Patarimai, kokią veislę rinktis pradedančiajam šunų augintojui

Pirmą kartą auginant šunų gali būti šiek tiek nedrąsu. Tikėtina, jog pradžioje turėsite daugybę klausimų apie naujojo augintinio šėrimą, priežiūrą ir dresūrą.

Šiperkė – belgų veislė išskirtiniu pavadinimu, kuris reiškia „mažasis kapitonas“.<br> 123rf nuotr.
Šiperkė – belgų veislė išskirtiniu pavadinimu, kuris reiškia „mažasis kapitonas“.<br> 123rf nuotr.
Keshondas – patrauklaus ir savito kailio atstovai, protingi ir puikiai sutaria su katėmis.<br> 123rf nuotr.
Keshondas – patrauklaus ir savito kailio atstovai, protingi ir puikiai sutaria su katėmis.<br> 123rf nuotr.
Karaliaus Karolio spanielis – puikus pasirinkimas šeimai su vaikais.<br> 123rf nuotr.
Karaliaus Karolio spanielis – puikus pasirinkimas šeimai su vaikais.<br> 123rf nuotr.
Mopsas – draugiškas, santūrus ir tinkantis tingiems žmonėms.<br> 123rf nuotr.
Mopsas – draugiškas, santūrus ir tinkantis tingiems žmonėms.<br> 123rf nuotr.
Šeltis – sumažinta ilgaplaukio kolio versija, labai mylima vaikų.<br> 123rf nuotr.
Šeltis – sumažinta ilgaplaukio kolio versija, labai mylima vaikų.<br> 123rf nuotr.
Kokerspanielis – šiuo metu pasaulyje žinomos dvi kokerspanielių rūšys: anglų ir amerikiečių.<br> 123rf nuotr.
Kokerspanielis – šiuo metu pasaulyje žinomos dvi kokerspanielių rūšys: anglų ir amerikiečių.<br> 123rf nuotr.
Labradoro retriveris – viena populiariausių veislių pasaulyje.<br> 123rf nuotr.
Labradoro retriveris – viena populiariausių veislių pasaulyje.<br> 123rf nuotr.
Bostono terjeras – šie raumeningi šunys yra idealūs kompanionai.<br> 123rf nuotr.
Bostono terjeras – šie raumeningi šunys yra idealūs kompanionai.<br> 123rf nuotr.
Vipetas – tai atletiškas bėgikas, greičiausias iš visų kurtų rūšių.<br> 123rf nuotr.
Vipetas – tai atletiškas bėgikas, greičiausias iš visų kurtų rūšių.<br> 123rf nuotr.
Tibeto spanielis – šie maži šunys nereikalauja daug vedžiojimo, todėl tobulai tinka gyvenantiems mieste.<br> 123rf nuotr.
Tibeto spanielis – šie maži šunys nereikalauja daug vedžiojimo, todėl tobulai tinka gyvenantiems mieste.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

tavogyvunas.lt

May 10, 2020, 12:44 PM

Renkantis naują gyventoją, svarbiausia pasirinkti veislę, tinkamą jūsų gyvenimo būdui ir aplinkai, tuomet gyvūno auginimas nebus toks sudėtingas. Kiekvieno šuns vedžiojimo bei aktyvaus laisvalaikio ir fizinio iškrovimo poreikiai skiriasi. Taigi, labiau mėgstantys sėslų ir tingų gyvenimą, renkasi mažiau aktyvius šunis, o sportininkai – aktyvius ir fiziškai ištvermingus šunis.

Mopsas, nemėgstantis daug judėti, puikiai tiks gyvenatiems bute, o Labradoro retriveris geriau jausis nuosavoje valdoje ar kaime, jam reikalinga didesnė erdvė išsilakstyti. Šunų kailio priežiūra taip pat labai skiriasi. Skaliko poreikiai vieni iš kuklesnių, jeigu rinksitės šeltį ar keshondą, jų kailis reikalaus daugiau dėmesio, priežiūros bei šukavimo.

Pakalbėkime apie veisles žmonėms, kurie turi mažai ar apskritai jokios patirties neturi auginant šunis. Draugiški, trokštantys įtikti savo šeimininkui, lengviau pasiduoda dresavimui ir yra pats geriausias pasirinkimas šunų augintojų pradininkui.

Bostono terjeras – šie raumeningi šunys yra idealūs kompanionai

Protingi, gana lengvai dresuojami ir puikūs sargai namuose. Be galo prieraišūs ir atsidavę šeimininkui. Jų priežiūra nereikalauja daug pastangų, taigi, šis ramaus temperamento šuo turi savo gerbėjų visame pasaulyje.

Bostono terjerai turi mielą snukutį, tai atsispindi ir jų charakteryje. Jie užmezga glaudų ryšį su visais šeimos nariais, yra paklusnūs ir uoliai mokosi. Šios veislės šunys gerai tinka gyvenantiems mieste, tačiau reikia turėti aumenyje, jog jiems būtina kasdien palakstyti erdviame parke ar kieme. Nėra itin atletiškas, labiau mėgsta ramiai risnoti ir tyrinėti aplinką, o blogu oru mieliau pasilieka namuose. Ar ne nuostabus kompanionas pradininkui?

Labradoro retriveris – viena populiariausių veislių pasaulyje

Tai ištikimas šeimos šuo, puikiai tinkantys namams, kuriuose auga vyresni vaikai. Gali puikiai atlikti auklės vaidmenį ir linksmai žaisti ar lenktyniauti su vaikais. Šios veislės šunys yra lengvai dresuojami, labai mėgsta plaukioti ir dūkti didelėje erdvėje. Labradoro retriveris labiau tiks aktyvesniems žmonėms, būtų gerai jį vedžioti du kart dienoje ir leisti palakstyti dideliame parke ar sodybos kieme.

Šie keturkojai puikiai prisitaiko prie aplinkos, yra uolūs mokiniai ir noriai dirba su dresuotoju ar šeimininku. Net ir namų sąlygomis šį gražuolį gana greitai išmokysite atnešti žaislą ar kamuoliuką, ramiai sėdėti ar eiti šalia parke. Kailio priežiūra labai paprasta – užtenka kelis kartus savaitėje pašukuoti.

Šiperkė – belgų veislė išskirtiniu pavadinimu, kuris reiškia „mažasis kapitonas“

Iš pradžių ši veislė buvo vadinama „Spitske“, tikriausiai dėl to, kad kilo iš spicų vados. Šis visiškai juodas lyg angliukas šuo išsiskiria tuo, kad kai kurie šuniukai iš prigimties yra beuodegiai. Tai vienas iš labiausiai atsidavusių šunų savo šeimininkui. Šiperkė idealiai tinka žmogui, kuris gyvena vienas, kadangi su šeimininku užmezga itin glaudų ryšį.

Tai budrus sarginis šuo, lengvai prisitaikantis mieste, tačiau reikalaujantis daug vedžiojimo. Itin ištikimas saviems žmonėms ir įtariai žiūri į nepažįstamus. Mėgsta garsiai loti ir visada pasirengęs pranešti apie įsibrovėlius. Rekomenduojama nuo ankstyvos vaikystės mokyti neloti be reikalo.

Mopsas – draugiškas, santūrus ir tinkantis tingiems žmonėms

Šis draugiškas bičiulis yra puikus draugas ir gyventojas bute. Be galo mėgsta gulėti ant kelių ir jausti šeimininko švelnumą visu kūnu. Nemėgsta kelti triukšmo ir be reikalo susijaudinęs neviauksi kaip kai kurie kiti mažų veislių atstovai. Kartais gali šnarpšti. Tai labai pakantūs šunys, idealiai tinkantys šeimoms su vaikais. Lengvai dresuojama veislė. Nors ir nedideli, mopsiukai priskiriami prie itin energingų ir drąsių sarginių šunų.

Mėgsta ramius pasivaikščiojimus parke ar kieme, mieliau palengva risnoja šalia. Minimali kailio priežiūra, bet reikėtų didesnį dėmesį kreipti į mitybą ir sekti, kad nenutuktų.

Tibeto spanielis – šie maži šunys nereikalauja daug vedžiojimo, todėl tobulai tinka gyvenantiems mieste

Tibeto spanieliai labai draugiški ir paklusnūs artimai pažįstamiems žmonėms, tačiau pakankamai „kreivai“ žiūri į nepažįstamuosius. Budrus ir šaunus sargas, loja, norėdamas įspėti apie nepažįstamus jūsų kieme ar šalia durų. Puikiai prisitaiko naujose patalpose. Vienas iš didesnių minusų – gausiai šeriasi pavasarį ir rudenį.

Dresuojant nesusiduriama su dideliais sunkumais, o norint palaikyti kailio grožį, reikia reguliariai šukuoti ir valyti. Užtenka kartą per dieną pavedžioti lauke.

Šeltis – sumažinta ilgaplaukio kolio versija, labai mylima vaikų

Tai lankstus ir lengvai prisitaikantis šuo, dažnai ganydavęs avis gimtosiose Šetlando salose. Vėliau puikiai prisitaikė prie naminio gyvenimo ir tapo ištikimais keturkojais draugais. Lengvai dresuojamas, puikiai tinkantis šeimoms su vyresniais vaikais arba vienišiams. Šios veislės atstovai labai prieraišūs ir ištikimi savo šeimininkui. Tai aukšto intelekto darbinis šuo, lengvai mokosi ir paklūsta. Įspūdingas kailio spalvų margumas pavergia ne vieną šunų mylėtoją.

Šeimininkui reikia būti pasirengusiam nuolat prižiūrėti ir reguliariai šukuoti vešlų ir ilgą Šelčio kailiuką, ypač rudenį ir pavasarį. Tai aktyvus šuo, jam būtina kasdien palakstyti atviruose laukuose, taip pat mėgsta gainioti kitus gyvūnus. Šuo turi pakankamai gerą apetitą ir yra linkęs nutukti.

Keshondas – patrauklaus ir savito kailio atstovai, protingi ir puikiai sutaria su katėmis

Energingi Olandijos baržų šunys, puikiai prisitaiko ir namų sąlygoms. Nėra didelis šuo ir jam daug erdvės bute neprireiks. Dar vienas baržų laikus menantis keshondų bruožas – jie yra puikūs sarginiai šunys. Visada įspės apie besiartinančius nepažįstamus žmones. Tai ganėtinai triukšmingi šunys, dėl to reikėtų mokyti be reikalo neloti. Reikalauja dažno ir ilgo vedžiojimo, mėgsta tyrinėti aplinką ir nuolat maldauja išvedamas į lauką.

Kailiukas atsparus įvairioms oro sąlygoms, ypač dažno šukavimo reikalaujantis šėrimosi metu.

Kokerspanielis – šiuo metu pasaulyje žinomos dvi kokerspanielių rūšys: anglų ir amerikiečių

Mažai esama tokių energingų ir lengvai dresuojamų šunų kaip kokerspanieliai. Tačiau jiems reikia ypatingai daug fizinio aktyvumo ir ilgų pasilakstymų lauke. Leiskite pabėgioti be pavadėlio ir pažaiskite su juo įvairius žaidimus – šios veislės atstovas labiau tiks energingam, sportą mėgstančiam šeimininkui. Aukšto intelekto šuo stengiasi nuolat įtikti savo šeimininkui ir jo uoliai klauso.

Kasdien prižiūrėkite kailį, šukuokite, išrinkite šakeles ir kitas šiukšles, prikibusias po pasivaikščiojimų lauke.

Vipetas – tai atletiškas bėgikas, greičiausias iš visų kurtų rūšių

Tai labai aktyvus šuo, reikalaujantis daug fizinio krūvio, kuriam kasdien būtina palakstyti be pavadėlio. Bet šios veislės šunis paskutiniu metu labai dažnai renkasi butų gyventojai, nes jis neturi dažnai jaučiamo „šuns“ kvapo. Kailis švelnus ir glotnus, nereikalaujantis išskirtinės bei dažnos priežiūros. Tai be galo ištvermingas šuo, atsidavęs savo šeimininkui. Su nepažįstamais žmonėmis elgiasi itin santūriai, be pavadėlio leiskite lakstyti toliau nuo miesto, be žmonių ir gyvūnų saugioje aplinkoje. Linkęs persekioti laukinius gyvūnus.

Dievina žmogaus draugiją ir mėgsta žaisti, gaudyti kamuolį ar tiesiog kartu šėlioti kieme. Dresuojant verta išmokyti pakvietus paklusniai atbėgti pas jus, taip išvengsite pabėgimo vejantis laukinį gyvūną.

Karaliaus Karolio spanielis – puikus pasirinkimas šeimai su vaikais

Pakantaus būdo, itin prieraišūs spanieliai puikus pasirinkimas mieste gyvenantiems žmonėms. Lengvai prisitaiko prie aplinkos, nereikalauja ilgų pasivaikščiojimų, tačiau bent porą kartų į lauką išvesti reikėtų. Gana tylus, nekelia triukšmo namuose ir puikiai sutaria su kitais gyvūnais. Itin ilgas kailis mėgsta surinkti įvairias šakeles parke, grįžus iš lauko patartina kailiuką šukuoti ir išvalyti nuo nešvarumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?