Perspėjo: mieli augintiniai namuose gali sukelti sunkumų – štai ką turite žinoti

Šeškas – labai judrus ir smalsus gyvūnas, galintis tapti puikiausiu šeimos nariu. Jeigu jau nusprendėte savo namus pagyvinti šiuo, nemažai dėmesio reikalaujančiu augintiniu, paskaitykite, kaip „neprašauti“ jį perkant.

Geriausią šešką pirkti iš privačių veisėjų.<br> 123rf nuotr.
Geriausią šešką pirkti iš privačių veisėjų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

tavogyvunas.lt

Mar 4, 2020, 10:30 AM

Jeigu norite sutaupyti, šešką tikriausiai keliausite pirkti į turgų arba ieškosite skelbimuose. Tačiau rizikuojate būti suklaidinti ar įsigyti ne visai sveiką gyvūną. Pardavėjas dėl kompetencijos stokos gali netinkamai paaiškinti priežiūros ir maitinimo pagrindus. Paprastai tokie šeškiukai būna pigūs, bet gimę ir augę antisanitarinėse sąlygose, laikomi rūsiuose ar tvartuose, maitinami menkaverčiais pašarais, neturi socializacijos įgūdžių. Su tokiu gyvūnėliu gali kilti sunkumų namuose. Pastebėsite, kad negalite jo glostyti, žaisti dėl didelio agresyvumo arba žmonių baimės. Nepamirškite apie ligas ir parazitus, kurių galite parsinešti namo kartu su naujuoju augintiniu.

Geriausią šešką pirkti iš privačių veisėjų. Jums bus suteikta galimybė pamatyti kaip atrodo tėvai, pasikonsultuoti dėl maitinimo, priežiūros, ligų profilaktikos. Veisėjas jums rekomenduos parduotuves, kuriose galėsite įsigyti pačio geriausio maisto, reikmenų, žaisliukų, nukreips pas geriausius veterinarus. Klubo veisėjai, turėdami pakankamai informacijos apie priežiūrą, ligas gali jums padėti išsirinkti sveiką šeškiuką. Gyvūnėliui neatitikus jūsų keliamų reikalavimų, turėsite galimybę grąžinti, ko paprastai negalėtumėte padaryti nusipirkę turguje ar pas privatų asmenį.

Bet kuriuo atveju nusprendę įsigyti gyvūną, gerai apsvarstykite, ar išgalėsite jį išlaikyti, ar turėsite laiko skirti jam dėmesio.

Atvykę pirkti šeškiuko, stebėkite, kaip su juo elgiasi pats šeimininkas. Kaip jį ima į rankas? Atsargiai, bijodamas įkandimo, ar nieko nebijodamas, gali prinešti prie veido, pabučiuoti.

Antras, ne mažiau svarbus dalykas perkant gyvūną, atkreipti dėmesį į jo išvaizdą. Palieskite jo nosyte, ji turi būti švari ir šalta. Akys taip pat turi būti švarios. Gyvūnėlis neturi kosėti, čiaudėti ar sunkiai alsuoti. Analinė anga ir kailis aplink ją, taip pat turi būti švari. Sveiko šeškiuko kailis yra blizgantis, tankus. Jei patys bijote, paprašykite pardavėjo pražiodyti šešką ir parodyti dantis. Jauno šeško dantys yra labai aštrūs ir balti. Jei dantys jau sudilę, atbukę, vadinasi jums bando įsiūlyti nebejauną šešką. Aplaužytos iltys, byloja, kad šeškas daug laiko praleidžia narve, jei ant dantų matote tamsių dėmių – šeškas kažkuo sirgo.

Maži šeškiukai būdami mėnesio laiko, jau sugeba tvirtai atsistoti ant kojyčių, todėl rinkdamiesi, būtinai pažiūrėkite, kaip jis vaikšto. Pusantro mėnesio šeškiukas laisvai juda tiek kilimu, tiek slidžia danga.

Pasidomėkite, kaip gyvūnas elgiasi lauke. Sveikas gyvūnas smalsiai ir aktyviai domisi aplinka, žaidžia. Vienas iš ligos požymių yra mieguistumas, nesidomėjimas aplinka.

Patelė ar patinėlis?

Atskirti kokios lyties jūsų išsirinktas šeškiukas – labai paprasta, pažiūrėkite po uodega. Jei matote dvi angas – patelė, jei viena – patinėlis.

Visi panorę įsigyti šeškiuką pirmiausiai užduoda tą patį klausimą – Kas geriau? Patelė ar patinėlis? Kuo skiriasi?“ Dalinomės šiame straipsnyje:

Šeškai: pagrindiniai šeškų patelių ir patinėlių skirtumai Kiekvienas naminis gyvūnėlis turi turėti savo vietą, ne išimtis ir šeškas. Pasirūpinkite, kad jam būtų jauku ir patogu. Įrenkite namelį ar narvą, kur jis miegos, nupirkite guolį ar hamaką. Pasirūpinkite maisto ir gėrimo indeliais, tualetu, kraiku. Pasidomėkite kokiu maistu buvo maitinami šeškai veislyne.

Įsigiję šeškiuką, padėkite jam adaptuotis naujoje aplinkoje, aprodykite visus namus, supažindinkite su kitais gyventojais. Po kelių dienų, nuvežkite pas veterinarą profilaktiniam patikrinimui. Veterinaras suteiks visą informaciją apie priežiūrą, profilaktiką, skiepus, mitybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.