Buvo patarta vesti kiekvienos katės vadų apskaitos atskiras lenteles. Taip ir padariau, trūkumus pašalinau.“ Be veterinarinio sertifikato į Lietuvą esą įvežtas katinas iš Ukrainos, pirktas legaliai, su dokumentais. „Atvykdamas katinas turėjo tarptautinį skiepų pasą, kilmės dokumentus ir transferį. Kodėl šeimininkė nepadarė veterinarinio sertifikato – nežinau. Gyvūno atvežimą į Lietuvą organizavo veisėja.“

GGI stebi šią situaciją ir primena, kad gavus nekokybišką prekę (šiuo atveju – gyvūną) galima kreiptis į teismą – prisiteisti išlaidas tikrai įmanoma. GGI vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė teigia, kad kreiptis į VMVT taip pat tikslinga, tik ne dėl patirtos žalos, o veislyno veiklos tinkamumo patikrinimo – taip užkertamas kelias ligotų gyvūnų veisimui. GGI ragina žmones, matančius gyvūnų gerovės pažeidimus, netylėti ir kreiptis pagalbos arba prašyti gyvūnų gerovės organizacijų patarimo.

VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ šiai dienai aktyviai dirba su gyvūnų nepriežiūros ar žiauraus elgesio atvejais. Siekiama, jog už juos atsakingi asmenys ar įmonės būtų nubausti, užsiimama nuolatiniu visuomenės švietimu, teikiamos rekomendacijos bei nuolat bendraujama su atsakingomis institucijomis. Tačiau, kaip ir kiekvienai viešajai įstaigai, siekiančiai sėkmingai ir produktyviai vykdyti savo veiklą, GGI reikalinga žmonių parama. Prisidėti prie gyvūnų gerovės Lietuvoje gerinimo bei žiaurių elgesio atvejų sprendimo galite per aukok.lt platformą.

Informacija paruošta Evelinos Žičkutės iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.