Koronaviruso pirminis židinys: nelegali laukinių gyvūnų prekyba ir nekontroliuojami Kinijos turgūs

Pastaruosius kelis mėnesius viso pasaulio viena labiausiai aptarinėjamų temų yra koronavirusas (COVID – 19). Pirminis koronaviruso užkrato židinys – Kinijoje, Wuhan mieste esantis turgus. Mokslininkai spėja, kad užkratas išplito nuo tame turguje pardavinėjamų laukinių gyvūnų. Kinijoje vadinamieji „wet markets“ – šviežios mėsos turgūs yra gan populiarūs, mat čia pardavinėjami gyvūnai yra skerdžiami akivaizdoje pirkėjų, kurie ateina nusipirkti šviežios mėsos.

Kinijoje vis dar gyvuoja šimtametės liaudies medicinos tradicijos, kurios skatina pasaulinę prekybą nykstančiomis gyvūnų rūšimis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijoje vis dar gyvuoja šimtametės liaudies medicinos tradicijos, kurios skatina pasaulinę prekybą nykstančiomis gyvūnų rūšimis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ggi.lt

Feb 26, 2020, 8:59 AM

Tokie turgūs populiarūs yra ir dėl to, kad juose galima rasti visko: nuo įvairių rūšių gyvačių, šikšnosparnių, paukščių, naminių galvijų iki saugomų ir nykstančių gyvūnų, pavyzdžiui, koalų, skujuočių, krokodilų ir kitų. Nors dėl staiga išplitusio viruso šiuo metu turguose prekiauti laukiniais gyvūnais yra laikinai uždrausta, įvairių šalių aplinkosaugos aktyvistai ragina Kinijos valdžią uždrausti tokią prekybą visam laikui. „Silpnai reguliuojama gyvų gyvūnų prekyba kartu su nelegalia laukinės gyvūnijos prekyba suteikia unikalią galimybę virusams plisti iš vieno organizmo į kitą“, – sakoma laukinės gamtos apsaugos draugijos pranešime.

Atitikti bent minimalius higienos reikalavimus tokiose vietose sunku – šalia šviežios skerdienos yra laikomi dar gyvi gyvūnai, kaupiasi jų mėšlas, kartu laikomi ir vaisiai bei daržovės, pilna parazitų, graužikų, apsipirkti ateina tūkstančiai žmonių. Nemaža dalis pirkėjų įsigyti mėsos ateina beveik kasdien, mat neturtingi gyventojai tiesiog neturi šaldytuvų ir šaldiklių, kur galėtų laikyti mėsą ilgesniam laikui.

Ne paslaptis, kad Kinijoje vis dar gyvuoja šimtametės liaudies medicinos tradicijos, kurios skatina pasaulinę prekybą nykstančiomis gyvūnų rūšimis. Vis dar tikima, kad skujuočių žvynai, raganosių ragai, elnių, tigrų įvairios kūno dalys gali būti vaistas nuo įvairių ligų ar nutiesti kelią į ilgaamžiškumą. Pasaulį šiurpina ir kinų kasmetinės maisto šventės, tokios kaip Yulin, kur švenčiantys valgo šunų mėsą. Šio festivalio metu yra žiauriai nukankinama ir suvalgoma virš 10 000 šunų.

Nors festivalio organizatoriai ir teisinasi, kad šunys mėsai yra skerdžiami humanišku būdu, o skirtumo tarp jautienos, kiaulienos ir šunienos jie nemato, gyvūnų teisių aktyvistai atskleidžia būdus, kaip šunys yra paruošiami valgymui – verdami tiesiog gyvi, taip neva siekiant pagerinti mėsos skonį. Peticijos ir milijonai parašų iš viso pasaulio stumia Kinijos valdžią visiškai uždrausti panašias šventes, tačiau su giliai įsišaknijusiomis tradicijomis kovoti yra sunku – nors oficialūs draudimai ir galioja, bet prireiks dar daug laiko, kad visiškai nebeliktų panašių praktikų.

Norisi tikėti, kad viruso išplitimas ir žmonių mirtys privers Kinijos bei kitų Pietryčių Azijos valstybių vadovybes aktyviau ir nuosaikiau kovoti su nelegalia gyvūnų prekyba bei jų kankinimu. Kiekvienoje valstybėje turi būti įteisintos griežtos taisyklės ir pareigos su gyvūnais elgtis humaniškai, vengti beprasmiškų jų kančių ir reikalauti kiek galima labiau sumažinti jų patiriamą skausmą skerdyklose, fermose, turguose ir kitose vietose.

Informacija paruošta Erikos Gasiul iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.